Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Euro ONLINE, den 12: Padl nejrychlejší vlastní gól. Rakušané mohou jít v play off na Česko

Aktualizováno
Nizozemský forvard Donyell Malen si dal v zápase s Rakouskem nejrychlejší vlastní gól v historii ME.
Nizozemský forvard Donyell Malen si dal v zápase s Rakouskem nejrychlejší vlastní gól v historii ME.AFP
Evropský šampionát je v plném proudu a také úterní program jeho 17. edice slibuje fanouškům zajímavou porci zábavy – poslední zápasy, které mohou ulehčit postupovou matematiku i českému týmu, se totiž odehrají hned ve dvou skupinách. Hlavní události 12. dne Eura sledujte ve speciálu Livesport Zpráv, který mapuje dění ME přímo v jeho dějišti nejen očima dat.

23:38 – Vůbec poprvé v historii ME se stalo, že oba současně hrané závěrečné zápasy ve skupině nepřinesly ani jeden gól...

Sestřih zápasu Anglie – Slovinsko.
Česká televize

23:07 – Dánsko hrálo se Srbskem 0:0 a potřetí na turnaji zapsalo remízu. O jeho konečném druhém místě v tabulce skupiny C před Slovinskem, které má po rovněž bezgólové plichtě s Anglií shodnou bilanci, rozhodlo až poslední možné kritérium. Tím je pořadí v žebříčku po kvalifikaci, v němž bylo Dánsko deváté a Slovinsko patnácté. Svěřenci trenéra trenéra Matjaže Keka i tak postoupí ze třetí příčky, jelikož už nyní je jisté, že až za nimi skončí na třetích místech Chorvatsko a Maďarsko.

Sestřih zápasu Dánsko – Srbsko.
Česká televize

21:46 – Závěrečná utkání skupiny C zatím příliš zábavy nenabízejí. V zápasech Anglie se Slovinskem ani Dánska se Srbskem zatím gól nepadl. 

20:44 – Polsko získalo díky remíze s Francií svůj první a jediný bod na turnaji, což znamená, že žádný tým nezakončí šampionát v Německu s nulou v kolonce získaných bodů. To se stalo naposedy na Euru 1992, kterého se účastnilo jen osm týmů.

Sestřih zápasu Francie – Polsko.
Česká televize

20:42 – Smolný rekord si v šesté minutě zápasu mezi Nizozemskem a Rakouskem připsal Donyell Malen, jenž se postaral o nejrychlejší vlastní gól v historii ME.

20:21 – Fanoušci Oranjes obsadili v úterý ulice Berlína. Na Olympijský stadion, kde Nizozemsko hrálo s Rakouskem, jich pochodovalo na 40 tisíc. Tým Ronalda Koemana jim ovšem radost neudělal, prohrál 2:3 a do osmifinále půjde až ze třetího místa, což mu do cesty postaví papírově těžšího soupeře.

Pochod nizozemských fanoušků.
Livesport

20:13 – Rakousko porazilo Nizozemsko 3:2 a ve skupině D překvapivě obsadilo první příčku. V osmifinále narazí na druhý tým ze skupiny F, což může být Turecko, Česko nebo Gruzie. Do play off, byť až ze třetí příčky, postupují i Oranjes. Co se soupeře týče, mají na výběr z více variant.

Sestřih zápasu Nizozemsko – Rakousko.
Česká televize

20:11 – Zápas mezi Francií a Polskem skončil 1:1, remíza zařadila Les Bleus v tabulce skupiny D na druhé místo, což znamená, že se střetnou v pondělí v Düsseldorfu s druhým týmem skupiny E. Poláci už před utkáním věděli, že na Euru končí.

19:40 – Hráči na Euru dnes zatím góly nešetří, Marcel Sabitzer dal v 80. minutě třetí branku Rakouska, které vede nad Nizozemskem 3:2.

19:35 – Memphis Depay svým prvním gólem na turnaji vyrovnal v zápase s Rakouskem na 2:2. Blízko gólu byl v tentýž moment Dortmundu i Robert Lewandowski, ale proti Francii neproměnil penaltu. Jenže rozhodčí ji nechal opakovat, protože brankář Mike Maignan nestál na brankové čáře. Napodruhé už útočník Barcelony z bílého puntíku skóroval a vyrovnal na 1:1.

19:17 – Rakousko vede nad Nizozemskem 2:1, v 59. minutě se hlavičkou prosadil Romano Schmid.

19:16 – Kylian Mbappé, jehož zlomený nos chrání na míru vyrobená maska, proměnil proti Polsku penaltu a poslal Francii do vedení 1:0. Zaznamenal tak první gól Francie na turnaji – v úvodním utkání totiž Les Blesu porazili Rakousko 1:0 díky vlastní brance Maximiliana Wobera.

19:05 – Na Olympijském stadionu v Berlíně uběhly ze druhé půle jen dvě minuty a je vyrovnáno. Cody Gakpo zakončil brejk nechytatelnou střelou a upravil průběžný stav zápasu s Rakouskem na 1:1.

18:47 – Rakušané po prvním poločase vedou nad Nizozemskem 1:0, což by je v kombinaci s remízou v souběžně hraném utkání Francie s Polskem vyneslo na první místo ve skupině D.

18:27 – Trenér Maďarska Marco Rossi navštívil spolu s členy realizačního týmu a obráncem Endrem Botkou v nemocnici zraněného Barnabáse Vargu. Ten se zotavuje poté, co se v utkání se Skotskem nepříjemně srazil s brankářem soupeře.

18:06 – Rakousko se už v šesté minutě zápasu s Nizozemskem ujalo vedení, když se do vlastní sítě trefil Donyell Malen. Byla to už sedmá vlastní branka na probíhajícím šampionátu.

17:47 – Na turnaji v Německu padlo již devět k gólů v nastavení druhého poločasu. To je už nyní, společně s ME 2016, nejvíc v historii evropských šampionátů.

16:51 – Švýcarským trenérům ukradli v Düsseldorfu během mistrovství Evropy notebooky. Tým uvedl, že nebyla ohrožena žádná citlivá data či informace k sobotnímu osmifinálovému utkání s Itálií.

15:36 – Francie by podle webu L'Équipe měla proti Polsku nastoupit i s Kylianem Mbappém, jenž má z úvodního duelu ve skupině s Rakouskem (1:0) zlomený nos. Kapitán Les Bleus půjde do utkání s ochrannou maskou.

15:21 – Na Euro se ve třetím kole skupinové fáze uzavřely v Česku sázky za více než 2,2 miliardy korun. Celkově by měla vsazená suma po skončení ME překonat dosud rekordní fotbalové mistrovství světa v Kataru z roku 2022, kdy sázkaři utratili 3,6 miliardy korun. Největším favoritem na vítězství v šampionátu je momentálně Francie, následuje Německo s dříve často favorizovanou Anglií.

13:46 – Na večerní utkání s Rakouskem, kterým by měli zpečetit postup ze skupiny D, se chystají nejen nizozemští fotbalisté, ale i jejich fanoušci. V ulicích Berlína jich je kolem 40 tisíc a momentálně se srocují před pochodem na Olympijský stadion.

13:14 – Itálie si v pondělním souboji s Chorvatskem zajistila postup do osmifinále evropského šampionátu. V něm jí ale nepomůže obránce Riccardo Calafiori, který si odpyká trest za dvě žluté karty.

12:46 – Polsko se večerním utkáním proti Francii rozloučí s Eurem, derniéru před sebou každopádně nemá Robert Lewandowski. Pětatřicetiletý útočník Barcelony je připraven v národním týmu pokračovat. "Jednoho dne se možná probudím a řeknu si, že už musím v reprezentaci skončit, ale teď to ještě nebude. Tohle nebude můj poslední zápas," uvedl na tiskové konferenci.

11:12 – Antonio Rüdiger si v neděli poranil stehenní sval, a v pondělí tak absolvoval podrobné vyšetření, které přineslo povzbudivé zprávy. Pro německého obránce evropský šampionát pro tuto chvíli nekončí, doktoři jsou optimističtí a věří, že by mohl stihnout osmifinále.

10:50 – Už ve středu čeká národní tým na mistrovství Evropy poslední zápas v základní skupině a jeho soupeřem bude, jak už se ve skupinových utkáních o všechno stává na ME českou tradicí, Turecko. Je na místě být před utkáním optimisty? A pokud ano, tak proč? I tyto otázky zazněly v úterním díle podcastu Livesport Daily. Odpovídal na ně fotbalový redaktor MF DNES a serveru iDNES David Čermák. Celý podcast si můžete poslechnout na Livesport.cz.

Livesport Daily #287: Zápas proti Turecku bude i kvůli absenci Schicka bude hodně těžký, říká novinář David Čermák.
Livesport

10:16 – "Věřili jsme až do poslední vteřiny, takhle to ve fotbale teď chodí. Postup jsme si proti Chorvatsku zasloužili, pokud jde o vytvořené šance. V určitých pasážích zápasu jsme hráli trochu jemně a ne nejlépe," uvedl trenér Luciano Spalletti. Celý rozhovor s ním si můžete přečíst v článku.

09:12 – Chorvaté od vzniku samostatné reprezentace na začátku devadesátých let s Itálií neprohráli ani v jednom z osmi dosavadních zápasů, naposledy se v pondělí ve třetím utkání v základní skupině B na Euru 2024 o body podělili po remíze 1:1.

07:50 – "Je to velmi frustrující, bojovali jsme až do konce. Bohužel fotbal s námi dnes večer nemilosrdně zatočil," řekl Luka Modrič po remíze 1:1 s Itálií. Co dalšího o pondělním utkání řekl, si můžete přečíst v článku.

Sestřih zápasu Chorvatsko – Itálie.
Česká televize

06:47 – Francie je jedinou evropskou reprezentací, která dokázala postoupit ze skupinové fáze kontinentálního i světového mistrovství ve všech sedmi případech od roku 2012.

06:42 – Třetími zápasy vrcholí také silně obsazená skupina D. Jisté je, že Poláci z ní již nemohou postoupit, zbývající tři týmy k osmifinále potřebují udělat poslední krůček. Více se o zápasech, které jsou na programu od 18:00, můžete dočíst v článku.

Preview zápasu Nizozemsko – Rakousko.
Livesport

06:40 – Francie pod vedením Didiera Deschampse ještě nikdy na evropském šampionátu nevyhrála třetí zápas ve skupině. Zkušený kouč měl ve všech případech před daným utkáním už jistý postup, a rotoval proto sestavou – třikrát z toho byla bezbranková remíza a jednou prohra.

06:34 – V úterý se odehrají poslední zápasy ve skupinách C a D. Výsledky ve skupině C přitom mohou ulehčit postupovou matematiku i českému týmu, kterému by v případě výhry Dánska a prohry Slovinska o dva a více gólů stačila v posledním utkání k účasti ve vyřazovacích bojích i remíza.

Preview zápasu Anglie – Slovinsko.
Livesport