Demiral dostal podle Bildu za kontroverzní oslavu trest na dva zápasy a přijde o čtvrtfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Demiral dostal podle Bildu za kontroverzní oslavu trest na dva zápasy a přijde o čtvrtfinále

Merih Demiral zajistil Turkům čtvrtfinále, sám si jej ale podle všeho nezahraje.
Merih Demiral zajistil Turkům čtvrtfinále, sám si jej ale podle všeho nezahraje.AFP
Turecký obránce Merih Demiral (26) dostal podle Bildu za kontroverzní oslavu gólu v osmifinále Eura stopku na dva zápasy. Pokud se informace potvrdí, přijde o sobotní čtvrtfinále proti Nizozemsku i případné semifinále. Zástupci UEFA ani tureckého svazu se k disciplinárnímu trestu zatím nevyjádřili.

Demiral oslavil se zdviženým ukazováčkem a malíčkem, které symbolizuje extrémně pravicové turecké hnutí Šedí vlci, svůj druhý gól v úterním osmifinále s Rakouskem (2:1). Hnutí i gesto jsou v některých zemích zakázané, protože jsou považované za fašistické.

Jeho počínání vyvolalo diplomatické napětí mezi Tureckem a pořadatelskou zemí. Zatímco UEFA začala hráče vyšetřovat, obě země si navzájem předvolaly své velvyslance. Turecko dnes nicméně podle AFP oznámilo, že sobotní čtvrtfinále s Nizozemskem bude na olympijském stadionu v Berlíně osobně sledovat prezident Recep Tayyip Erdogan.

Aféra okamžitě nabrala politický spád. Turecké ministerstvo zahraničí si podle agentury AFP předvolalo německého velvyslance v Ankaře, aby protestovalo proti vyjádření spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové, která prohlásila, že "symbol tureckých pravicových extremistů nemá na našich stadionech místo", a vyzvala UEFA k potrestání viníka.

Turecko považuje vyšetřování UEFA i reakci německých úřadů za politicky motivované a xenofobní. Německo dnes v reakci předvolalo tureckého velvyslance v Berlíně.

Sestřih zápasu Rakousko – Turecko.
Česká televize

Erdogan dokonce kvůli aféře změnil podle německých a tureckých médií program a osobně na čtvrtfinále přicestuje. Podle televizní stanice NTV měl v sobotu původně naplánovanou účast na summitu Organizace turkických států (OTS) v Ázerbájdžánu.

Nizozemsko – Turecko (sobota 21:00)