Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro ONLINE, den 29: Španělé velká finále neprohrávají, Yamal dostal narážku na Mbappého

Aktualizováno
Lamine Yamal je jednou z hvězd Eura.
Lamine Yamal je jednou z hvězd Eura.Profimedia
Evropský šampionát už zná oba své finalisty, Španělsko doplnili fotbalisté Anglie, kteří postoupili do finále na druhém Euru za sebou. Přestože se poslední zápas ME v Německu odehraje až v neděli, neznamená to, že se v zákulisí nic neděje. Hlavní události sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje dění ME přímo v jeho dějišti nejen očima dat.

21:39 – Trenér Murat Yakin bude i nadále pokračovat u švýcarské reprezentace. Přestože bývalému střednímu obránci končila smlouva a zájem o jeho služby projevovalo hned několik klubů, s vedením tamního svazu uzavřel dohodu o prodloužení kontraktu.

20:03 – Podívejte se na preview nedělního finálového klání mezi Španělskem a Anglií...

Preview finále Eura mezi Španělskem a Anglií.
Livesport

19:02 – Stejně jako před rokem v ženském (a světovém) podání. Ve finále MS se před rokem radovaly reprezentantky Španělska, které ve finále zdolaly Angličanky. Tehdejší zlatý souboj skončil 1:0...

18:59 – Lamine Yamal je jednou z největších hvězd Eura. Svým prvním gólem na velkém reprezentačním turnaji pomohl vyřadit Francii a možná tak nachýlil ke konci trenérské působení Didiera Deschampse na lavičce Francie. Trenér mistrů světa z roku 2018 přitom ke kormidlu Les Bleus přistoupil v době, kdy mladému křídelníkovi byly pouhé čtyři roky.

18:52 – Na zlepšenou podobu hry Anglie má velký vliv Kobbie Mainoo a jeho zařazení do základní sestavy. Gareth Southgate a celý Albion díky záložníkovi Manchesteru United lépe kontroluje hru – teprve 19letý středopolař má úspěšnost přihrávek 94,4 % a zaznamenal už 10 klíčových přihrávek.

16:13 – Španělský národní tým prožívá skvělé Euro a zcela zásadní roli jistě hraje také výborná atmosféra uvnitř týmu. Tu ostatně potvrzuje video z tréninku, na němž soupeří na malém hřišti v zápase jeden proti jednomu kapitán La Roja Álvaro Morata a mladíček Lamine Yamal.

14:46 – Těžce nemocný trenér Sven-Göran Eriksson před finále mistrovství Evropy v emotivním vzkazu vyzval kouče anglických fotbalistů Garetha Southgatea, aby dovedl tažení šampionátem až k premiérovému titulu. Švédský trenér vedl anglickou reprezentaci v letech 2001 až 2006, ale žádného výrazného úspěchu s ní nedosáhl.

"Drahý Garethe, udělej to pro mě, Sira Bobbyho a Anglii," napsal Eriksson v dopise, který zveřejnil list The Telegraph. Bobby Robson vedl anglické fotbalisty v letech 1982 a 1990.

13:30 – Španělsko pozítří čeká finále ME proti Anglii a jen v civilu bude duel zřejmě sledovat Ayoze Pérez. Útočník znovu laboruje se svalovým zraněním, dnes netrénoval a jeho nedělní start není příliš pravděpodobný.

12:55 – Berlínská fan zóna pro vrcholící fotbalové mistrovství Evropy díky opakovaně využitelnému nádobí uspořila dva miliony jednorázových obalů nápojů a potravin. Německá ekologická organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH) pořadatele a představitele metropole za klimaticky šetrný přístup ocenila a dala je Evropské fotbalové unii (UEFA) za příklad.

11:50 – Finále Eura se neúprosně blíží. A na straně Španělska je jedna statistika, ktrou by svěřenci Luise de la Fuenteho rádi dodrželi. Od roku 2001 totiž platí stěží uvěřitelné pravidlo. Když španělský národní tým postoupí do finále velkého reprezentačního turnaje, nebo nějaký ze španělských klubů do finále evropského poháru, vždycky se raduje z vítězství. 

10:02 – Na Euru málem zakořenila nová rivalita, která mohla ozdobit prestižní El Clásico.. Španělský klenot Barcelony Lamine Yamal po výhře nad Francií, pod kterou se podepsal jedním gólem, dostal před tiskovou konferencí od fanouška masku Leonarda z pohádky Želvy Ninja. Předmět, který je narážkou na Kyliana Mbappého, ale před novináře nepronesl, těsně před rozhovory mu ji vzal jeden z členů mediálního týmu španělské reprezentace. 

07:01 – Ve finále mistrovství Evropy se bude rozhodovat také o králi střelců. V boji o zlato se představí dva ze šesti fotbalistů, kterým se v dosavadním průběhu šampionátu podařilo dát tři branky. Na španělské straně Dani Olmo, na té anglické Harry Kane.  

06:55 – O lístky na finále mistrovství Evropy je enormní zájem. Překupníci je údajně prodávají až za 4 tisíce liber (více než 100 tisíc korun). 

06:40 – Trenér anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate by měl zůstat na lavičce Albionu i v případě prohry ve finále se Španělskem. Shodují se na tom angličtí novináři s kontakty ve vedení fotbalové asociace.

 

06:11 – Ve středečním semifnále Luke Shaw v poločase vystřídal Kierana Trippiera a ve svém druhém startu od únorového zranění spolehlivým výkonem pomohl Anglii k postupu do finále. Dnes slaví 29. narozeniny a je jasné, že v neděli by si k nim rád nadělil pohár pro mistry Evropy. Ve finále má na co navazovat. Vždyť na posledním Euru byl jediným střelcem Albionu v zápase o zlato.