Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bronz z Eura i kapitánská páska. Gündogan po 13 letech ukončil reprezentační kariéru

Ilkay Gündogan odehrál za německou reprezentaci 82 zápasů.
Ilkay Gündogan odehrál za německou reprezentaci 82 zápasů.Profimedia
Kapitán německého národního týmu Ilkay Gündogan (33) ukončil reprezentační kariéru. Za 13 let odehrál záložník Barcelony za Die Mannschaft 82 zápasů a v roce 2012 s ním získal bronz na mistrovství Evropy.

Poslední reprezentační utkání absolvoval Gündogan ve čtvrtfinále domácího Eura, v němž Němci na začátku července podlehli v prodloužení Španělům, kteří pak získali titul.

"Po několika týdnech přemýšlení jsem dospěl k rozhodnutí, že nastal čas ukončit reprezentační kariéru. Za 82 zápasy za svou rodnou zemi se ohlížím s velkou hrdostí. Takové číslo jsem si vůbec nedokázal představit, když jsem v roce 2011 debutoval," napsal Gündogan na instagramu.

"Vrcholem pro mě bylo, že jsem mohl vést tým jako kapitán na domácím mistrovství Evropy. To byla obrovská čest," uvedl rodák z Gelsenkirchenu s tureckými kořeny.

V národním týmu debutoval v roce 2011, kdy v utkání kvalifikace Eura v závěru nahradil tehdejšího kapitána Philippa Lahma. Za Die Mannschaft nastřílel Gündogan 19 branek. Kvůli zranění přišel o světový šampionát v roce 2014, který Němci vyhráli. Kapitánskou pásku převzal loni po brankáři Manuelu Neuerovi.

Změna možná čeká Gündogana i v klubovém fotbale, neboť se spekuluje o tom, že po jedné sezoně opustí Barcelonu. Na Camp Nou přišel loni po sedmi letech v Manchesteru City, se kterým pětkrát vyhrál Premier League a před rokem také Ligu mistrů. Předtím působil v Dortmundu, kde získal bundesligový titul a Německý pohár.