Česko – Turecko. Síla reprezentace pohledem dat: Tvůrce Coufal, zvyk na život bez Schicka a vysoký presink

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

České přednosti pohledem dat: Tvůrce Coufal, zvyk na život bez Schicka a vysoký presink

Vladimír Coufal při jedné ze svých přihrávek do šestnáctky.
Vladimír Coufal při jedné ze svých přihrávek do šestnáctky.Profimedia
Nic jiného než výhra nad Tureckem v závěrečném duelu skupiny mistrovství Evropy pro české fotbalisty neexistuje, pokud chtějí postoupit do osmifinále play off. Jenže jak jí dosáhnout? Na jaké silné stránky se mohou Souček a spol. v klíčové chvíli spolehnout?

Poté, co národní tým zvládl v úvodním zápase proti Portugalsku poslat pouze pět míčů směrem na branku (a jediný přesně), ukázal proti Gruzii lepší tvář a nováčka šampionátu zasypal 27 pokusy, což vedlo k vysoké hodnotě očekávaných branek (3,1). Čili podle kvality střel měli Češi dát Gruzii víc než jeden gól, jehož v realitě dosáhli.

Zmíněných 27 ran bylo po dvou kolech skupin turnaje nejvyšším počtem v utkání, k tomu 12 z nich mířilo do prostoru mezi gruzínské tyče. I tenhle výkon vyčnívá nade všemi. Naznačená ofenzivní síla Čechů se odráží i v dalších číslech. Ve dvou zápasech měli čtyři velké šance, 35 akcí s míčem v soupeřově pokutovém území a celkové xG ve výši 3,5. Proti Turecku se však budou muset obejít bez Patrika Schicka, který musel proti Gruzii střídat kvůli zranění lýtka. I když je legionář z Leverkusenu největší zbraní týmu, spoluhráči vždy dokázali jeho absenci dobře kompenzovat.

Srovnání reprezentace se Schickem a bez něj.
Srovnání reprezentace se Schickem a bez něj.Profimedia / Livesport

Možná stejný význam pro ofenzivu jako Schick má Vladimír Coufal. Krajní obránce West Hamu připravil pro své spoluhráče ve dvou zápasech letošního Eura sedm šancí, což bylo po odehrání druhého kola skupin třetím nejlepším počinem za Dánem Christianem Eriksenem (11) a německým pravým wingbekem Joshuou Kimmichem (8). Coufal vedle toho poslal 21 přihrávek do soupeřova pokutového území a s Eriksenem se dělil v této statistice o vedení.

Coufalův klubový spoluhráč Tomáš Souček je expertem na zisk míče. Za dva duely se mu to povedlo 12krát, nikdo ze svěřenců Ivana Haška není v téhle disciplíně lepší. K tomu dokáže Souček balony vcelku přesně rozdělovat (87 % úspěšnost přihrávek, první v týmu s alespoň 20 pasy spolu s Tomášem Holešem). Kapitán české reprezentace je jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů sestavy, na hřišti je platný i tím, jak obrovský prostor dokáže pokrýt.

Mapa Coufalových přihrávek, po nichž následovala střela.
Mapa Coufalových přihrávek, po nichž následovala střela.Opta by Stats Perform

Turecko vyhrálo úvodní zápas nad Gruzií 3:1 a se třemi body tak má lepší výchozí pozici v boji o postup do osmifinále. Porážka 0:3 od Portugalska však ukázala defenzivní slabiny týmu, které poodhalilo už zahajovací klání, nicméně tehdy je ještě zastínilo vítězství.

Ve dvou zápasech šampionátu dovolili Turci soupeřům 26 střel a inkasovali čtyři góly (z toho jeden si dali sami). Tým trenéra Vincenza Montelly navíc udržel čisté konto pouze jednou z minulých osmi utkání (v přípravě na turnaj s Itálií) a dostal v nich celkem 16 branek (v průměru dvě na zápas). Celkové číslo však hodně zkresluje debakl 1:6 v březnovém přátelském duelu s Rakouskem.

Odkud šly české střely proti Gruzii.
Odkud šly české střely proti Gruzii.Opta by Stats Perform

Není bez zajímavosti, že na velkých turnajích nedostali Turci gól jen jednou z posledních 15 utkání. A to na Euru v roce 2016 proti Česku (2:0). Ve zbylých 14 vystoupeních jim statistikové napočítali 28 obdržených branek, z toho 12 v předchozích pěti startech na mistrovství světa či Evropy.

Ani na letošním ME není hra na vlastní polovině hřiště spolehlivou součástí hry výběru země půlměsíce. Ten umožnil soupeřům 28 dotyků míče ve svém pokutovém území v průměru na zápas a také 20 z 26 střel proti jeho brance vyšlo z pokutového území (77 %). Dalším problémem Turků by mohl být vysoký český presink na soupeřově obranné třetině, jenž na turnaji vyústil už v 15 z celkových 32 střel týmu.

Česko – Turecko (21:00 + audiokomentář)