Anglie – Slovensko pohledem dat. Dúbravka na Euru září, soupeř má naopak třetí nejslabší útok

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Anglie – Slovensko pohledem dat. Dúbravka na Euru září, soupeř má naopak třetí nejslabší útok

Na Dúbravku si na Euru nepřišel ani Romelu Lukaku (vpravo).
Na Dúbravku si na Euru nepřišel ani Romelu Lukaku (vpravo).Profimedia
Slovenské fotbalisty čeká podruhé v historii osmifinále mistrovství Evropy. A opět v něm narazí na vysoce favorizovaný tým. Po roce 2016 a jasné prohře 0:3 s Německem se nyní postaví úřadujícím vicemistrům kontinentu z Anglie. Ta však zatím nepřesvědčila a její výkony jsou pod palbou tvrdé kritiky. A to zejména její před turnajem opěvovaná ofenziva.

Za 270 minut se dosud zmohla jen na dvě branky, zatímco všech pět vítězů zbylých skupin vstřelilo alespoň čtyři góly. Tým hraje příliš obezřetně a na jistotu (inkasoval pouze jednou). Ve skupině C, ve které pět ze šesti zápasů skončilo remízou, byla přesto Anglie jediným mužstvem, který vyhrál zápas (1:0 nad Srbskem hned na úvod turnaje). Následovaly dvě unylé remízy proti Dánsku (1:1) a Slovinsku (0:0).

Osud nicméně Anglii přeje a po vyřazení Itálie se jí otvírá celkem schůdná cesta do finále. Nejdřív však musí zdolat Slováky, kteří na turnaji ještě neprohráli. V mimořádně vyrovnané skupině E, ve které všechny čtyři týmy skončily se čtyřmi body (poprvé v historii mistrovství Evropy), obsadilo Slovensko třetí příčku. Na zmíněném Euru 2016 se ve skupině utkalo i s Anglií a při bezbrankové remíze nastoupili v základní sestavě tři hráči (Peter Pekarík, Juraj Kucka a Ondrej Duda), kteří do ní patří i nyní.

Preview zápasu Anglie – Slovensko.
Livesport

I to naznačuje, že má italský kouč Francesco Calzona k dispozici jeden z nejstarším týmů na turnaji. Vlastně do zápasu poslal vždy jedenáctku, která tvoří podle věkového průměru trojici nejstarších na šampionátu. Proti Ukrajině byl její věk 30 let a 233 dní, proti Belgii 30 let a 229 dní a naposledy proti Rumunsku 30 let a 192 dní. Trio Martin Dúbravka, Pekarík, Kucka, z nějž jsou všichni starší 35 let, dokonce odehrálo kompletních 270 minut.

Pokud v něčem Slováci na šampionátu excelují, jsou to začátky zápasů. Vedli ve všech třech ve skupině a všechny góly vstřelili ještě před třetinou odehraného času: v 7., 17. a 24. minutě. Vedení však udrželi pouze proti Belgii (1:0), poté následovala porážka 1:2 od Ukrajiny a remíza 1:1 s Rumunskem.

Anglie ještě nemusela dohánět manko a také ona se pokaždé trefila brzy – proti Srbsku ve 13. minutě, proti Dánsku v 18. (konečné skóre 1:1). Což znamená, že jsou tito dva soupeři spolu s Dány jedinými, kdo se na letošním Euru ještě neprosadil ve druhém poločase. Kane a spol. ovšem po přestávce ani neinkasovali (stejně jako Španělsko a Belgie).

Navzdory hráčům světové úrovně v ofenzivě kolem Harryho Kanea, Phila Fodena a Bukaya Saky se Angličané v útoku stále hledají. Jejich hodnota očekávaných gólů ve skupině byla pouhých 2,19, horší byly pouze vyřazené týmy Srbska (2,11) a Skotska (0,95). 

Sedm zemí naopak zatím na turnaji dosáhlo hodnoty xG vyšší než 5,0, včetně všech ostatních favoritů, jako jsou Německo, Španělsko, Francie a Portugalsko. Angličané měli ve třech zápasech ve skupině 53 akcí s míčem v soupeřově pokutovém území – průměr turnaje je přitom 64. Úspěšnost přihrávek 89,4 % mají sice třetí nejlepší ze všech, míč však obíhá příliš často v zadních řadách…

Proti anglickým střelcům navíc bude stát gólman, který je detailně zná. Dúbravka působí v Premier League už od začátku roku 2018, s výjimkou krátkého hostování v Manchesteru United chytá za Newcastle. Na letošním Euru má úspěšnost zákroků 79 % a jen tři brankáři zneškodnili víc střel než on (12). Bude to na Albion stačit?

Anglie – Slovensko (18:00+audiokomentář)