Češi poslední zápas před Eurem zvládli díky dvěma penaltám, Severní Makedonii porazili 2:1

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi poslední zápas před Eurem zvládli díky dvěma penaltám, Severní Makedonii porazili 2:1

Aktualizováno
Češi slaví gól Patrika Schicka.
Češi slaví gól Patrika Schicka.AFP
Národní tým má za sebou generálku na Euro, v Hradci Králové porazil Severní Makedonii 2:1. Výběr trenéra Ivana Haška sice herně nezářil, ale pomohl si dvěma pokutovými kopy. Ten první proměnil v 60. minutě Patrik Schick, druhý v závěru sedmiminutového střídající nastavení Antonín Barák. Češi se tak naladili na čtvrteční odjezd do dějiště šampionátu, kde je první zápas čeká v úterý s Portugalskem.

Česko – Severní Makedonie 2:1

První střely se diváci ve vyprodané Malšovické aréně dočkali v sedmé minutě, Adam Hložek však balon z přímého kopu poslal vysoko nad bránu Stoleho Dimitrievského. Schick o chvíli později mířil přesněji, jeho hlavičku ale čerstvá posila Valencie vytáhla balon nad břevno.

Mladší z dvojice z Leverkusenu zakončoval i v 17. minutě, rána mu ale nesedla a minula pravou tyč o několik metrů. Domácí mohli záhy udeřit po chybě Dimitrievského, jemuž vypadl míč před Vladimíra Coufala, jeho zakončení však srazil jeden z protihráčů na roh.

Ve 25. minutě předvedli Češi svižnou kombinační akci, na jejímž konci byl Schick. Kanonýr úřadujícího německého mistra se nemýlil, jenže stál v ofsajdu, a tak gól neplatil. V další příležitosti se ocitl Ladislav Krejčí, jehož hlavičku zblízka lapil Dimitrievski.

Střelci zápasu
Střelci zápasuLivesport

Ve 32. minutě se k první střele dostali i hosté, s pokusem Isnika Alimiho ovšem neměl Staněk problém. Na druhé straně vypustil nebezpečnou střelu zpoza šestnáctky Souček, balon ale přeletěl břevno. Víc se toho v prvním poločase nestalo, a tak se do kabin šlo za stavu 0:0.

V úvodu druhého dějství se obraz hry nezměnil. Hráči v červených dresech sice měli míč na kopačkách, ale dokázali vyprodukovat převážně jen nikterak nebezpečné centry. To neplatilo o vydařeném rohovém kopu Lukáše Provoda, Krejčí ale hlavou netrefil bránu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V 57. minutě dostali domácí jedinečnou možnost jít do vedení, po faulu Visara Muslia pískl rozhodčí penaltu. Míč si vzal Schick a suverénně proměnil. České vedení ale netrvalo dlouho, v 65. minutě vyrovnal po střele Aleksandara Trajkovského hlavičkou z dorážky Alimi.

Makedonci evidentně hráli na výsledek, a tak bylo s blížícím se závěrem utkání k vidění polehávání na trávníku a zdržování hry. V závěru Češi i díky aktivitě střídajících hráčů zabrali, Součkova slibná střela však opět mířila jen nad bránu a rána Ondřeje Lingra těsně minula tyč.

O vítěztví rozhodla další penalta, tentokrát fauloval Darko Velkovski. Pokutový kop proměnil do totožného místa jako předtím Schick Antonín Barák.

Program Eura: Kdy hrají Češi?