Chvílemi jsem si myslel, že se na hřišti zblázním, řekl Ronaldo po zápase a ocenil Costu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chvílemi jsem si myslel, že se na hřišti zblázním, řekl Ronaldo po zápase a ocenil Costu

Ronaldo se proti Slovinsku neprosadil.
Ronaldo se proti Slovinsku neprosadil.AFP
Cristiano Ronaldo (39) už není tím fotbalistou, který by sám rozhodoval zápasy. Potřebuje servis od spoluhráčů, v ofenzivě ale stále dokáže být velmi platný. V duelu se Slovinskem mu však nebylo přáno. Dostal se do několika zajímavých pozic, hrozil ze standardek a v prodloužení dokonce kopal penaltu. Gólman Jan Oblak (31) všechny jeho pokusy zlikvidoval a dovedl zápas až do závěrečného rozstřelu. V tom Ronaldo poprvé v zápase našel na slovinského fantoma recept a nasměroval Portugalsko za postupem.

Nádech, výdech, rozběh a… zákrok gólmana. Nestává se často, aby se Ronaldo z pokutového kopu mýlil. Zvlášť ne v tak důležité chvíli, jako je prodloužení osmifinále mistrovství Evropy. V pondělí večer ale selhal.

Ve Frankfurtu běžela 105. minuta a hvězdný Portugalec měl na noze postupový gól. Oblak ale vystihl směr jeho střely a udržel Slovince ve hře o senzační postup. "Měl jsem na noze vítězný gól, ale gólman mě přečetl a skvěle zasáhl. Celý rok jsem se z penalty nemýlil, ale ve chvíli, kdy jsem se chtěl prosadit nejvíc, jsem selhal," litoval po zápase Ronaldo.

Sestřih zápasu Portugalsko - Slovinsko (1:0 pen.)
Česká televize

Neproměněná penalta s ním zatřásla. Celou pauzu mezi prvním a druhým prodloužením strávil v slzách v hloučku mezi spoluhráči. Bylo vidět, jak moc stojí o to, aby na svém posledním Euru uspěl. 

"Cristiano jde všem v kabině příkladem. Emoce, které po neproměněné penaltě projevil byly neuvěřitelné. Po kariéře, jakou má za sebou, by se o průběh turnaje vůbec nemusel zajímat, ale on tím neuvěřitelně žije," přiblížil trenér Roberto Martínez.

Ronaldo neproměnil ani jednu z osmi střel.
Ronaldo neproměnil ani jednu z osmi střel.Opta by Stats Perform

Dvacet minut po penaltovém krachu si Ronaldo postavil míč na bílý puntík podruhé. V závěrečném rozstřelu šel na řadu jako první z Portugalců a tentokrát Oblakovi nedal šanci. Slovinský gólman opět vystihl stranu, pro kterou se Ronaldo rozhodl, míč ale tentokrát zapadl přesně za tyč a Portugalci po první sérii vedli 1:0. "Byl jsem si jistý, že promění a nasměřuje nás za vítězstvím," přiznal po zápase Martínez.

Hlavní zásluhu na výhře měl gólman Diogo Costa. Čtyřiadvacetiletý Portugalec zlikvidoval všechny tři slovinské penalty a jako první brankář v historii v závěrečném rozstřelu neinkasoval jediný gól. "Zachránil nás. Jsou to chvíle, které se nedají ani vysvětlit. V klíčových momentech předvedl tři skvělé zákroky a dovedl nás k výhře," přiznal Ronaldo, kterého ve Frankfurtu sledovala z tribuny i jeho maminka Maria.

Ronaldo v zápase proti Slovinsku neskóroval.
Ronaldo v zápase proti Slovinsku neskóroval.Profimedia

Na portugalském kapitánovi bylo po zápase vidět, jak moc se mu ulevilo. "Chvílemi jsem si myslel, že se na hřišti zblázním. Dostával jsem se do šancí a nic. Jsem rád, že se nám klíčovou chvíli povedlo semknout a postoupit," přiznal po utkání. "Nejdřív mi bylo strašně smutno a teď jsem šťastný. Takový je fotbal," líčil už ve výrazně lepším rozpoložení.

Portugalsko – Slovinsko 1:0 (3:0 na pen.)