Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro ONLINE, den 23: Saka předčil Beckhama, posledními semifinalisty jsou Nizozemci

Aktualizováno
Saka (na fotografii) vstřelil na ME a MS více gólů než legendární Beckham.
Saka (na fotografii) vstřelil na ME a MS více gólů než legendární Beckham.AFP
Evropský šampionát je v plném proudu a také sobotní program jeho 17. edice nabídl fanouškům pořádnou porci zábavy. Nejprve se ve čtvrtfinálové bitvě představili fotbalisté Švýcarska, kteří nestačili na favorizované Angličany. Poslední semifinalista vzešel z následného souboje Nizozemska s Tureckem. Ten ovládli Oranjes. Hlavní události sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, jenž mapuje dění ME přímo v jeho dějišti nejen očima dat.

23:25 – To nejzajímavější z napínavého čtvrtfinálového duelu mezi Nizozemskem a Tureckem, který skončil výhrou Oranjes 2:1, najdete ve videosestřihu.

Sestřih zápasu Nizozemsko – Turecko.
Česká televize

23:22 – Brankář Jordan Pickford se stal hrdinou Anglie také díky dokonalé přípravě na penaltový rozstřel. Hned v první sérii uspěl proti Manuelu Akanjimu, Tři lvi ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Německu vyřadili Švýcarsko a těší se na semifinále. Gólman Evertonu zůstal věrný svému zvyku, na lahvi s pitím měl podrobně rozepsáno, kam střelci soupeře penalty nejčastěji kopou. A v případě obránce Manchesteru City ho tahák nezklamal.

22:57 – Nizozemsko i Turecko v závěru přežily několik velkých šancí, z postupu do semifinále se tak nakonec radují Oranjes. Ti triumfovali 2:1. V další fázi šampionátu se utkají s Anglií. Zápas je na programu 10. července od 21:00 v Dortmundu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

22:34 – Jen pár minut stačilo Nizozemcům na to, aby se proti Turecku dostali na koně. Dominantní výkon Oranjes ve druhé půli podtrhla akce ze 76. minuty, kdy si centr na zadní tyči našel Cody Gakpo, po jehož souboji s Mertem Müldürem zamířil míč do sítě. Nizozemsko vede 2:1.

22:29 – Nizozemsko se proti Turecku vrátilo do hry zásluhou obránce Stefana de Vrije. Ten se stejně jako jeho soupeř prosadil v 71. minutě po rohovém kopu.

21:36 – Turecký obránce Samet Akaydin, který v sestavě nahradil distancovaného Meriha Demirala, vstřelil v sobotu svůj první reprezentační gól. V 35. minutě čtvrtfinálového utkání Eura tak poslal svoji zemi do vedení.

21:20 – Mužem zápasu mezi Anglií a Švýcarskem byl zvolen Bukayo Saka. Forvard Arsenalu vstřelil vyrovnávací gól Albionu a také proměnil jednu z penalt.

21:12 – Na významné okamžiky prvního sobotního čtvrtfinále mezi Anglií a Švýcarskem, které skončilo výhrou Albionu 1:1 (5:3 po pen.), se můžete podívat ve videosestřihu.

Sestřih zápasu Anglie – Švýcarsko.
Česká televize

21:08 – Anglie zvládla první penaltový rozstřel na mistrovství Evropy od roku 1996. Stejně jako ve čtvrtfinále proti Švýcarsku, také tehdy byla ve stejné fázi turnaje stoprocentní. Proti Španělsku její hráči proměnili čtyři ze čtyř pokusů.

20:56 – Nejenže poslední penalta Trenta Alexandera-Arnolda poslala Anglii do semifinále, ale také rozradostnila početné zástupy fanoušků Albionu.

Poslední úspěšná penalta Anglie.
Livesport

20:41 – Trent Alexander-Arnold naskočil do utkání se Švýcarskem až v prodloužení. Byl to ale on, kdo v rozstřelu nakonec vstřelil rozhodující pátou penaltu Anglie. Jediným hráčem, který svůj pokus nezvládl, se stal Manuel Akanji. Semifinále si tak zahrají svěřenci Garetha Southgatea. Soupeřem jim bude vítěz zápasu Nizozemsko – Turecko, jež můžete sledovat živě na Livesport.cz.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

20:32 – Švýcarský forvard Breel Embolo otevřel ve druhé půli bezbrankové skóre utkání proti Anglii a zároveň se po dlouhé době zapsal do střeleckých statistik jako hráč Monaka. Když naposledy skóroval někdo na evropském šampionátu a byl zaměstnancem knížecího klubu, psal se rok 2000. Tehdy svým zlatým gólem rozhodl finále proti Itálii francouzský forvard David Trézéguet.

20:18 – Berlínská policie rozpustila pochod tureckých fanoušků na Olympiastadion, protože skandovali politická hesla. Ti se tak na zápas s Nizozemskem, který se hraje od 21:00, museli přesouvat jednotlivě.

19:46 – Už čtyři góly na vrcholných turnajích dal v reprezentačním dresu Bukayo Saka. Svým počinem překonal i legendárního Davida Beckhama. Ten dal na mistrovstvích Evropy či světa branky tři.

19:44 – Takhle slavili fanoušci Anglie vyrovnání proti Švýcarsku přímo na stadionu.

Oslavující fanoušci Anglie.
Livesport

19:37 – Gareth Southgate poslal do hry čerstvé síly a tah se mu vyplatil. Anglie obratem v 80. minutě vyrovnala. Trefil se Bukayo Saka.

19:31 – Švýcaři otevřeli skóre prvního sobotního čtvrtfinále proti Angličanům. Po přízemním centru z pravé strany se v 75, minutě z malého vápna do odkryté brány prosadil Breel Embolo.

19:05Kobbie Mainoo se objevil v základní sestavě Anglie ve čtvrtfinále proti Švýcarsku, a stal se tak ve věku 19 let a 78 dní druhým nejmladším hráčem Three Lions v úvodní jedenáctce, který kdy nastoupil mezi osmičkou nejlepších zemí v historii světových nebo evropských mistrovství. Mladší byl už pouze Wayne Rooney, tomu v utkání proti Portugalcům na Euru 2004 bylo 18 let a 244 dní.

18:35 – Reportér Livesport Zpráv před zápasem Anglie se Švýcarskem vyzpovídal fanoušky Albionu a téma bylo jasné – měl by Gareth Soutghate ve funkci hlavního trenéra skončit?

17:55 – Atmosféra na stadionu v Düsseldorfu těsně před zahájením třetího čtvrtfinálového duelu turnaje mezi Anglií a Švýcarskem.

Atmosféra před zahájením zápasu Anglie – Švýcarsko.
Atmosféra před zahájením zápasu Anglie – Švýcarsko.Livesport

15:05 – Pořadatel letošního Eura a jeden z favoritů na vítěze je vyřazen. Ani silný výběr Německa nestačil na rozjeté Španěly. Utkání analyzoval expert Livesport Zpráv a bývalý bundesligový záložník Jan Morávek. Více informací najdete v článku.

14:45 – Klíčovým mužem Španělska v utkání proti Německu byl ofenzivní hráč Dani Olmo, autor jedné trefy a gólové nahrávky, který se jako náhradník podílel již na pěti gólech na finálových turnajích evropských šampionátů, zaznamenal totiž dva góly a tři asistence. Pouze jeho krajan Cesc Fábregas se může pochlubit přesně stejnou bilancí.

13:49Mikel Merino vysvětlil, proč po vstřelení rozhodujícího gólu ve čtvrtfinále se zaťatou pěstí obkroužil rohový praporek. Identickým gestem tak uctil svého otce, který na stejném stadionu ve Stuttgartu zvolil tuto oslavu před 33 lety. "La Roja" vyřadila domácí Německo, záložník stanovil ve 119. minutě přesnou hlavičkou konečné skóre 2:1 po prodloužení. Podle Merina musí mít stadion pro rodinu něco speciálního. Více informací najdete v článku.

13:15 – Livesport v rámci Eura 2024 nabízí fanouškům další platformu v podobě digitálního studia. To doprovází každý hrací den evropského šampionátu v Německu a jeho tématem je vždy šlágr programu příslušného dne. Dnes půjde o duel mezi Anglií a Švýcarskem, který rozebral někdejší skaut Slavie a v současnosti trenér Sigmy Olomouc B Miloslav Brožek. Více informací najdete v článku.

Studio k zápasu Anglie - Švýcarsko.
Livesport

11:20 – Hvězdný fotbalista Kylian Mbappé není po zlomenině nosu úplně fit, jeho Francie ale na mistrovství Evropy v Německu prošla už do semifinále. Kapitán "Les Bleus" řekl, že během prodloužení pátečního čtvrtfinále proti Portugalsku se už cítil unavený, proto si řekl o střídání. V postupové euforii se nechtěl příliš zaobírat tím, že jeho tým na turnaji stále nedal gól ze hry. Tentokrát po bezbrankovém průběhu uspěl až 5:3 v penaltovém rozstřelu. Více informací najdete v článku.

09:45 – Portugalský obránce Pepe se v pátek večer po vyřazení na mistrovství Evropy v Německu ještě nechtěl loučit. Bývalý fotbalista Realu Madrid se ve svých 41 letech stal nejstarším účastníkem evropského šampionátu v historii. "Teď není ten správný čas mluvit o posledním loučení s národním týmem," řekl Pepe, kterému 1. července vypršela smlouva s Portem. "O tom bude příležitost mluvit později," dodal.

09:35 – "Jsem hrdý na tuto partu, na tak oddanou skupinu hráčů, kteří jsou příkladem pro naši zemi, pro naši společnost a pro všechny sportovce, kteří chtějí být konkurenceschopní a chtějí se každý den zlepšovat a být každý den o něco lepší," řekl novinářům nadšený De la Fuente po postupu Španělska do semifinále evropského šampionátu. Více informací najdete v článku.

Sestřih zápasu Španělsko - Německo (2:1p)
Česká televize

09:30 – Angličané byli před turnajem považováni za jednoho z hlavních uchazečů o titul fotbalových mistrů Evropy, Švýcaři naopak za outsidery. Od začátku šampionátu se však náhled na oba celky změnil a před vzájemným soubojem ve čtvrtfinále se nůžky rozdílu svírají k sobě. V čem se mohou tito soupeři zaskočit? Více informací najdete v článku.

08:00Pedri byl nucen odstoupit ze čtvrtfinále Eura kvůli zranění kolene, kterému předcházel tvrdý zákrok Toniho Kroose. Bohužel pro španělského záložníka jde o výron, který si vyžádá odpočinek. Podle španělské fotbalové federace tak už hráč Barcelony do turnaje nezasáhne, brzy ovšem budou provedena další vyšetření, která nabídnou konkrétnější odpovědi.

07:25 – Fotbalisté Anglie se v úvodním sobotním čtvrtfinále Eura utkají se Švýcary, kteří usilují o premiérový postup do semifinále. Úřadující vicemistři Evropy by prošli mezi nejlepší čtyřku evropského šampionátu už počtvrté a zůstali by ve hře o vysněnou trofej, která "Albionu" stále chybí. Utkání v Düsseldorfu má výkop v 18:00 a řídit ho budou italští sudí v čele s hlavním Danielem Orsatem. Více informací najdete v článku.

Preview zápasu Anglie – Švýcarsko.
Livesport

07:10 – K nutnému kroku musela sáhnout Francie před druhou částí prodloužení ve čtvrtfinále Eura proti Portugalsku. Posledních patnáct minut zkrátka nemohl dohrát Kylian Mbappé, jenž musel být vystřídán, a to kvůli potížím s nosem, který si zlomil ve skupinové fázi v utkání s Rakouskem. Po skončení prvního prodloužení usedl na lavičku, sundal ochrannou masku, se kterou absolvoval poslední zápasy, a bolavé místo si sám chladil. Možná se mu i pár minut předtím již začala točit hlava.

Sestřih zápasu Portugalsko - Francie (0:1 po pen.)
Česká televize

06:50 – Bez většího vzrušení dopadl první poločas čtvrtfinálového utkání mezi Portugalskem a Francií. Že oba týmy neuměly být směrem dopředu aktivní ani efektivní, dokazuje bizarní statistika hráčů na dvou odlišných postech. Zatímco francouzský brankář Mike Maignan se dotkl míče ve 12 případech, portugalský útočník Cristiano Ronaldo zaznamenal pouze 11 doteků.

06:45 – Německo v závěru druhé půle dokázalo dostat čtvrtfinálový souboj se Španělskem do prodloužení, o vyrovnávací trefu se přitom postaral Florian Wirtz. Ten se tak ve věku 21 let a 63 dní stal historicky vůbec nejmladším střelcem Nationalelf ve vyřazovací části evropských šampionátů.

Sestřih zápasu Španělsko - Německo (2:1p)
Česká televize