Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jak se Wisla snaží vyškrábat zpět na vrchol: Kolaps, velkolepá záchrana a umělá inteligence

Vystoupá Wisla znovu na vrchol?
Vystoupá Wisla znovu na vrchol?ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
Wisla Krakov, třináctinásobný mistr Polska a pětinásobný vítěz národního poháru, kdysi patřila k pravidelným účastníkům evropských soutěží. Po sestupu z Ekstraklasy v roce 2022 se marně snaží probojovat zpět do nejvyšší soutěže, nicméně v posledních týdnech je o ní opět slyšet. Jaká je budoucnost Bílé hvězdy?

Vyřazení Parmy a Schalke, ale smolné vypadnutí s Panathinaikosem. Zázračný postup na úkor Fulhamu, ale šok po prohře s outsiderem Levadií Tallinn. Naděje na vítězství v domácí soutěži, ale promarnění komfortního náskoku těsně před koncem. Léta se zdálo, že součet úspěchů a pádů Wisly Krakov se rovná nule.

Když k tomu připočteme přestupy hráčů jako je Maciej Žurawski a Jakub Blaszczykowski nebo Kew Jaliens a především Marcelo, dalo by se dokonce říct, že v té době na Městském stadionu H. Reymana častěji svítilo slunce, než pršelo. Dnes je situace Bílé hvězdy zcela jiná. Stále ale platí, že v klubu není nikdy klid. Před pár lety se začala psát její nová kapitola a fanoušci se rozhodně nenudí.

Odstoupení otce úspěchu

Zlaté časy Wisly byly možné především díky stabilnímu sponzorovi, podnikateli Boguslawu Cupialovi a jeho společnosti Tele-Fonika. Jeden z nejbohatších Poláků, který v žebříčku Forbes za rok 2021 obsadil 19. místo s majetkem v hodnotě 573 milionů dolarů, jí vládl téměř 20 let. Během tohoto období, ač plného úspěchů na domácí scéně, se mu ale nepodařilo s klubem dosáhnout největšího snu v podobě postupu do Ligy mistrů.

Po letech se unavený a znechucený změnami ve fotbalovém světě rozhodl předat klub do jiných rukou. Poněkud pošramocená, ale stále uznávaná značka začala lákat potenciální kupce. Postavy a příběhy, které stály za koupí Wisly, jsou námětem na samostatnou knihu. Akcie klubu kolovaly z ruky do ruky, ale nakonec se po všech neúspěších stejně vrátily k dočasnému majiteli, Sportovnímu sdružení Wisla Krakov.

Nový majitel

V prosinci 2018 se polský klub ocitl na pokraji bankrotu. Ukázalo se, že ve Wisle nefigurovali lidé, kteří hledali pro klub to nejlepší řešení, jakožto spíše osobní prospěch. Byli obviněni ze sjednání organizované zločinecké skupiny, která jednala v neprospěch společnosti a jejích věřitelů. Ti dodnes od klubu požadují odškodné. V roce 2023 vyčíslila prokuratura škodu způsobenou tehdejšími orgány na 7,5 milionu zlotých.

Zpátky ke zmíněným zápasům s Parmou nebo tehdy silným Schalke. Pro mileniály je Bílá hvězda často pozitivně spojována s evropskými poháry. Není tedy divu, že její beznadějná situace nepohnula zkušenými byznysmeny, kteří se klubu raději vyhýbali, ale třicátníky motivovanými velkým sentimentem.

Vůdcem skupiny, která chtěl Wislu zachránit, se v roce 2020 stal Jaroslaw Królewski. Předtím prakticky neznámý muž se ihned stal oblíbencem médií. Majitel IT společnosti Synerise, která se zabývá technologiemi a umělou inteligencí, vzbudil neuvěřitelný zájem nejen svým cílem resuscitovat legendární klub, ale také osobností. Byl nesmírně charismatický, používal poutavý jazyk, který nepostrádal odborné výrazy, ale přitom byl tak nějak srozumitelný běžnému smrtelníkovi.

Muž, který si dokáže popovídat s fanouškem, s generálním ředitelem jiné technologické společnosti či se samotným Elonem Muskem. Zdánlivě nepřístupný, pohybující se v malé bublině, přesto člověk, který zkrátka vzbuzuje důvěru. "Jsem binární člověk, i když vím, že svět je pravděpodobnostní, řekl o sobě." Dodnes se lidé ptají, co to vlastně znamená...

Samozřejmě ale nebyl sám. Doprovázela ho klubová legenda Jakub Blaszczykowski a další podnikatel spojený s Krakovem Tomasz Jaždžyňski. Klíčová byla tehdy role populárního "Kuby", který byl vždy hráčem, kterého si vážili fanoušci po celém Polsku. Většina sponzorů jeho strváním podmiňovala další budoucnost v klubu.

V jednu chvíli dokonce s právními aspekty převzetí pomáhal jeden z bývalých majitelů Legie, věčného rivala Wisly, Boguslaw Lesnodorski. Díky odhodlání těchto lidí se Bílá hvězda po náročném procesu ocitla v rukou nových majitelů. Velký podíl na záchraně měli také fanoušci ze skupiny Socios Wisla, kteří hromadně nakupovali speciální trička a přispívali klubu dobrovolnými dary.

Přestavba a nábor Španělů

Nové představenstvo se rovnou pustilo do práce a přestavby klubu. Díky vyjednávacím schopnostem se mu podařilo vyřešit mnoho věcí na právní a organizační úrovni, na hřišti to ale bylo mnohem složitější. Navzdory obrovskému úsilí všech hráčů a lidí spojených s klubem Wisla Krakov v sezoně 2021/22 po 26 letech v Ekstraklase sestoupila do druhé nejvyšší soutěže.

Angel Rodado je klíčovým hráčem Wisly.
Angel Rodado je klíčovým hráčem Wisly.Livesport

Chvíli předtím nicméně Królewski odkoupil akcie od ostatních spolumajitelů a stal se majoritním akcionářem společnosti. Během pouhých několika let svého působení zavedl nová pravidla a mimo jiné i zcela nový, na polském trhu neznámý model řízení, založený na umělé inteligenci a datové analýze. Dřívější roky byly vlastně skutečným úpadkem klubu, ale něco se tehdy přece jen podařilo.

V jednu chvíli, tváří v tvář slabosti akademie a nedostatku financí na přestupy, se klub začal spoléhat na Španěly. Byli přiváděni hráči ze druhé, někdy dokonce třetí ligy, které nelákaly ani tak peníze, jako spíš možnost prosadit se ve větším klubu. Nechtěli se potloukat po nižších patrech ve vlastní zemi. Sportovním ředitelem se stal bývalý trenér klubu Kiko Ramírez, Katalánec se značnými znalostmi a kontakty ve Španělsku.

A je třeba říci, že hráči z Pyrenejského poloostrova se v týmu osvědčili a přinesli velkou kvalitu. Mezi dřívější hvězdy Wisly patřili Jesus Imaz, Pol Llonch a Carlitos. V současném kádru je Španělů méně, ale každý z nich je klíčovým hráčem své formace – Marc Carbo vládne v záložní řadě, Jesús Alfaro, Ángel Baena a především Ángel Rodado se pak starají o střílení branek. A díky již zmíněnému vlastnímu systému umělé inteligence se do Wisly před časem dostal z daleké Kostariky i mladý trenér Albert Rudé.

Zpočátku se zdálo, že Wisla sestoupila do první ligy jen na otočku. Sice se trápila, ale i tak v mnoha ohledech převyšovala soupeře v soutěži. V první sezoně pod vrcholem polského fotbalu skončila na čtvrtém místě, ve druhém ročníku se ale propadla až na na 10. příčku. Tým přitom na startu ročníku předváděl skvělé výkony, z nevysvětlitelných důvodů ovšem promarnil body v závěrečných bojích. Vzpomínáte na součet smůly a neštěstí? Inu, v sezoně 2023/24 Wisla, zaostávající v lize za očekáváními, vyhrála Polský pohár. A to za dramatických okolností, které vedly k prodloužení v poslední minutě zápasu. A co víc, díky této výhře se dostala do kvalifikace Evropské ligy.

Jako druholigový celek byla předem odsouzena k porážce a rychlému odchodu. Wisla však zřejmě nikdy nebude předvídatelným klubem. Nejprve se jí podařilo vyřadit kosovský KF Llapi, poté ale dostala krutou lekci od Rapidu Vídeň, když dvojzápas prohrála 2:8. V Konferenční lize se jí následně do cesty postavil Spartak Trnava.

Vzhledem k postavení soupeře a jeho patentu na polské kluby, kdy Spartak v posledních letech vyřadil Legii Varšava nebo Lech Poznaň, v tomto případě všichni předpovídali porážku. První zápas tyto předpoklady potvrdil, Wisla prohrála 1:3 a zdálo se, že ztrátu už nedokáže odčinit.

Stalo se však něco nevysvětlitelného. V odvetě Bílá hvězda zvítězila 2:0, což vedlo k prodloužení, v němž oba týmy přidaly po jednom gólu. O vítězi se rozhodlo až po sérii 23 pokutových kopů, kdy brankář Wisly zneškodnil střelu Sebastiana Kosy, čímž způsobil na tribunách krakovského stadionu opravdové otřesy.

Dalším soupeřem polského klubu byl Cercle Brugge, který v prvním zápase porazil Wislu na její půdě 6:1. Zlomilo to mužstvo trenéra Kazimierze Moskala? Ne, v odvetném utkání výběr statečně bojoval, v jednu chvíli vyhrával už 3:0 a byl blízko senzaci. Nakonec sice zvítězil "jen" 4:1, ale i tak důstojně zakončil své dobrodružství v evropských pohárech.

Pokus o návrat

Zdálo se, že se tak tým alespoň směle vydá za sebevědomým vítězstvím v ligové soutěži. Návrat na hřiště však opět přináší zklamání. Tři porážky a tři remízy po prvních sedmi kolech přivedly klub do sestupového pásma. Fanoušci už toho mají dost, hráči si to neumějí vysvětlit. Królewski však o složení zbraní neuvažuje.

Po posledním domácím zápase na výzvu fanoušků vstoupil na tribunu, převzal megafon a hádal se s ultras. Hlasitě je žádal, aby mu vyjádřili podporu a dali týmu čas. Příliš je tím neuklidnil, protože krize trvá už roky a tým měl spoustu času na zlepšení. Za to, že mezi skalní fanoušky klubu přišel, si ale vysloužil respekt. 

Wisla Krakov je tedy jedna velká směs protikladů. Je to legendární klub s velkou tradicí, který řídí člověk žijící ve světě moderních technologií. Tým, který generuje skutečnou sinusoidu zklamání a naprosto nečekaných radostí. Klub, jehož fanoušci ho nenechají ani přes všechna úskalí padnout. O další návrat na správnou cestu se měl pokusit v neděli proti Hlohovu, jenže zápas byl kvůli podmáčenému hřišti odložen. Jedno je jisté, příznivec Wisly si nikdy nemůže být ničím jistý.