Euro ONLINE, den 5: Pepe jako nejstarší hráč historie Eura slaví výhru, Hranáč nešťastníkem zápasu

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro ONLINE, den 5: Pepe jako nejstarší hráč historie Eura slaví výhru, Hranáč nešťastníkem zápasu

Aktualizováno
Pepe se stal nejstarším hráčem Eura.
Pepe se stal nejstarším hráčem Eura.AFP
Evropský šampionát je v plném proudu a také úterní program jeho 17. edice nabídl fanouškům zajímavou podívanou – tentokrát i pro české fanoušky. Svěřenci Ivana Haška odehráli první utkání na turnaji proti favorizovanému Portugalsku a dlouho sahali po bodech. Nakonec ale inkasovali v nastavení a podlehli Portugalsku 1:2. V úvodním zápase naší skupiny Turecko ve skvělém zápase porazilo Gruzii 3:1 a dostalo se do čela skupiny. Hlavní události pátého dne Eura sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, který mapuje dění ME přímo v jeho dějišti nejen očima dat.

23:31 – Pepe se stal nejstarším hráčem historie Eura a ve své premíéře na německém turnaji předvedl skvělý výkon. Proti Čechům získal 11 míčů, což je nejvíc ze všech hráčů v prvním kole skupinové fáze. 

23:10 – Jan Morávek už je v mixzóně a čeká na příchod hráčů po zápase.

Situace v mixzóně
Situace v mixzóněJan Morávek

22:50 – Chyby Vladimíra Coufala a Robina Hranáče vedly k rozhodující brance Francisca Conceicaa. Ten rozhodl v druhé minutě nastavení o výhře Portugalska 2:1. Pro český tým může být povzbuzením alespoň zlepšený výkon v posledních 20 minutách. Nadcházející zápas proti Gruzii bude pro svěřence Ivana Haška klíčový. 

Sestřih zápasu Portugalsko - Česko.
Česká televize

22:45 – Český tým inkasoval podruhé, podobně jako včera v duelu Slovenska s Belgií ale zaúřadoval VAR a gól Portugalska kvůli ofsajdu odvolal.

22:28 – Na stadionu v Lipsku to po českém gólu vřelo. Vedení svěřenců Ivana Haška však trvalo jen sedm minut. Nešťastný vlastní gól si dal Robin Hranáč, do kterého vyrazil balón Jindřich Staněk.

Tak to na stadionu vypadalo po vstřeleném gólu.
Livesport

22:21 – První branku českého týmu na Euru vstřelil Lukáš Provod. Záložník pražské Slavie napřáhl dva metry za vápnem a s pomocí tyče poslal Česko do vedení 1:0. 

21:48 – Česko i přes místy drtivý tlak Portugalska přečkalo první půli a v poprvé na letošním Euru v prvním poločase nepadl gól. 

21:45 – Cristiano Ronaldo jako první hráč v historii zasáhl do šestého evropského šampionátu v kariéře. 

21:24 – Do Lipska, kde hrají Češi s Portugalci, se vrátila bouřka. Pořadatelé ME znovu uzavřeli zónu pro fanoušky v centru města a dnes už ji neotevřou.

21:14 – Na stadionu v Lipsku panuje fantastická atmosféra. Čeští fanoušci vytvořili svěřencům Ivana Haška téměř domácí atmosféru. 

Atmosféra před startem utkání.
Livesport

20:58 – Kromě Cristiana Ronalda nechybí v základní sestavě ani další veterán Pepe, který se v 41 letech a stal nejstarším hráčem historie Eura. 

20:47 – V základní sestavě Portugalska nechybí Cristiano Ronaldo. Podívejte se jak ho přivítali fanoušci na stadionu v Lipsku.

V základní sestavě je i Cristiano Ronaldo.
Jan Morávek

20:44 – Jak dopadne dnešní zápas s Portugalskem? Čeští fanoušci věří tomu, že národní tým zaboduje. 

Atmosféra před zápasem s Portugalskem.
Livesport

20:36 – Náš expert Jan Morávek už je na svém místě v aréně v Lipsku. Podívejte se jaký má výhled na hrací plochu.

Jan Morávek na stadionu v Lipsku
Jan Morávek na stadionu v LipskuJan Morávek

20:19 – Ivan Hašek do prvního zápasu vyslal sestavu plnou běhavých fotbalistů. Největším překvapením je nasazení Pavla Šulce na místo pod hrotovými útočníky. Na levém kraji se namísto Davida Juráska představí David Douděra.

Sestavy zápasu
Sestavy zápasuLivesport

19:52 – Fotbalisté Turecka i díky krásným trefám Merta Müldüra a Ardy Gülera porazili Gruzii 3:1 a získali první body na šampionátu. Před večerním zápasem Česka s Portugalskem se tak dostali na čelo skupiny F. Více informací najdete zde.

Sestřih zápasu Turecko - Gruzie (EURO 2024)
Česká televize

19:47 – Expert Livesportu Jan Morávek nebude chybět na zápase Portugalsko – Česko na stadionu v Lipsku. 

19:24 – Arda Güler vstřelil vedoucí branku Turecka v zápase proti Gruzii a přiblížil svůj tým prvním třem bodům na turnaji. Jeho branka na 2:1 patří zatím k tomu nejlepšímu, co zatím Euro nabídlo. Na 20 metrech si převzal balón a přesnou ranou na zadní tyč nedal gólmanovi Giorgi Mamardashvilimu šanci.

19:08 – Zóna pro fanoušky v Lipsku, kde večer nastoupí čeští fotbalisté proti Portugalsku, se po přechodné uzavírce kvůli počasí v 19 hodin opět otevřela.

18:50Georges Mikautadze se neodmyslitelně zapsal do historie gruzínského fotbalu. V zápase proti Turecku se postaral o vyrovnávací trefu svého celku na 1:1, která byla zároveň historicky první trefou Gruzie na velkém turnaji (Euro či MS).

18:10 – Netrvalo to dlouho a pořadatelé kvůli silné bouřce uzavřeli také fanzónu v Lipsku, kde se za pár hodin rozehraje utkání české fotbalové reprezentace proti Portugalsku.

18:08 – Čeští fanoušci se dali na pochod ke stadionu a dávají o sobě řádně vědět.

Čeští fanoušci v ulicích Lipska.
Livesport

18:03 – Ještě, než se rozehrál úvodní úterní zápas, pustili se do sebe na stadionu fanoušci Gruzie a Turecka.

17:40 – Pro srbského fotbalistu Filipa Kostiče skončilo kvůli zranění mistrovství Evropy po úvodním zápase. Záložník Juventusu si v duelu s Anglií poranil vazy v koleně a podle dnešního vyšetření si léčba vyžádá minimálně dva týdny. Informovali o tom zástupci srbského týmu.

17:35 – Přestože pořadatelé fanzónu v Lipsku neuzavřeli, tak i sem dorazilo nepříznivé počasí. Českým fanouškům však náladu rozhodně zkazit nemůže.

Počasí v Lipsku před zápasem s Portugalskem.
Livesport

17:23Francii v pátečním zápase proti Nizozemsku nepomůže Kylian Mbappé, jenž laboruje se zlomeným nosem. Kapitán Les Bleus čeká na výrobu speciální masky, ve které by měl odehrát zbytek turnaje.

17:15Francie v úterý zvítězila nad Rakouskem (1:0), zranění si však odnesli hned dva útočníci. Kylian Mbappé má zlomený nos a Olivier Giroud si v závěru poranil třísla, U něj by to ale nemělo být nic vážného. Zkušený útočník přesto vynechá dnešní přátelský zápas proti rezervě Paderbornu, do něhož nastoupí hráči, kteří včera nehráli, anebo měli menší vytížení.

16:45 – Čeští a portugalští fanoušci si v Lipsku krátí čas například hraním teqballu.

Atmosféra ve fanzóně.
Atmosféra ve fanzóně.Vojtěch Bruk

15:10 – V úvodu pondělního zápasu proti Slovensku se zastřeloval a zahodil dvě stoprocentní šance. Ve druhém poločase už se obávaný belgický kanonýr Romelu Lukaku prosadil, a to hned dvakrát. Ani jeden jeho zásah ale kvůli intervenci VARu neplatil a Slováci překvapivě obrali favorita skupiny E o všechny tři body. Pomohl jim k tomu i zázračný čip, který hledá sporné kontakty s míčem. Více informací najdete v článku.

15:05 – Kvůli varování meteorologů před nepříznivým počasím nemohou dnes příznivci fotbalového mistrovství Evropy v berlínských fanouškovských zónách sledovat mimo jiné večerní utkání českého národního týmu s Portugalskem. Naopak sektor pro fanoušky v Lipsku, kde Češi hrají, zůstává zatím otevřen.

Aktuální situace ve fanzóně v Lipsku.
Aktuální situace ve fanzóně v Lipsku.Vojtěch Bruk

14:43 – Livesport se zahájením Eura 2024 přidal další platformu pro fanoušky – digitální studio. To doprovodí každý hrací den evropského šampionátu v Německu a jeho tématem vždy bude šlágr programu příslušného dne. Tentokrát jde o zápas Portugalska s Českem, který rozebral fotbalový expert a někdejší obránce Sparty, Slavie a národního týmu David Hovorka (30).

Studio k zápasu Portugalsko – Česko.
Livesport

14:34 – Stovky fanoušků dnes dopoledne přijely speciálním vlakem s názvem "Česká repre" do Lipska podpořit české fotbalisty na večerní utkání mistrovství Evropy proti favorizovanému Portugalsku v čele s Cristianem Ronaldem. Pro národní tým půjde o první zápas na šampionátu v Německu. Duel má výkop ve 21 hodin.

13:48 – Expert Livesport Zpráv Jan Morávek dorazil do centra dění. V Lipsku bude dnes večer analyzovat utkání Česka s Portugalskem. Rozhovor o tom, s jakou taktikou by Češi měli nastoupit na Ronalda a spol., si můžete přečíst v článku.

Expert Livesport Zpráv Jan Morávek dorazil do Lipska
Expert Livesport Zpráv Jan Morávek dorazil do LipskaJan Morávek

12:27 – V Německu jsou během Eura k vidění výjimečné výkony ne pouze na hřišti.

12:12 – Kdo je víc nečitelný pro toho druhého? Češi pod Ivanem Haškem (60), nebo nabitá sestava Portugalců, kde si trenér Roberto Martínez (50) pohrává s myšlenkou postavit do úvodního utkání na Euru tříobráncovou obranu? Editor portugalské redakce Livesport Zpráv Mário Rui Ventura před úterním výkopem rozebral žhavá témata. Více o tématu v článku.

11:57 – Turnaj opouští bez jediného odehraného utkání chorvatská opora Nikola Vlašič, hráče italského Turína vyřadily svalové potíže.

10:10 – Trenérovi fotbalistů Gruzie Willymu Sagnolovi se nelíbí, že záložník Chviča Kvaracchelija začal ještě před vstupem do Eura řešit odchod z Neapole. Kouč jednoho ze soupeřů českého výběru v základní skupině se podle agentury SID obává, že to největší hvězdu týmu rozhodí. "Kdybych byl na jeho místě, soustředil bych se výhradně na to, co se děje na trávníku," řekl Sagnol. "Vynikající hráči jako on se o budoucnost obávat nikdy nemusejí. Navíc když na Euru zahraje dobře, může si ještě polepšit," dodal Sagnol.

Bilance hráče.
Bilance hráče.Livesport

10:05 – Stejně jako tisícovky českých fanoušků, míří do Lipska, kde se večer od 21:00 odehraje duel Česka s Portugalskem, i expert Livesport Zpráv Jan Morávek.

Jan Morávek bude přítomen v dějišti zápasu.
Jan Morávek bude přítomen v dějišti zápasu.Livesport

9:42 – Nebojte se snít. Třeba jako Dávid Hancko, který v podcastu Livesport Daily prozradil, co se mu před utkáním s Belgií honí hlavou, aby se vše nakonec stalo realitou. Celou epizodu se slovenským obráncem si můžete pustit v článku.

09:30 – Evropská fotbalová unie (UEFA) zahájila disciplinární řízení se srbským svazem. Důvodem byl urážlivý a provokativní transparent, který fanoušci Srbska vyvěsili při nedělním utkání mistrovství Evropy s Anglií (0:1) v Gelsenkirchenu. UEFA to uvedla na svém webu.

09:15 – Gullit, Van Basten, Lineker, Klinsmann, Rummenigge... To jsou jména hvězd, která v posledních desetiletích zářila na evropských hřištích. A také inspirovala spoustu fotbalových fanoušků v Brazílii. Ať už se jedná o chyby notářů, nebo jiné důvody, v jihoamerické zemi dnes najdete spoustu jedinců, kteří se pyšní jmény jako Guliti, Vambaster, Linecker, Clisman nebo Rumenigue. Více informací najdete v článku.

09:05 – Kuriózním způsobem přišel jeden z německých fanoušků o zahajovací zápas fotbalového mistrovství Evropy, v němž domácí tým v pátek v Mnichově deklasoval Skotsko 5:1. Během rozcvičky trefil útočník Niclas Füllkrug tvrdou střelou třiačtyřicetiletého muže sedícího v první řadě za brankou do levé ruky a zlomil mu ji. Divák tak místo sledování zápasu putoval do nemocnice. Informoval o tom deník Bild.

"Hymnu jsem zpíval na nosítkách. Nevěděl jsem, jestli se mám smát, nebo brečet. Bohužel jsem se musel vzdát svého snu o zahajovacím zápase. Ale kdy se ti stane, že ti zlomí ruku 'Fülle'," uvedl Kai Flathmann z Bremerhavenu.

07:15 – Fotbalová horečka kolem právě probíhajícího mistrovství Evropy v Německu byla inspirací pro vznik Fotbalové opery uváděné nyní v Hamburku, jednom z turnajových měst. Informovala o tom agentura Reuters. Fotbalová opera režisérky Inken Rahardtové se odehrává v umělých kulisách fotbalového hřiště a na pozadí chaotických interakcí mezi hráči, rozhodčími a míčem. Jinak je směsicí fanouškovského povzbuzování, tradičních operních árií a populárních písní. Trvá 90 minut, stejně jako fotbalové utkání.

07:10 – Při příležitosti prvního zápasu české reprezentace jsme pro vás natočili rozhovor o Euru s předsedou Fotbalové asociace České republiky Petrem Fouskem přímo na týmovém hotelu v Lipsku. Jaký vstup do turnaje očekává, jak vnímá podporu fanoušků i rostoucí skupinu aktivních podporovatelů reprezentace a co má vlastně během turnaje v Německu jakožto předseda FAČR a člen výkonného výboru UEFA na starosti? O tom všem je úterní podcast Livesport Daily. Více informací najdete v článku.

Livesport Daily #282: Máme mladý tým, je to vklad do budoucnosti českého fotbalu, říká Fousek
Livesport

07:05 – Svěřenci trenéra Ivana Haška se ve svém prvním zápase skupiny F pokusí potvrdit dobrou formu z přípravy a proti kontinentálním šampionům z roku 2016 a spolufavoritům turnaje překvapit. Celek z Pyrenejského poloostrova bude usilovat o pátou výhru nad Čechy po sobě, jeho hvězdný kapitán Cristiano Ronaldo se v případě, že nastoupí, jako první v historii představí na šestém Euru. Více informací najdete v článku.

Preview zápasu Portugalsko – Česko.
Livesport

06:55 – Francouzští fotbalisté sice vstoupili do evropského šampionátu vítězstvím nad Rakouskem 1:0, ale v Düsseldorfu málem přišli o svou největší hvězdu. Kylian Mbappé úvodní utkání nedohrál a podle zpráv z francouzského tábora má zlomený nos. Pokud bude moci v turnaji vůbec pokračovat, pak jen se speciální maskou.

06:30 – Jako poslední se v úterý na fotbalovém mistrovství Evropy v Německu rozehraje "česká" skupina F, přičemž v Dortmundu má v 18:00 výkop utkání Turecka s Gruzií. Papírovým favoritem jsou Turci, kteří na posledních dvou Eurech vypadli v hlavní fázi. Naopak kavkazská země se představí na některém ze závěrečných turnajů poprvé.

Preview zápasu Turecko – Gruzie.
Livesport

06:00 – Německý youtuber pronikl při zahajovacím ceremoniálu mistrovství Evropy ve fotbale před zápasem domácího Německa se Skotskem na hřiště v kostýmu maskota. Marvin Wildhage na YouTube zveřejnil video, v němž celou akci na stadionu v Mnichově popsal a zdokumentoval. Narušení bezpečnostních opatření potvrdili i zástupci UEFA, případem se podle agentury AP zabývá policie.