Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Priske pod drobnohledem: Jak si vede Slotův nástupce? Špatné přestupy i nevole fanoušků

Brian Priske (vlevo) to na začátku nového angažmá nemá snadné.
Brian Priske (vlevo) to na začátku nového angažmá nemá snadné.ČTK / imago sportfotodienst / Box to Box Pictures/Tom Bode
Jedním z nejdiskutovanějších týmů úvodu sezony nizozemské Eredivisie je ten, ve kterém oproti poslednímu zápasovému dnu minulého ročníku prakticky nezůstal kámen na kameni – Feyenoord. K zásadní změně došlo u rotterdamského celku na lavičce, které místo úspěšného Arneho Slota (46) nyní šéfuje Brian Priske (47). Jak si bývalý kouč Sparty v novém působišti vede? Na to si posvítili redaktoři nizozemské verze Livesport Zpráv.

Priske byl v červnu představen jako nástupce Slota, který si po skvělých výsledcích s Feyenoordem vysloužil senzační přestup do Liverpoolu. Mezi oběma trenéry existují jisté paralely. Oba si připsali ligové tituly a triumf v domácím poháru. Špatně si nevedli ani v Evropě. Oba ale udělali krok vstříc nové výzvě, kde žádný z těchto úspěchů nehraje roli.

Dánský kouč má situaci o to těžší, že se musí vypořádat s výraznými změnami k kádru. Záložník Mats Wieffer odešel za 30 milionů eur do Brightonu, načež se koncem srpna přesunul kapitán Lutsharel Geertruida do RB Lipsko. Santiago Giménez, nejlepší střelec a talisman úspěchů Feyenoordu, nakonec po vleklé přestupové telenovele zůstal v Rotterdamu a mohl počítat s plnou důvěrou Priskeho.

Zrádnosti otevřeného přestupového okna ale pokračovaly. Calvin Stengs, kreativní mozek útoku Feyenoordu, a brankář Justin Bijlow byli na cestě do Charlotte FC, respektive Southamptonu. V transferech jim zabránily až neúspěšné lékařské prohlídky.

Stengs a Bijlow (uprostřed) zůstali Feyenoordu věrní.
Stengs a Bijlow (uprostřed) zůstali Feyenoordu věrní.Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Celkem 54 milionů eur, které Feyenoord získal za sedm odcházejících hráčů, bylo použito především na nákup mladých fotbalistů. Kritika fanoušků tak směřovala zejména k tomu, že se jednalo především o hráče pro širší kádr a nepřišla žádná větší jména.

Například Geertruidu nahradil Jordan Lotomba, švýcarský pravý obránce z Nice, který ve svém posledním roce na jihu Francie dostával jen omezený čas na hřišti a byl prodán za podstatně méně peněz, než kolik stál v roce 2020. Wieffera pak v poslední den přestupového trhu nahradil Korejec In-Beom Hwang, který byl nejdražším letním příchodem do kádru Feyenoordu – stál sedm milionů eur.

Feyenoord nakoupil hráče celkem za 17,5 milionu eur, z čehož Hwang a Lotomba tvořili více než polovinu. Kromě nich si pořídil ještě útočníka Juliana Carranzu, levého obránce Gijse Smala (oba přišli jako volní hráči), útočníka Anise Hadje Moussu (3,5 mil. eur), středopolaře Jeylanda Mitchella (2,5 mil. eur), brankáře Plamena Andrejeva (1,5 mil. eur), záložníka Chrise-Kévina Nadjeho (500 tisíc eur), útočníka Devina Haena (150 tisíc eur), útočníka Ibrahima Osmana, obránce Facunda Gonzáleze a Huga Buena (všichni na hostování). Celkově vzato toto léto fanoušky nepotěšilo.

Opatrnost místo neoblomnosti

První zápasy pod čtyřiadvacetinásobným dánským reprezentantem Priskem dopadly dobře, neboť Feyenoord porazil Dordrecht, Genk a Cercle Brugge. Přípravu ovšem úřadující šampion zakončil porážkami s Monakem (1:3) a Benfikou (0:5).

Porážky vytvořily v táboře Feyenoordu před zápasem o Johan Cruijff Schaal proti zdánlivě neporazitelnému PSV bezútěšnou atmosféru. Dánský trenér brzy učinil první senzační rozhodnutí: Bijlowa, na zranění náchylného brankáře Feyenoordu se 143 zápasy na kontě, odsunul na lavičku náhradníků ve prospěch Timona Wellenreuthera. Toto rozhodnutí vyvolalo značnou kritiku příznivců.

Nedávné výsledky Feyenoordu.
Nedávné výsledky Feyenoordu.Livesport

Přesto se Feyenoordu podařilo po více než chaotickém zápase, který po výsledku 4:4 vyhrál až v penaltovém rozstřelu, převzít pohár. Priske to označil za "těžký úvod do nizozemského fotbalu" a slíbil, že se podívá na děravou obranu, která po osmi gólech ve dvou předsezonních zápasech inkasovala čtyři branky i proti celku z Eindhovenu.

Po Slotově odchodu hledalo vedení klubu trenéra, který by pokračoval v jeho filozofii. Koneckonců právě ta přivedla Feyenoord zpět na vrchol. Priske však zvolil nový systém, útočné rozestavení 3-4-3 s křídly, který se Slotově přístupu nepodobal. Nastalo tak bolestivé období přerodu.

Diskuse o Priskeho stylu se znovu rozhořely jen o týden později, když Feyenoord ztratil dva body v úvodním zápase Eredivisie, v němž nováček Willem II odjel z De Kuipu s bodem za remízu 1:1. Priskeho 3-4-3 utrpělo další ránu.

Zatímco zpočátku byl Dán ještě neoblomný, pokud jde o systém a jeho filozofii, která podle něj může bez problémů fungovat i v nizozemském fotbale, necelý týden po zápase s Willemem II už mluvil opatrněji: "Systém 3-4-3 pro mě absolutně není posvátný." A svá slova potvrdil.

Feyenoord pozměnil rozestavení a vyhrál ve Zwolle 5:1 a v zápase dominoval. Radost a překypující optimismus však trvaly jen krátce: Sparta Rotterdam (1:1) i Groningen (2:2) s ním uhrály remízu. Priskeho tým však draho přišly zejména nevyužité šance. Kyselou třešničkou na dortu se pak stalo zahájení Ligy mistrů vysokou domácí porážkou s Bayerem Leverkusen, který na stadionu De Kuip vyhrál 4:0. "Tohle není vůbec dobrý pocit," hlesl Priske po zápase.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Řešení bude muset najít rychle, neboť v lize zatím vyhrál jen jeden ze čtyř zápasů. Odrazem zmaru Priskeho Feyenoordu je i statistika dříve neomylného kanonýra Giméneze. Ten dokázal za dvě uplynulé sezony nasázet dohromady 38 ligových branek, v aktuálním ročníku se zatím za 236 minut neprosadil.

Nepřející atmosféra

S necelými dvěma měsíci od angažování nového trenéra je atmosféra v táboře Feyenoordu takřka na bodu mrazu, naděje na podobné výsledky jako pod Slotem se zdají značně vzdálené. Priske si teprve musí získat srdce fanoušků Feyenoordu. Nutno podotknout, že fanatická skupina příznivců Feyenoordu drží ve vztahu k novému kouči nohu na brzdě.

Kromě kritiky taktiky, stylu hry a výkonů přičítají trenérovi na účet i další věci. Terčem fanoušků se stal i ze Sparty dobře známý kruh hráčů a realizačního týmu. Například po výjezdu do Groningenu příznivci Feyenoordu tvrdili, že jde jen o cirkusový kousek pro televizní kamery, který je má jen na oko potěšit, ale nic zásadního nepřináší. Po této zkušenosti se Priske rozhodl s tradicí skoncovat.

Mírná nevole se nevyhnula ani trenérovým sociálním sítím. Jeho motivační prohlášení na Instagramu, jakými byly například slogany "Jeden tým" nebo "Už žádný malý kruh, zítra nás čeká velký kruh", odkazující na podobu De Kuipu, se zatím netěší velké oblibě.

Vztah mezi fanoušky a koučem je vždy ošemetný. Priske navíc musí dosáhnout laťky, kterou ve svém předchozím působišti zanechal Slot značně vysoko. Pokud chce zvrátit nepříznivý vývoj a získat si fanoušky, úspěchy by na sebe neměly nechat dlouho čekat.

Nadcházející program Feyenoordu.
Nadcházející program Feyenoordu.Livesport

Feyenoord – Breda (14:30)