Fotbalisté Gruzie dostali za postup 250 milionů korun, věnoval jim je miliardář Ivanišvili

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fotbalisté Gruzie dostali za postup 250 milionů korun, věnoval jim je miliardář Ivanišvili

Miliardář Ivanišvili věnoval gruzínským fotbalistům za postup 250 milionů korun
Miliardář Ivanišvili věnoval gruzínským fotbalistům za postup 250 milionů korunProfimedia
Gruzínský miliardář Bidzina Ivanišvili (68) věnoval fotbalové reprezentaci 30 milionů lari (asi 250 milionů korun) za překvapivý triumf 2:0 nad Portugalskem a postup do vyřazovací fáze evropského šampionátu. Bývalý premiér, zakladatel vládnoucí strany Gruzínský sen a její čestný předseda slíbil týmu stejný obnos i za případný úspěch v osmifinále proti Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters.

Gruzie – Portugalsko 2:0

Ivanišvili dle prohlášení své strany pogratuloval týmu k "historickému vítězství a splněnému snu". Učinil tak jen pár týdnů poté, co v zemi proběhly demonstrace desetitisíců lidí proti kontroverznímu zákonu o zahraničním vlivu. 

Ten schválil koncem května parlament, podle kritiků je inspirovaný Ruskem a představuje omezení svobody slova a tisku i překážku na cestě do Evropské unie. Unijní diplomacie již dříve uvedla, že norma je v rozporu se základními zásadami a hodnotami EU.

Sestřih zápasu Gruzie - Portugalsko (2:0)
Česká televize

Osmašedesátiletý Ivanišvili zbohatl v 90. letech v Rusku a s odhadovaným majetkem ve výši 4,9 miliardy dolarů (114 miliard korun) je pokládaný za nejbohatšího muže v Gruzii.

Gruzínský sen v roce 2012 porazil uskupení prozápadního prezidenta Michaila Saakašviliho. Kritici obviňují vládnoucí stranu z autoritářských sklonů a přílišné blízkosti k Rusku. Podle průzkumů veřejného mínění zůstává nejoblíbenějším uskupením v zemi, i když její popularita od posledních voleb v roce 2020 zeslábla.

Gruzie byla v utkání produktivnějším celkem.
Gruzie byla v utkání produktivnějším celkem.Enetpulse