Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Analýza Jana Morávka: Staněk dostal tým pod tlak. Češi jsou nejhorší v úspěšnosti přihrávek

Během utkání proběhla mezi reprezentanty a brankářem Staňkem vášnivá debata.
Během utkání proběhla mezi reprezentanty a brankářem Staňkem vášnivá debata.Profimedia
Přímo v centru dění sledoval utkání Česka s Portugalskem i expert Livesport Zpráv Jan Morávek (34). Bývalý bundesligový záložník ve své analýze rozebírá zbytečné české nepřesnosti v kombinaci i neefektivní dlouhé nákopy brankáře Jindřicha Staňka (28).

Když jsem sledoval utkání z tribuny stadionu v Lipsku, nešlo si nevšimnout českého záměru. Bylo zřejmé, že tým chtěl přečíslit portugalský střed (Vitinhu a Bruna Fernandese) a stoper Robin Hranáč se vysouval do zálohy k Tomáši Součkovi a Lukáši Provodovi.

Stoper Robin Hranáč se vysunoval při rozehrávce až ke středním záložníkům
Stoper Robin Hranáč se vysunoval při rozehrávce až ke středním záložníkůmLivesport / Česká televize

To byl rozhodně dobrý taktický prvek, který mohl vést při správném provedení k překonání portugalského presinku a většímu držení míče. 

K tomu však naše záloha nedostala moc příležitostí, jelikož se brankář Staněk do rozehrávky nakrátko téměř vůbec nepouštěl. Přitom, jak je patrné z grafického schématu, k tomu možnosti rozhodně měl.

Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátko
Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátkoLivesport / Česká televize

Právě nedostatek odvahy a zřejmě i nervozita národní tým následně dostávaly pod tlak. Dlouhé nákopy totiž Portugalci často sbírali a znovu mířili na naši branku. Je to škoda, neboť podle mého názoru presink Portugalska nebyl zrovna intenzivní.

Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátko
Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátkoLivesport / Česká televize

Bylo zjevné, že hráči byli na krátkou rozehrávku připraveni – na obrázcích jsou vidět například Ladislav Krejčí, David Douděra či Vladimír Coufal, kteří jsou dobře postaveni, ale míč nedostanou. Staněk se zkrátka nechtěl pustit do rizika a raději nakopl dlouhý balon na Jana Kuchtu s Patrikem Schickem

Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátko
Brankář Jindřich Staněk volil nákopy na útočníky místo rozehrávky na krátkoLivesport / Česká televize

Česká záloha se tím pádem vůbec nedostala do hry. Odrazilo se to na počtu přihrávek. Zatímco portugalský střední záložník Vitinha měl za zápas 101 pasů (z toho 90 % úspěšných), český střed pole hrubě zaostával. Namátkou Souček měl bilanci 22/26, Provod 18/25 a Pavel Šulc 12/15. Ve hře nebyli ani čeští stopeři. Hranáč měl jen 14 přihrávek a Tomáš Holeš 16. Mezi nimi alespoň trochu vyčníval Krejčí s bilancí 27/31. 

Obecně se česká reprezentace zapsala do prozatímních statistik Eura neblahým počinem. Měla totiž v prvním utkání nejhorší úspěšnost přihrávek ze všech týmů – 68 % je opravdu nízké číslo. Když se podíváme na jiné země, Poláci měli s Nizozemci 80 %, přičemž Albánci se s Italy dostali na 86 %. To jsou obrovské rozdíly.

Počet a úspěšnost přihrávek týmů po prvním kole Eura 2024
Počet a úspěšnost přihrávek týmů po prvním kole Eura 2024Livesport

Takřka každá třetí česká přihrávka skončila u Portugalců, nebo v zámezí. To se pak těžko kombinuje a něco vymýšlí na kvalitního soupeře. Pozitivně nevyznívá ani držení míče, ale to nemusí být vyloženě problém, protože například Rumunsko ukázalo, že i když mělo balon jen ve 34 % času, může hrát aktivně a dokonce vyhrát 3:0. Ale i Rumuni se dostali na 76 % úspěšnost přihrávek.

Další alarmující rozdíl je v metrice PPDA, která znázorňuje, kolik přihrávek tým dovolí soupeři, než provede obrannou akci. Zatímco Portugalci mají hodnotu 6,6, Češi umožnili soupeři pomalu 20 přihrávek… Jinými slovy, i když Ronaldo a spol. ztratili míč, měli ho za chvíli zpátky ve svém držení a ne vždy to bylo zapříčiněno jejich presinkem.

Sestřih zápasu Portugalsko – Česko.
Česká televize

Co změnit do dalších utkání? Nemohu se zbavit dojmu, že české hře ohromně pomohl příchod Antonína Baráka a Petra Ševčíka. I za tu chvíli Barák ukázal, jak je platný. U míče byl dvanáctkrát, měl šest ze sedmi úspěšných přihrávek a hned vymyslel zajímavou příležitost pro Ondřeje Lingra.

Dál si stojím za svým názorem, že Barák je jeden z mála českých fotbalistů, který se nebojí hrát, chce balon a je schopný ho udržet. Vlastnosti, které budeme do dalších zápasů bezesporu potřebovat.

Portugalsko – Česko 2:1