Euro v číslech: Kdo je před čtvrtfinále favoritem na titul a kdo bude nejlepším střelcem?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro v číslech: Kdo je před čtvrtfinále favoritem na titul a kdo bude nejlepším střelcem?

Jamal Musiala by měl být proti Španělsku útočnou hrozbou Německa.
Jamal Musiala by měl být proti Španělsku útočnou hrozbou Německa.Reuters
Na Euru 2024 zbývá už jen osm týmů a sedm zápasů. Statistiky spojené s turnajem se tak stávají jasnějšími, přičemž za hlavní kandidáty na vítězství jsou před čtvrtfinálovou fází považovány Španělsko, Anglie a Francie. Závod o nejlepšího střelce je stále otevřený.

Index společnosti Opta dává Španělsku 19,48% šanci, že do sbírky přidá čtvrtý evropský titul a první od roku 2012, přičemž na paty mu i přes nepřesvědčivé výkony šlape Anglie s 18,98 %.

Francie, která rovněž nezáří, je třetí s 18,18% šancí na vítězství, následuje Německo. To se v pátek utká ve čtvrtfinále se Španělskem a má 17,15% šanci na titul. Turecko v úterý urvalo vítězství 2:1 nad Rakouskem, ale podle statistického modelu společnosti Opta má pouze 3,49% šanci na zisk trofeje.

Podle společnosti Opta je Španělsko hlavním favoritem na zisk titulu.
Podle společnosti Opta je Španělsko hlavním favoritem na zisk titulu.Reuters

Vzhledem k tomu, že žádný útočník na turnaji nevyčnívá a řada kanonýrů je již doma, je boj o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce turnaje stále velmi těsný.

Jamal Musiala z Německa a nizozemský útočník Cody Gakpo vstřelili po třech gólech. Stejně tak Slovák Ivan Schranz a Georges Mikaudatze z Gruzie, ale pro tuto dvojici turnaj skončil. Schranz má rovněž jedny z nejlepších útočných statistik na turnaji, když podle oficiálních záznamů UEFA vstřelil tři góly z pouhých pěti pokusů rozložených do čtyř zápasů.

Černým koněm v boji o nejlepšího střelce se může stát Angličan Jude Bellingham. Mladík z Realu Madrid zatím v Německu skóroval dvakrát, naposledy poslal nůžkami do prodloužení osmifinálový souboj se Slovenskem.

Prosadit se ale mohou i Němci. Kromě Musialy například Kai Havertz, který se po pomalejším rozjezdu vzpamatoval a na kontě už má také dvě trefy. Do boje o krále střelců by rád promluvil i rovněž dvougólový Niclas Füllkrug.

Promluví Bellingham do boje o nejlepšího střelce turnaje?
Promluví Bellingham do boje o nejlepšího střelce turnaje?Reuters

Bohužel pro německé útočníky čeká Die Mannschaft mimořádně silné Španělsko, které ne probíhajícím inkasovalo pouze jeden gól a podle údajů Opty je spolu s Francií, která mimochodem ještě neskórovala ze hry, nejúspěšnějším týmem v obraně.

Statistice vyhraných soubojů vévodí belgický útočník Jérémy Doku (61) následovaný Bellinghamem (52). Jedním z hráčů, kteří by si na svém patrně posledním Euru rádi vylepšili čísla, je Cristiano Ronaldo. Portugalský forvard navzdory 20 střelám ve čtyřech zápasech ještě neskóroval.

Program play off Eura 2024