Euro ONLINE, den 16: Švýcaři zaznamenali rekordní gól. Zápas v Dortmundu narušilo počasí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro ONLINE, den 16: Švýcaři zaznamenali rekordní gól. Zápas v Dortmundu narušilo počasí

Aktualizováno
Itálie zaznamenala na ME nejhorší výsledek za 20 let.
Itálie zaznamenala na ME nejhorší výsledek za 20 let.AFP
Dvoudenní čekání je u konce. Evropský šampionát má za sebou pauzu mezi skupinami a vyřazovacími boji a už dnes nabídne první dvě osmifinále. Obhájci titulu z Itálie svůj zápas nezvládli, vypadli se Švýcarskem, o postup mezi nejlepší osmičku zabojují také domácí Němci. Hlavní události 16. dne Eura sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, který mapuje dění ME přímo v jeho dějišti nejen očima dat.

23:28 – Němci porazili Dánsko 2:0 a postoupili do čtvrtfinále ME. První poločas přerušila v Dortmundu na zhruba 25 minut bouřka, po restartu duelu a změně stran zařídili vítězství Havertz z penalty a Musiala. O postup do semifinále vyzve Die Mannschaft 5. července ve Stuttgartu buď Španělsko, nebo překvapení Eura Gruzii. Naopak Seveřané nezvítězili na šampionátu ani na čtvrtý pokus, do osmifinále postoupili po třech remízách ve skupině. Před třemi lety došli mezi čtyři nejlepší celky.

Sestřih zápasu Německo – Dánsko.
Česká televize

22:50 – Die Mannschaft vede už o dva góly. Kasper Schmeichel zaváhal s vyběhnutím na dlouhý pas, čehož střelou k tyči využil Jamal Musiala. Záložník Bayernu třetí brankou na turnaji dorovnal Georgese Mikautadzeho v čele tabulky střelců.

22:36 – Vedení se ujímají Němci, video odhalilo, že Andersen zahrál ve vlastním vápně rukou a nařízenou penaltu proměnil Kai Havertz.

22:31 – V Dortmundu padl stejně jako na začátku prvního poločasu gól i v úvodu toho druhého, dorážkou se prosadil pravý bek Joachim Andersen. Stejně jako v případě Nica Schlotterbecka však branku odvolal VAR. Stav utkání je tak nadále 0:0.

21:56 – Hráči Německa a Dánska opět nastupují na trávník, přerušení trvalo zhruba 25 minut.

21:40 – Švýcaři si při výhře nad Itálii připsali rekord evropských šampionátů – úvodní brance, kterou dával ve 37. minutě Remo Freuler, předcházelo 31 přesných přihrávek. První místo tabulek v tomto směru opustili Belgičané, kteří si před gólem Irsku před osmi lety vyměnili míč osmadvacetkrát.

21:36 – Zápas mezi Německem a Švýcarskem byl 10 před koncem první půle přerušen kvůli bouřce. Diváci se sice v samotném úvodu utkání dočkali gólu, trefa Nica Schlotterbecka však nebylo uznána, protože jí předcházel faul.

20:55 – Do vyřazovacích bojů vstupuje i jeden z horkých favoritů na celkové vítězství, domácí Němci se v Dortmundu utkají s Dánskem. Průběh zápasu můžete sledovat živě na Livesport.cz.

20:02 – Itálie titul mistra Evropy neobhájí, v osmifinále nestačila na Švýcarsko a po porážce 0:2 pro ni turnaj končí nejhorším výsledkem za posledních 20 let. Naopak Švýcaři díky brankám Rema Freulera a Rubéna Vargase vyrovnali svůj nejlepší výsledek v historii evropských šampionátů. Navíc přerušili 31 let dlouhé čekání na výhru nad italským týmem. Více informací najdete v článku.

Sestřih zápasu Švýcarsko – Itálie.
Česká televize

19:44 – Trenér Španělska Luis de la Fuente má před osmifinále s Gruzií k dispozici kompletní kádr. Fit je i zkušený obránce Jesús Navas, jehož v uplynulých dnech limitovalo zranění nohy.

19:22 – Tři ze sedmi švýcarských gólů na šampionátu v Německu dali hráči Boloni. Před Freulerem, jenž otevřel skóre osmifinále s Itálií, se prosadil Michel Aebischer (proti Maďarsku) a Dan Ndoye (proti Německu).

19:07 – Švýcaři vedou nad Itálií už 2:0, krátce po přestávce se parádní technickou střelou do šibenice prosadil Ruben Vargas, jenž u první branky zaznamenal asistenci.

18:40 – Italové podobně jako v předchozích dvou utkáních zatím v osmifinále nepředvádějí přesvědčivý výkon, což se promítlo i do průběžného skóre. To ve 37. minutě otevřel švýcarský záložník Remo Freuler.

17:45 – Vyřazovací fáze šampionátu začíná, v úvodním osmifinále se na Olympijském stadionu v Berlíně utkají Švýcarsko s Itálií. Průběh zápasu můžete sledovat živě na Livesport.cz.

Základní sestavy Švýcarska a Itálie.
Základní sestavy Švýcarska a Itálie.Livesport

16:30 – Antonio Rüdiger v uplynulých dnech laboroval se zraněným stehenním svalem a netrénoval, podle posledních zpráv se ale stihl uzdravit. Německý obránce bude k dispozici na večerní osmifinále ME proti Dánsku.

16:10 – Asistent trenéra slovenského národního týmu Marek Hamšík počítá i s variantou, že nedělní osmifinálový zápas s Anglií může rozhodnout až penaltový rozstřel. Albion sice vyhrál skupinu C, ale ve třech zápasech vstřelil pouhé dvě branky a herně zatím nepřesvědčil. Více informací najdete v článku.

Vzájemné zápasy Anglie a Slovenska.
Vzájemné zápasy Anglie a Slovenska.Livesport

15:26 – Nejtvrdší ranou skóroval na Euru 2024 Slovinec Erik Janža, z jehož kopačky letěl míč do dánské branky rychlostí téměř 130 km/h. Z analýzy UEFA dále vyplývá, že z největší vzdálenosti dal gól Dán Morten Hjulmand, jenž se proti Anglii prosadil z 28 metrů. Speciální čip v míči rovněž odhalil, že vítězná trefa Maďara Kevina Csobotha proti Skotům byla nejvíc rotovaná, balon se při ní otočil šestnáctkrát.

15:01 – Anglická reprezentace absolvovala trénink před nedělním utkáním se Slovenskem v kompletním složení. Nechyběl levý obránce Luke Shaw, který na šampionátu ještě nenastoupil kvůli zranění stehenního svalu. Po zápase proti Slovinsku (0:0) hlásil menší problémy s lýtkem Kieran Trippier, i on ale v sobotu trénoval bez omezení.

14:52 – Němci na ME odehráli 20 zápasů ve vyřazovacích bojích, více než kterýkoli jiný národní tým, z toho jich 11 vyhráli.

13:44 – Italský rozhodčí Daniele Orsato dostal na starosti pondělní osmifinále mezi Portugalskem a Slovinskem, asistovat mu budou jeho krajané Ciro Carbone a Alessandro Giallatini.

13:37 – S nejlepší formou půjdou do play off Němci a Španělé, zatímco obhájci titulu Italové a favorité Angličané s Francouzi zatím značně pokulhávají. Více se o tom ve svém Prostoru rozepsal expert Livesport Zpráv Jan Morávek.

12:14 – Souboj o nejlepšího střelece Eura se zatím odehrává bez největších hvězd šampionátu. Chybí v něm Kylian Mbappé, Romelu Lukaku, Cristiano Ronaldo nebo Harry Kane. Jak zatím vypadá pořadí na čele? Pořadí vládne třígólový Gruzínec Georges Mikautadze, kterého pronásleduje hned pětice vlčáků se dvěma přesnými zásahy – Niclas Füllkrug, Cody Gakpo, Razvan Marin, Jamal Musiala a Ivan Schranz.

12:10 – Hráči Španělska se v utkáních skupinové fáze dopustili celkem 46 faulů, víc jich zaznamenali pouze Rakušané (49). Jde o nejvyšší počet nedovolených zákroků španělského národního týmu od Eura 2008 (55).

12:04 – Švédský sudí Glenn Nyberg má před sebou třetí vystoupení na letošním Euru, tentokrát bude řídit pondělní osmifinálové utkání mezi Francií a Belgií. Na čarách mu budou asistovat Mahbod Beigi a Andreas Söderqvist.

11:56 – Od francouzské reprezentace se odpojil Kingsley Coman. Křídelník Bayernu odcestoval za manželkou domů do Stockholmu, aby byl u narození jejich čtvrtého potomka. Les Bleus čeká v pondělí v 18:00 osmifinále s Belgií

10:11 – V jakém složení nastoupí německá ofenziva proti Dánsku? Podle trenéra Juliana Nagelsmanna je možné, že na hrotu útoku dostane přednost Niclas Füllkrug a Kai Havertz se posune o něco málo níž na místo Floriana Wirtze. Füllkrug však dál zůstává připravený na to naskočit do zápasu jako žolík. "Pokud bych měl stále naskakovat z lavičky a vedlo by to k titulu mistrů Evropy, vůbec bych se tomu nebránil," přiznal útočník Dortmundu.

Preview zápasu Německo – Dánsko.
Livesport

08:55 – "Byli jsme nalosováni do opravdu těžké skupiny a na hráčích bylo vidět, že trochu bojují s očekáváními. Jsem rád, že jsme dokázali postoupit a nyní můžeme ukázat naší pravou tvář. Do zápasu jdeme uvolnění," řekl před úvodním osmifinále mistrovství Evropy trenér Itálie Luciano Spalletti. 

06:40 – Zápasem obhájců titulu z Itálie proti Švýcarsku začne v sobotu na fotbalovém Euru vyřazovací fáze. Mírným favoritem úvodního osmifinále je Squadra azzurra, Švýcaři ale na turnaji v Německu zatím neprohráli. Duel na Olympijském stadionu v Berlíně má výkop v 18:00.

Preview zápasu Švýcarsko - Itálie
Livesport

06:33 – Němci mohou do osmifinálového souboje s Dánskem vstoupit s lehkou hlavou. Na domácím Euru ční nad ostatními týmy v počtu gólů (8) i střel (58), mají nejvyšší procento držení míče (69%) i nejlepší přesnost přihrávek (92%).