ANALÝZA: Anglie nezvládla s Dány presink, z Höjbjerga byl nečekaný tahoun útoku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Anglie nezvládla s Dány presink, z Höjbjerga byl nečekaný tahoun útoku

Höjbjerg se probíjí k anglické brance.
Höjbjerg se probíjí k anglické brance.Profimedia
Angličtí fotbalisté nepodali ani na druhý pokus na letošním Euru přesvědčivý výkon. Na rozdíl od zápasu se Srbskem je to tentokrát stálo dva body, když s Dánskem pouze remizovali 1:1. Na vině bylo především neefektivní napadání, kterým Albion nedokáže soupeře zastavovat, a samozřejmě také nevýrazné počínání před brankou soupeře.

Oba celky už měly vstup do turnaje za sebou a rozhodně se nedá říct, že by před vzájemným zápasem mohla v obou táborech panovat přehnaná spokojenost. Dánové si v roli favorita nedokázali poradit se Slovinskem a museli se spokojit pouze s bodem. Angličané sice zdolali výběr Srbska, jejich výkon však rozhodně neodpovídal parametrům, jež se očekávají od jednoho z favoritů turnaje.

Týmy které jsou v utkáních favority a dominují, dosahují obvykle nízkých čísel v metrice PPDA. Ta měří, kolik daný tým umožní svému soupeři přihrávek, než jeho útočné snažení přeruší nějakou defenzivní akcí. Svěřenci Garetha Southgatea Dánům povolili až 25 pasů, než dokázali nějakým způsobem zasáhnout. Kdy se jim něco podobného stalo naposledy, je těžké říct, protože data v tomto aspektu hry sahají pouze do roku 2015. A v tomto časovém období šlo o jejich nejhorší výkon.

V součtu obou svých zápasů na šampionátu mají PPDA 22,63, což je výrazně víc, než vykázali na předchozích turnajích. Za poslední čtyři velké akce umožnili nejvíc přihrávek protivníkům na předloňském mistrovství světa v Kataru (necelých 15).

Slavné to není ani v ofenzivě. Harry Kane a spol. si totiž ani v jednom duelu nedokázali vytvořit vyšší xG než 1,0, což se jim ve dvou po sobě jdoucích zápasech stalo naposledy na minulém evropském šampionátu. Tehdy je to ovšem potkalo proti Česku a Německu, kdy obě střetnutí zvládli vítězně. Začátek tohoto turnaje obhájce stříbra rozhodně nezastihl v tom nejlepším světle. 

Na straně Dánska byl naopak velkým pozitivem výkon Pierre-Emila Höjbjerga. Štítový záložník Tottenhamu byl totiž opravdu všude a skoro ve všech statistických ukazatelích byl lepší, než je pro něj běžné. Zaujal hlavně svými ofenzivními výpady, když hned pětkrát vystřelil a dosáhl na xG ve výši 0,17. Tím zastínil i útočné duo svých spoluhráčů Höjlund, Wind, kteří se na stejnou hodnotu nedostali ani dohromady. 

Höjbjerg, jenž má v popisu práce především bránění, se také pokusil čtyřikrát o driblink a celkem podstoupil 11 útočných soubojů. Výrazný byl samozřejmě i směrem do defenzivy, když z 15 obranných duelů 10 vyhrál. Získal k tomu čtyři míče na polovině soupeře a osmkrát zachytil přihrávku. Není divu, že jej UEFA vyhlásila nejlepším hráčem utkání…

Sestřih zápasu Dánsko – Anglie.
Česká televize

Dánsko – Anglie 1:1