Anglie může oslavit postup do osmifinále, Srbsko a Slovinsko čeká klíčové balkánské derby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Anglie může oslavit postup do osmifinále, Srbsko a Slovinsko čeká klíčové balkánské derby

Anglie může oslavit postup do osmifinále, Srbsko a Slovinsko čeká klíčové balkánské derby
Anglie může oslavit postup do osmifinále, Srbsko a Slovinsko čeká klíčové balkánské derbyProfimedia
Angličtí fotbalisté mohou v případě výhry nad Dánskem již po dvou zápasech ve skupině C oslavit postup do osmifinále mistrovství Evropy v Německu. Jeden z největších favoritů šampionátu má v tabulce jako jediný plný počet bodů po vítězství nad Srbskem, které ve druhém čtvrtečním duelu skupiny čeká balkánské derby se Slovinskem. Dánové hráli v úvodním utkání se Slovinci nerozhodně.

Dánsko – Anglie (21:00+audiokomentář)

Angličané nastoupí proti Dánům od 18:00 ve Frankfurtu. Oba soupeři mají v dobré paměti poslední vzájemný souboj. Anglie před třemi lety v semifinále minulého Eura zvítězila 2:1 po prodloužení. Tým kouče Kaspera Hjulmanda není ani tentokrát favoritem, vzhledem k bohatým zkušenostem jeho hráčů z Premier League se však výběru Garetha Southgatea sotva zalekne.

Anglii v prvním zápase zachránil autor jediného gólu Jude Bellingham. Pro Dánsko může být příkladem, jak se Srbsko především ve druhém poločase dokázalo favoritovi postavit a způsobit mu velké potíže. Třeba Christian Eriksen během svého působení v Tottenhamu, Brentfordu a Manchesteru United zaskočil spoustu anglických obran, takže Southgate dobře ví, že jeho tým musí brát Dány velmi vážně.

EURO preview: Dánsko – Anglie.
Livesport

"V našich silách je odehrát proti Anglii fantastický zápas, v němž nikdo nečeká, že vyhrajeme. Osud se může během chvíle změnit, a kdo říká, že ne? Věřím, že se to může stát a pak je to najednou úplně jiná situace," cituje web UEFA dánského trenéra Hjulmanda.

"Co očekáváme od Dánska? Trochu jiný styl hry, takže nám budou klást jiné překážky. Musíme držet míč jako v prvním poločase proti Srbsku. Sledovali jsme jejich poslední zápasy, abychom věděli, co musíme pozměnit," uvedl Southgate.

Poslední vzájemné zápasy Dánska a Anglie.
Poslední vzájemné zápasy Dánska a Anglie.Livesport

Slovinsko – Srbsko (15:00+audiokomentář)

Druhý zápas ve skupině má výkop v 15:00 v Mnichově. Slovinský list Delo uvedl, že národní tým udělal "první krok ke splnění svého snu v Německu" poté, co mu bývalý plzeňský obránce Erik Janža zařídil remízu 1:1 s Dánskem. Teď stojí proti soupeři, s nímž se od rozpadu Jugoslávie utkal osmkrát. Každý tým dokázal jen jednou vyhrát, zbývajících šest utkání skončilo nerozhodně. Remíza by teď nejspíš neuspokojila ani jednu stranu.

"Mnoho kluků zatím nikdy nehrálo na tak velkém turnaji. Když jsme proti Dánsku viděli, že je možné uspět, začali hrát. Myslím, že se z toho poučíme. Až tenhle tým bude hrát na svém druhém nebo třetím šampionátu, bude od začátku mnohem silnější," řekl trenér Slovinska Matjaž Kek.

EURO preview: Slovinsko – Srbsko.
Livesport

"Proti Slovinsku uděláme, co bude v našich silách – musíme už vyhrát. Po zápase s Anglií jsem pogratuloval všem hráčům. Kromě výsledku nebyl žádný důvod k frustraci. Nerad prohrávám, ale patří to k tomu," řekl jeho protějšek Dragan Stojkovič.

Ze šesti skupin postoupí do vyřazovací části turnaje vždy první dva týmy a s nimi ještě čtyři ze třetích míst s nejlepší bilancí.

Poslední vzájemné zápasy Slovinska a Srbska.
Poslední vzájemné zápasy Slovinska a Srbska.Livesport

Program Eura: Kdy hrají Češi?