Dojemný comeback s penaltovou kaňkou. Iličič překonal deprese a zažil slovinský úspěch

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dojemný comeback s penaltovou kaňkou. Iličič překonal deprese a zažil slovinský úspěch

Josip Iličič si poprvé zahrál na Mistrovství Evropy.
Josip Iličič si poprvé zahrál na Mistrovství Evropy.Profimedia
Hořkosladkou kapitolu svého příběhu napsal na Euru slovinský fotbalista Josip Iličič (36). Bývalý hráč Atalanty překonal psychické problémy a za rodné Slovinsko si na sklonku kariéry poprvé zahrál na velkém turnaji. V klíčovém momentu během penaltového rozstřelu v osmifinále s Portugalskem ale selhal...

Iličič začal profesionální fotbalovou kariéru ve slovinském týmu NK Maribor. Svými výkony si vysloužil přestup a v 21 letech se přesunul do italského Palerma. Po třech sezonách si připsal 98 startů a vstřelil 20 branek. O jeho služby se začala zajímat Fiorentina a v roce 2013 se přesunul do Toskánska. Nejzářnější období zažil v Atalantě, kam přestoupil v roce 2017.

Hned v úvodní sezoně přispěl 12 góly k historickému třetímu místu v Serii A a zajistil tak postup do Ligy mistrů. Díky tomu se dostal do Týmu roku v Serii A 2018/19. Po pěti letech strávených v klubu nasbíral 173 startů a zapsal 60 branek. Stal se tak pátým nejlepším střelcem historie klubu z Bergama.

Na jaře 2020 ale přišel zlom. Celý svět ochromila koronavirová pandemie a vše se zastavilo. Liga mistrů se vrátila až v srpnu, ale to už Iličič v sestavě nefiguroval. "Sám koronavirus chytil a upadl do depresí. V takové chvíli vám hlava exploduje," popisoval Iličičův spoluhráč Papu Gómez.

K fotbalu se vrátil i přes přetrvávající psychické potíže a nadváhu až v sezoně 2021/22. Mnoho zápasů ale neodehrál a na podzim 2022 se s italským klubem rozloučil. Kvůli pauze vypadl i z reprezentace.

Iličič se rozhodl vrátit do Mariboru. Postupně se začal ukazovat ve své dřívější formě a díky kvalitním výkonům dostal pozvánku na přípravné zápasy s Arménií a Bulharskem před Eurem. "Pro každého hráče je to sen. Jsem vděčný trenérovi a každému v reprezentaci, že mi pomohli ho naplnit," hlásil šťastný Iličič. 

Na Euru si Slovinci připsali tři body za remízy s Dánskem, Srbskem a Anglií, a právě proti anglickému výběru šel Iličič v 75. minutě na hřiště. "Teď je zpátky, neřekl bych, že na úrovni Atalanty, ale už jen to, že jsem ho viděl hrát za národní tým, skórovat v přátelském utkání proti Arménii a zvládnout zápas proti Anglii, mi osobně přineslo velkou hrdost a uspokojení," řekl jeho agent Amir Ružnič. 

Pomohl tak své reprezentaci poprvé v její historii postoupit ze skupiny, ale v osmifinále narazili na těžkého soupeře. S Portugalci drželi krok a dostali se až do penaltového rozstřelu. Jako první se k pokutovému puntíku vydal právě Josip Iličič. Bohužel pro něj Diogo Costa vystihl směr a střelu vyrazil. Slovinci pak neproměnili ani další dva pokusy a do čtvrtfinále postoupilo Portugalsko

Zahozený pokus v rozstřelu bude sice kaňkou na Iličičově působení na Euru, i tak je ale obdivuhodné, na jakou úroveň se dokázal po velkých problémech vrátit a pomoci své zemi k historickému úspěchu.

Sestřih zápasu Portugalsko – Slovinsko.
Česká televize

Portugalsko – Slovinsko 1:0 (3:0 penalty)