Euro ONLINE, den 14: Gordon se zranil po pádu z kola, Eriksen rekordmanem Dánska

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro ONLINE, den 14: Gordon se zranil po pádu z kola, Eriksen rekordmanem Dánska

Aktualizováno
Anthony Gordon spadl při vyjížďce se spoluhráči z kola.
Anthony Gordon spadl při vyjížďce se spoluhráči z kola.AFP
Evropský šampionát má za sebou poslední skupinové zápasy, a na programu je tak pauza, po níž vypuknou vyřazovací boje jeho 17. edice. První z nich se odehrají už v sobotu, o odpočinku tak nemůže být řeč. Hlavní události 14. dne Eura sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, který mapuje dění ME přímo v jeho dějišti nejen očima dat.

22:45 – Zlatko Dalič s chorvatskou reprezentací vypadl na mistrovství Evropy již ve skupině, proto se začalo spekulovat o budoucnosti zkušeného kouče, jenž ale zůstává ve funkci. Marijan Kustič, prezident Chorvatského fotbalového svazu, vyjádřil trenérovi důvěru. Více informací najdete v článku.

22:30Phil Foden se po necelých dvou dnech vrátil k anglické reprezentaci na mistrovství Evropy v Německu a v pátek by podle BBC měl s týmem trénovat. Čtyřiadvacetiletý fotbalista se od mužstva odpojil po úterní remíze 0:0 se Slovinskem a odcestoval do Anglie, aby byl u porodu svého třetího potomka.

20:20 – Záložník Antonín Barák po čtvrtečním příletu do Prahy vzal porážku 1:2 s Tureckem na sebe. Český fotbalista byl již ve 20. minutě středečního utkání vyloučen, reprezentace na mistrovství Evropy v Německu skončila poslední ve skupině a nepostoupila do osmifinále. Hráč Fiorentiny novinářům řekl, že se nechce vymlouvat na rozhodčího, protože obě žluté karty obdržel po právu. Více informací najdete v článku.

19:05 – Fotbalová reprezentace nepřekročila svůj stín a na mistrovství Evropy nepostoupila ze základní skupiny (dvakrát za sebou se jí to ostatně povedlo naposledy v roce 1980). Přestože k tomu měla daleko blíž, než by tvrdá kritika, která se snesla na její adresu, napovídala. I když se zástupci týmu často zaklínají vším možným, své chyby, které vedly k brzkému vyřazení, jen stěží zakryjí. Jaké byly? To si přečtěte v našem článku.

Čeští fotbalisté si na Euru postup do osmifinále nevybojovali.
Čeští fotbalisté si na Euru postup do osmifinále nevybojovali.Profimedia

18:36 – Mezi 12 fotbalisty Anglie, kteří do Německa dorazili na svůj první velký turnaj, je i hráč Crystal Palace Marc Guéhi. Zatímco někteří na debut stále čekají, 23letý střední obránce odehrál všechna tři utkání ve skupině, a má tak velkou zásluhu na tom, že tým Garetha Southgatea zatím inkasoval jen jedinkrát. "Řekl bych, že jsem spokojený, protože jsme stále ve hře," uvedl Guéhi ve čtvrtek na tiskové konferenci. "Je důležité, abychom se nepřestali zlepšovat. Obrana je klíčem k tomu, abychom došli co nejdále," dodal.

18:20 – Ve skupinových zápasech pouze tři hráči dokázali vytvořit 10 a více šancí. Nejvíce jich má na svém kontě Dán Christian Eriksen (13), následuje ho Belgičan Kevin De Bruyne s 11 a první trojici zakončuje překvapivě Turek Ferdi Kadioglu (10).

17:27 – Nejstarší základní jedenáctka na letošním Euru? Jasná záležitost Slovenska. Italský trenér Francesco Calzona vyslal do duelů proti Belgii a Ukrajině sestavy s věkovým průměrem 30,7 let. V průměru jen o 0,2 roku pak byla mladší jedenáctka, která odstartovala utkání s Rumunskem. V závěsu za Slováky jsou Chorvaté, jejichž zahajovací sestava proti Albánii měla věkový průměr 30 let, a Švýcaři – ti nastoupili proti Německu s průměrem 29,6 let.

15:30 – Anglický útočník či křídelník Anthony Gordon se zranil v kempu národního týmu při volnočasové aktivitě – podle BBC spadl z kola při vyjížďce se spoluhráči. Na rozdíl od českého záložníka Michala Sadílka, který kvůli pádu z tříkolky musel Euro vynechat, má hráč Newcastlu s největší pravděpodobností jen pár odřenin na rukách a v obličeji. Pro další zápasy Anglie by měl být k dispozici.

14:35  Gruzínský miliardář Bidzina Ivanišvili věnoval fotbalové reprezentaci 30 milionů lari (asi 250 milionů korun) za překvapivý triumf 2:0 nad Portugalskem a postup do vyřazovací fáze evropského šampionátu. Bývalý premiér, zakladatel vládnoucí strany Gruzínský sen a její čestný předseda slíbil týmu stejný obnos i za případný úspěch v osmifinále proti Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters. Více informací najdete v článku.

14:00 Středeční zápas Česka s Tureckem na fotbalovém mistrovství Evropy v Německu sledovalo na ČT Sport a na streamu 1,21 milionu lidí starších čtyř let. Šlo o druhé nejsledovanější utkání ve skupinách po úvodním duelu českého týmu s Portugalskem, který přilákal 1,32 milionu diváků. Na třetím místě byl zápas ČR-Gruzie. ČTK dnes údaje poskytla Česká televize.

12:45 – Mistrovství Evropy ve fotbale má za sebou 36 zápasů v základních skupinách a spousta fanoušků chvílemi pochybovala o tom, že má letošní turnaj výjimečnou kvalitu. Favorité možná ještě šetří síly na vyřazovací boje, spousta duelů však nadchla. Livesport Zprávy vybírají pět nejkrásnějších z dosavadního průběhu šampionátu. Kompletní sestřihy najdete v článku.

12:14 – Během středečního utkání Česka a Turecka ve skupině fotbalového mistrovství Evropy se ve fan zóně ve Stuttgartu odehrála potyčka, při které útočník zranil nožem tři lidi. Stuttgartská policie ve čtvrtek ČTK řekla, že do incidentu nebyli zapleteni občané České republiky. Útočníkem, kterého hlídka krátce poté zadržela, byl podle informací deníku Bild 25letý Turek, což ale policie odmítla ČTK potvrdit.

11:45 – Christian Eriksen je novým rekordmanem Dánska v počtu startů za seniorskou reprezentaci. Dvaatřicetiletý záložník jich posbíral už 133, na druhou příčku klesl obránce Simon Kjaer se 132 starty.

11:42 – Středeční utkání mezi Českem a Tureckem bylo hodně emotivní. Rozhodčí István Kovács v něm nakonec rozdal 20 karet, čímž stanovil nový rekord evropských šampionátů.

Rozhodčí Kovács rozdal českým a tureckým hráčům 20 karet.
Rozhodčí Kovács rozdal českým a tureckým hráčům 20 karet.Profimedia

11:26 – Trenér Francie Didier Deschamps se zúčastní štafety s olympijským ohněm. Pětapadesátiletý kouč tři dny před začátkem her v Paříži ponese pochodeň ze známého tréninkového centra v Clairfontaine. Informoval o tom národní svaz. Spolu s Deschampsem se 23. července do štafety zapojí například i mistr světa z roku 2018 Blaise Matuidi, rozhodčí Clément Turpin nebo rekordmanka v počtu startů za francouzskou ženskou reprezentaci Sandrine Soubeyrandová.

10:03 – Jako o nepřesvědčivém vítězství informuje o středeční výhře tureckého týmu nad Českem ve skupině fotbalového mistrovství Evropy sportovní relace Sportschau německé veřejnoprávní stanice ARD. Češi, kteří po prohře šampionát opouštějí, museli podle Sportschau na hamburském stadionu bojovat nejen proti tureckému výběru, ale i nepřízni osudu. Celou zprávu o tom, co si o klíčovém českém zápase myslí německá média, najdete v článku.

09:07 – Jaké to bylo pro brankáře Matěje Kováře naskočit do utkání s Tureckem, v němž musel střídat zraněného Jindřicha Staňka? "Jsem vždycky nachystaný, kdyby se něco podobného stalo. Snažil jsem se koncentrovat na sebe a chtěl jsem do toho naskočit. Po pěti minutách jsem se chytil dlouhým balonem a cítil jsem se v pohodě," řekl mladý gólman Bayeru Leverkusen. Celý rozhovor s ním si můžete přečíst v článku.

08:29 – "Teď se mi to těžko hodnotí z individuálního pohledu, protože z toho týmového bych to nerad hodnotil jako neúspěch. Myslím si, že jsme předvedli české srdce a maximum na hřišti. Odvedli jsme všechno, co šlo, ale bohužel to nestačilo," prohlásil český záložník Lukáš Provod. Celý rozhovor týkající se utkání s Tureckem si můžete přečíst v článku.

07:56 – Kde hledat příčiny porážky a co si z tohoto Eura vzít? O tom se v podcastu Livesport Daily rozmluvil expert Livesport Zpráv Jan Morávek. Celý díl si můžete poslechnout v článku.

Livesport Daily #289: Skupina se dala zvládnout, výsledek na Euru je zklamání, říká Jan Morávek
Livesport

07:14 – "Správní rozhodčí mají být ti, kteří nejsou vidět. Tady ten rozhodčí chtěl být muž zápasu, to nás mrzí. Křivda samozřejmě je, ale není to jen o tom," zlobil se po vyřazení českého týmu jeho kapitán Tomáš Souček. Celý rozhovor s reprezentačním záložníkem si můžete přečíst v článku.

06:41 – Na den přesně před 40 lety se odehrálo finále sedmého ročníku Eura. V něm se utkaly Francie a Španělsko a z premiérové trofeje se po výhře 2:0 radovali fotbalisté ze země galského kohouta. Památným se stal mimo jiné gól Michela Platiniho. Proti jeho volnému přímému kopu tehdy zakročil jindy jistý Luis Arconada, míč mu však v tomto případě podklouzl pod tělem, a francouzský útočník se tak radoval už z rekordní deváté branky na turnaji.

06:32 – Ve čtvrtek a v pátek se na šampionátu v Německu sice neodehraje ani jeden zápas, v plánu jich je však ještě celkem 15. Jaký je program vyřazovací části Eura, která začne v sobou, se můžete podívat v článku.

06:24 – Nestihli jste se podívat na všechny středeční zápasy a radi byste věděli, co se v nich událo? Livesport Zprávy pro vás nachystaly sestřihy všeho důležitého, co se v rozhodujících utkáních skupin E a F odehrálo. Najít je můžete v článku.

Sestřih zápasu Česko – Turecko (1:2).
Česká televize