Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro ONLINE, den 31: Williams se stal druhým nejmladším střelcem. Rodri je hráčem šampionátu

Aktualizováno
Rodri byl vyhlášen hráčem turnaje.
Rodri byl vyhlášen hráčem turnaje.AFP
Den D je tady. Evropský šampionát došel do finiše a na programu má už jen jeden zápas. Španělsko v berlínském finále vyzve Anglii a pokusí se po 12 letech vrátit na evropský trůn. Angličané míří za premiérovým titulem, v hlavách ale mají finálovou z roku 2021. Co se před klíčovým duelem děje v zákulisí? Hlavní události sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje dění ME přímo v jeho dějišti nejen očima dat.

23:56 – Vychutnejte si sestřih finálového zápasu, který těsně před koncem rozhodol Mikel Oyarzabal.

Sestřih zápasu Španělsko - Anglie (EURO 2024)
Česká televize

23:41 – "Udělal jsem, co jsem mohl. Chtěl jsem samozřejmě pomoct, potřebovali jsme i trochu štěstí na konci. Jsem pochopitelně nesmírně hrdý, že jsem dal rozhodující gól. Viděl jsem, že Cucurella nabíhá, takže jsem se chtěl dostat před branku. Pak tam dorazil balon a skončil v síti," řekl po finálovém utkání střelec vítězné branky Mikel Oyarzabal.

23:35 – Sledovat na velkoplošné obrazovce mohli i to, jak si jejich reprezentanti přebrali trofej pro vítěze Eura a poprvé ji pozvedli nad hlavu.

Španělé přebrali trofej pro vítěze ME.
Livesport

23:25 – Příznivci Španělska si rekordní čtvrtý triumf naplno užívají.

Španělští fanoušci slaví rekordní čtvrtý triumf.
Livesport

23:20 – Španělsko diktovalo tempo hry. Hráči La Roja dokonce ve finále svého soupeře přeběhali, přestože drželi míč v 63 % času...

23:06 – Poslední písknutí sudího vyvolalo ve fanzóně rozporuplné pocity. Angličtí fanoušci smutní a pískají, ti španělští se naopak radují.

Moment, kdy rozhodčí ukončil finálový zápas.
Livesport

22:55 – Rekordní čtvrtý titul slaví Španělsko, které si už výsledek 2:1 pohlídalo až do konečného hvizdu. Anglie naopak v rozhodujícím zápase selhala a na trofej z velkého turnaje si bude muset ještě počkat minimálně do mistrovství světa v roce 2026. Reportáž z finálového utkání najdete v článku.

Statistiky prvního poločasu.
Statistiky prvního poločasu.Opta by Stats Perform

22:45 – Vedení se necelých pět minut před koncem finálového zápasu vrátilo na španělskou stranu. Marc Cucurella prvotřídním pasem našel rozběhnutého Mikela Oyarzabala a ten se před anglickou bránou nemýlil – 2:1.

22:41 – Jeden z fanoušků ostrovní reprezentace vylezl v záplavě emocí na sloup veřejného osvětlení.

Anglický fanoušek na sloupu veřejného osvětlení.
Livesport

22:37 – Tímto způsobem slavili vyrovnávací branku angličtí fanoušci ve fanzóně.

Fanoušci Anglie slavili vyrovnávací gól.
Livesport

22:32 – A je vyrovnáno. Stejně jako v semifinále proti Nizozemsku byl u branky Anglie střídající Cole Palmer. Nyní ovšem v roli zakončovatele. Unai Simon byl na jeho přízemní střelu k pravé tyči krátký.

22:28 – Nico Williams se stal druhým nejmladším střelcem v historii finále evropských šampionátů. V duelu s Anglií se prosadil ve věku 22 let a 2 dní. Ještě mladším byl v roce 1968 Ital Pietro Anastasi, jemuž tehdy bylo 20 let a 64 dní.

22:15 – Už čtvrtou asistenci na letošním Euru zaznamenal při úvodním gólu Španělska Lamine Yamal. Sedmnáctiletý křídelník se tak posunul do čela historických tabulek. V jejich popředí se nachází po boku Stevena Zubera, Aarona Ramseyho, Edena Hazarda a Ljubinka Druloviče. Všichni z nich dokázali na jednom mistrovství Evropy připravit pro své spoluhráče čtyři branky.

22:06 – Sotva se oba výběry vrátily na hrací plochu, předvedl Lamine Yamal skvělou individuální akci, předložil míč Nicovi Williamsovi a nejaktivnější muž první půle otevřel skóre – Španělsko vede nad Anglií 1:0.

21:47 – První poločas finálového duelu letošního Eura branku nenabídl. V nastaveném čase v největší dosavadní šanci neuspěl ani anglický záložník Phil Foden. Utkání můžete sledovat  živě na Livesport.cz.

21:06 – Francouzský sudí Francois Letexier je v 35 letech nejmladším rozhodčím v dějinách, který se ujal píšťalky ve finále evropského šampionátu. V případě mistrovství světa je rekordmanem Švéd Ivan Eklind, ten v roce 1934 odpískal rozhodující zápas mezi Itálií a Československem (2:1p) ve věku 28 let.

20:53 – Anglie ve finále Eura 2020 nestačila na Itálii, se kterou prohrála 1:2 po penaltovém rozstřelu. Její gól tehdy vsítil už ve druhé minutě zápasu obránce Luke Shaw. Ten je tak jediným hráčem z nedělních zahajovacích sestav Španělska a Anglie, který se dosud ve finále vrcholového mezinárodního turnaje dokázal prosadit.

20:31 – Lamine Yamal vyběhne na trávník na berlínském Olympijském stadionu, stane se nejmladším hráčem v historii, který do takového utkání kdy naskočil. Rekordní zápis dosud patřil Pelému. Ten na mistrovství světa v roce 1958 nastoupil k finále ve věku 17 let a 249 dní. Španělský křídelník je o 248 dní mladší. Sedmnácté narozeniny oslavil teprve v sobotu.

20:25 – V základních sestavách obou zemí, které si zahrají finále Eura, je hned několik zajímavých jmen. Například Lamine Yamal a Kobbie Mainoo se postarali o jedno prvenství – ještě nikdy nezačali finále ME dva teenageři. Anglický levý bek Luke Shaw pak na turnaji debutuje v základní jedenáctce. Naskočit až do finále před ním stihl jen Ital Marco Delvecchio na Euru 2000.

19:53 – Ve fanzóně vypomáhá s nastolováním atmosféry také německý příznivec, který se během šampionátu proslavil hrou na saxofon.

Atmosféra v oficiální fanzóně.
Livesport

19:31 – Anglie ještě nikdy neprohrála utkání, které se konalo v Berlíně. Na půdě hlavního města Německa dosud odehrála šest zápasů. Čtyři z nich vyhrála a ve dvou případech remizovala.

19:14 – Angličtí příznivci ve fanzóně skandují tradiční pokřik "It's coming home", čímž naráží na případné stěhování trofeje pro vítěze ME do kolébky fotbalu.

Fanoušci Anglie skandují tradiční pokřik.
Livesport

18:49 – Fanoušci Anglie už nedočkavě přešlapují před berlínským Olympijským stadionem a doufají, že svěřenci Garetha Soutgatea potvrdí skvělou bilanci, se kterou do dnešního velkého finále vstupují. Reprezentanti Albionu totiž v Berlíně nikdy v historii neprohráli. Ze šesti zápasů mají bilanci čtyř výher a dvou remíz. 

Fanoušci Anglie čekají před Olympijským stadionem.
Fanoušci Anglie čekají před Olympijským stadionem.Livesport

17:50 – Jak to vypadá, když skupinka anglických fanoušků v berlínském metru potká osamoceného příznivce Španělska? No, pokud neholdujete peprnějším popěvkům, tak si video radši ani nepoušťejte.  

16:12 – Ochutnejte atmosféru, která aktuálně panuje v Berlíně. Livesport Zprávy jsou přímo v ulicích města a přináší vám nejzjímavější obrázky z německé metropole, která je pro dnešek hlavním fotbalovým městem Evropy.

Redakce Livesport Zpráv je přímo v dějišti finále mistrovství Evropy. Ochutnejte atmosféru, která aktuálně panuje v Berlíně.
Livesport

16:00 – Finále Eura 2024 nabízí hned několik klíčových bodů, které mohou rozhodnout souboj mezi Španělskem a Anglií. Expert Livesport Zpráv a bývalý bundesligový záložník Jan Morávek v článku rozebral pět faktorů, na které je dobré se zaměřit. 

15:52 – V německé metropoli nechyb ani Angličané, kteří si čekání na zápas zkracují společným skandováním na ulicích.

Fanoušci Anglie si užívají chvíle před večerním utkáním se Španělskem.
Livesport

15:44 – V dalších částech Berlína už jsou fanoušci přichystaní. Kdo dnes vyhraje? Španělský fanoušek má jasno. 

Fanoušek Španělska má o favoritovi večerního finále jasno.
Livesport

15:32 – Redakce Livesport Zpráv v dějišti finále nemůže chybět. U Braniborské brány však zatím příliš fotbalová atmosféra nepanuje. 

V dějišti finále Eura je i redakce Livesport Zpráv.
Livesport

15:29 – Lamine Yamal je podle čísel největší hrozbou vrcholícího Eura. Se šesti střelami na branku a sedmi vytvořenými šancemi je v čele statistik o tři připravené šance před zbytkem pole. 

14:06 – Fotbalisté Španělska na Euru vstřelili již 13 branek. Pokud ve finále dokážou vyzrát i na pevnou anglickou defenzivu, vyrovnají rekordní počin Francie z roku 1984. 

13:42 – Mistři Evropy nehrají pouze o ikonický pohár Henriho Delaunaye, ale také o krásné zlaté medaile.

13:18 – Trenér anglické reprezentace Gareth Southgate je teprve třetím koučem v historii, který svůj výběr dvakrát dovedl do finále mistrovství Evropy. Rodák z Watfordu navázal na své dva německé předchůdce. Helmut Schön dovedl reprezentaci Západního Německa do finále v letech 1972 a 1976, Berti Vogts sjednocené Německo v letech 1992 a 1996.

12:50 – Španělsku bude pro finále mistrovství Evropy k dispozici Nacho Fernández. Zkušený obránce vinou zranění vynechal včerejší trénink, nejednalo se ale o nic vážného.

11:28 – S drobnými omezeními se na finále evropského šampionátu chystal Kieran Trippier. Anglický obránce není zcela fit, trénoval s úlevami a jeho start proti Španělsku není stoprocentně jistý.

08:55 – Lamine Yamal je jednou z největších hvězd vrcholícího šampionátu. V článku můžete nahlédnout na předměstí Rocafonda ve městě Mataró, kde čerstvě sedmnáctiletý barcelonský klenot vyrůstal. 

Reportáž z Yamalovy rodné čtvrti
AFP

08:33 – Hlavní kouč anglické reprezentace Gareth Southgate mohl po vítězství 2:1 nad Nizozemskem slavit nejen postup do finále evropského šampionátu, ale také úspěšný vstup do druhé stovky zápasů na lavičce Albionu. Během svého téměř osmiletého kralování zažil úspěchy i hořká zklamání. O tom, jakou cestu v čele národního týmu své země dosud bývalý střední obránce prožil, si můžete přečíst v článku.

07:55 – Livesport v rámci Eura 2024 nabízí fanouškům další platformu v podobě digitálního studia. Finálový zápas v něm spolu s Lukášem Pečeně rozebral bývalý obránce Slavie či Sparty David Hovorka.

Studio EURO k zápasu Španělsko - Anglie.
Livesport

07:20 – Finálovým zápasem mezi Španělskem a Anglií dnes vyvrcholí sedmnácté fotbalové mistrovství Evropy. Španělé, kteří na turnaji vyhráli všech šest zápasů, usilují o rekordní čtvrtý triumf na Euru, jímž by se osamostatnili od Německa. Anglie chce napravit tři roky staré finálové zklamání s Itálií. Dosud jediné velké zlato získala na domácím mistrovství světa v roce 1966. Utkání na Olympijském stadionu v Berlíně má výkop ve 21:00.

Preview finále
Livesport