Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro pozná prvního finalistu: O zlato si zahraje rozjeté Španělsko, nebo defenzivní Francie

Kylian Mbappé bude opět naháněn španělskými obránci.
Kylian Mbappé bude opět naháněn španělskými obránci.AFP
Z úterního zápasu mezi Španělskem a Francií vzejde první finalista mistrovství Evropy. Tým z Pyrenejského poloostrova je díky suverénnímu působení na turnaji papírově mírným favoritem, výběr země galského kohouta na šampionátu stále čeká na gól ze hry. Utkání má výkop ve 21:00 v Mnichově a jeho vítěz vyzve v nedělním finále v Berlíně Anglii, nebo Nizozemsko.

Španělsko – Francie (21:00+audiokomentář)

Španělé jako jediní na turnaji vyhráli všech pět zápasů, spolu s Německem navíc mají s 11 vstřelenými góly nejlepší útok. Ve vyřazovací fázi nejprve zdolali Gruzii 4:1 a následně pořadatelskou zemi 2:1 po prodloužení.

"Španělsko má skvělý tým. Z žádného mužstva ale nejde strach. Věříme si a pro postup do finále uděláme všechno," uvedl francouzský útočník Antoine Griezmann, na klubové úrovni hráč Atlétika. Ani Les Bleus na turnaji neprohráli, v normální hrací době ale zvítězili jen dvakrát. 

Preview zápasu.
Livesport

V osmifinále porazili Belgii 1:0 a s Portugalskem si poradili až v penaltovém rozstřelu. Na šampionátu ještě nevstřelili gól ze hry, jelikož dva byly vlastní a jeden z penalty. Jeho autorem v základní skupině proti Polsku (1:1) byl Kylian Mbappé, který si na turnaji hned v prvním utkání proti Rakousku (1:0) zlomil nos a po pauze proti Nizozemsku (0:0) nastupuje od třetího duelu s ochrannou maskou.

S jediným inkasovaným gólem ale mají Francouzi nejlepší obranu ze všech semifinalistů. "Postup do semifinále je úspěch, i když to od nás lidé očekávali. Jsem hrdý na hráče, přestože ne všechno je dokonalé," řekl francouzský trenér Didier Deschamps. Jeho svěřenci drží osm zápasů neporazitelnost. Stejně dlouhá je i série Španělů, kteří ale mají na kontě už sedm vítězství v řadě.

Francouzi vyhráli dva z posledních tří vzájemných zápasů, na ME podlehli Španělsku v jediném ze čtyř utkání. Naposledy se soupeři na evropském šampionátu potkali v roce 2012.

Vzájemné zápasy Španělska a Francie na Euru.
Vzájemné zápasy Španělska a Francie na Euru.Livesport

"Francie má velmi dobrý tým. Dostala se do semifinále vlastní zásluhou. Mbappé je rozdílový hráč, musíte si ho hlídat. Mají ale další výborné hráče jako Dembélé, Griezmann, Kanté, Rabiot, kteří prožívají skvělý turnaj. Každý, kdo hraje směrem do útoku, je nebezpečný. Budeme ale připravení," prohlásil španělský záložník Dani Olmo.

Oba týmy čeká semifinále na ME pošesté. Španělsko v něm dosud neuspělo pouze před třemi lety na penalty proti pozdějšímu vítězi turnaje Itálii. Francie zvítězila v této fázi třikrát.

Program Eura 2024