Birmančevič před klíčovou bitvou Srbska: Vítězové jdou za výhrou, když počítáte, prohrajete

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Birmančevič před klíčovou bitvou Srbska: Vítězové jdou za výhrou, když počítáte, prohrajete

Veljko Birmančevič naskočil do obou zápasů Eura z pozice náhradníka.
Veljko Birmančevič naskočil do obou zápasů Eura z pozice náhradníka.Profimedia
Fotbalisté Srbska jsou na mistrovství Evropy v Německu přitisknuti ke zdi, podle Veljka Birmančeviče (26) ovšem zůstávají plní sebevědomí. Hráč pražské Sparty odmítá před závěrečným zápasem ve skupině C proti Dánsku kalkulovat se ziskem bodu, který by teoreticky mohl na postup do osmifinále stačit. Křídelník během nedělní tiskové konference ujistil, že Srbové v úterý v Mnichově zvítězí.

Anglie vede skupinu se čtyřmi body před Dánskem a Slovinskem, které mají po dvou. Srbsko je s jedním bodem zatím poslední. Variant, jak může konečná tabulka vypadat, je mnoho. "Je to jednoduché. Nikdy v životě nemůžete jít pro bod. Musíte vždy hledět, abyste vyhráli. Vítězové jdou za výhrou. Když v životě počítáte, vždy prohrajete. V úterý vyhrajeme," řekl křídelník, který byl vyhlášen hráčem sezony v české lize.

Mužstvu hrozí rychlý konec na jeho prvním Euru od roku 2000, kdy ještě reprezentovalo tehdejší Srbsko a Černou Horu. "Nemáme žádný prostor pro pohodlí, dostali jsme se ke zdi," cituje agentura Reuters trenéra Dragana Stojkoviče. "Není cesty zpět, můžeme jít jen dopředu. Pokud chceme postoupit, musíme vyhrát," řekl kouč.

Situace ve skupině C je nesmírně vyrovnaná.
Situace ve skupině C je nesmírně vyrovnaná.Livesport

Srbsko podlehlo Anglii těsně 0:1, poté v posledních vteřinách zachránilo remízu 1:1 se Slovinskem. "Všichni jsme připraveni vydat ze sebe 100 procent. Z úvodních dvou zápasů jsme se hodně poučili, odevzdáme vše pro Srbsko a pro fanoušky, kteří nás přijeli podpořit," uvedl Birmančevič, který na turnaji nastoupil dvakrát jako náhradník.

"Nemyslím si, že existuje hráč, který by si nemyslel, že postoupíme. Proti Slovinsku to mohlo být 2:0 nebo 3:0. Teď musíme ukázat náš charakter, ale protože vím, jaký jsme tým, věřím, že to dokážeme," ujistil šestadvacetiletý nejproduktivnější hráč posledního ročníku české ligy.

Sparťan apeluje na osobní odpovědnost. "Myslím, že nejdůležitější ve fotbale je, aby se každý hráč postavil před zrcadlo a řekl: Ty jsi nejdůležitější. Až to uděláme, pak se dočkáme výsledku. Odpovědnost je nutná, nemůžete se spoléhat na někoho jiného. Jsme si vědomi naší odpovědnosti, vyhrajeme," zopakoval Birmančevič.

Program Eura: Kdy hrají Češi?