Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Španěly dotáhly k triumfu přesně seřízené mladé pušky, Angličanům selhal kapitán

Kane svůj mdlý výkon ve finále podtrhl žlutou kartou.
Kane svůj mdlý výkon ve finále podtrhl žlutou kartou.Profimedia
Španělští fotbalisté se při cestě za rekordním čtvrtým titulem evropských šampionů příliš nemuseli bát o výsledek ani ve finále. Jejich duel s Angličany totiž nepřinesl žádné překvapení a oba celky se prezentovaly stejnou hrou, na kterou od nich byli fanoušci zvyklí v průběhu celého turnaje. Úspěch by tudíž mohla zajistit ostrovnímu celku jen notná dávka štěstí – a ta nepřišla.

Finále se od prvních minut vyvíjelo podle očekávání. Španělé kontrolovali zápas hned od úvodu a nejlépe to bylo patrné právě v počáteční čtvrthodině. V ní dosáhli svěřenci trenéra Luise de le Fuenteho na 82 % držení míče. A když už se Angličané dostali do hry, snažili se přechod dopředu řešit dlouhými míči (každá pátá jejich přihrávka).

Navíc dovolili soupeři z Pyrenejského poloostrova 19 přihrávek, než dokázali jeho ofenzivní snažení nějak přerušit, což je hodně vysoké číslo. To Albion si vyměnil sotva pět pasů a bylo po akci. Fotbal je hra, ve které padá málo gólů, a každá branka tak má velký vliv na průběh zápasu. Není proto překvapením, že výše zmíněné statistické ukazatele se ve prospěch Anglie poprvé obrátily až po trefě Nica Williamse.

Vyrovnání z kopačky Colea Palmera však mělo zase opačný efekt a v posledních 15 minutách zápasu proto měl tým Garetha Southgatea nejnižší PPDA, tedy počet přihrávek, které soupeři umožní, než jeho akci přeruší defenzivním zákrokem. Navíc každá čtvrtá anglická přihrávka byl nakopnutý míč...

Sestřih zápasu Španělsko - Anglie (2:1)
Česká televize

Skvělým výkonem se i ve finále blýskli hráči, kteří v dresu Španělska patřili po celou dobu turnaje mezi jeho klíčové muže. Ze středu hřiště byl opět velmi přesný Fabian Ruiz, který zkazil jen jednu z devíti progresivních přihrávek a byl neomylný v posouvání míče do útočné třetiny. Za celý svůj pobyt v Německu se do ní pokusil přihrát celkem 58krát a pouze v pěti případech nenašel kopačku spoluhráče.

Tíha okamžiku nazamávala ani s mladými puškami v ofenzivní vozbě rekordního evropského šampiona. Lamine Yamal s Williamsem se přímo podíleli na otevření skóre, když první jmenovaný našel svého kamaráda uvnitř pokutového území, a ten střelou na zadní tyč nedal Pickfordovi šanci zasáhnout.

Oba patřili v zápasu mezi nejaktivnější v ofenzivních soubojích. Měli nejvíc doteků s míčem ve vápně soupeře a shodně třikrát připravili střeleckou pozici pro své spoluhráče, což se také nikomu jinému nepodařilo. V Yamalově případě byl jeden pas gólový, celkově to byla jeho čtvrtá asistence na turnaji. Tím ovládl nejen pořadí nejlepších nahravačů, ale také vyrovnal historický rekord Eura.

Livesport Daily #301: Španělé vyhráli zaslouženě, Angličané jim vůbec nestíhali, myslí si trenér Brožek
Livesport

Na straně poražených vyčnívá v negativním duchu smolař Harry Kane, který musel spolknout nezdar už v šestém velkém finále v kariéře. Jako kapitán navíc svůj tým nedokázal výkonnostně táhnout, když se proti Španělům skoro na nic nezmohl. Jednou vystřelil, vyhrál pouze tři souboje ze 16 a po hodině hry byl vystřídán...

Španělsko – Anglie 2:1