Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Korupční skandál v Bolívii. Fotbalová federace zrušila nejvyšší soutěž i národní pohár

Korupční síť vytvořily kluby, manažeři, hráči i rozhodčí.
Korupční síť vytvořily kluby, manažeři, hráči i rozhodčí.Bolívar
Bolivijský fotbal ochromil skandál nevídaných rozměrů. Bolivijská fotbalová federace (FBF) se v úterý rozhodla zrušit dvě nejprestižnější fotbalové soutěže v zemi – nejvyšší ligovou soutěž a Pohár Simona Bolívara. Federace k radikálnímu řešení přistoupila kvůli korupci a manipulaci s výsledky zápasů. Dosavadní průběh elitních fotbalových lig v Bolívii bude anulován.

Oznámení o zrušení probíhajícího ročníku přišlo poté, co FBF svolala mimořádnou schůzku se 17 prvoligovými kluby a delegáty devíti regionálních fotbalových svazů.

"Bylo rozhodnuto o zrušení nejvyšší ligové soutěže a domácího poháru. Z vážných obvinění vyplývá, že ani jedna ze soutěží neprobíhala podle předem daných pravidel," řekl na tiskové konferenci prezident FBF Fernando Costa.

The Strongest vládli ligovému ročníku.
The Strongest vládli ligovému ročníku.The Strongest

Rozhodnutí navazuje na pondělní podání trestního oznámení na prokuratuře v La Paz. Ze zapojení do korupční sítě, falšování se zápasy, nelegálnímu sázení ve fotbale a úplatkářství je obviněno několik hráčů, klubových funkcionářů a rozhodčích. 

"Bolivijský fotbal byl smrtelně zraněn. Zapojení rozhodčí, manažeři a hráči pronikli do většiny profesionálních klubů. Cílem této zločinecké sítě bylo ovlivňování zápasů za účelem finančního prospěchu, což pošpinilo bolivijský fotbal jako takový. Takové chování nemůžeme tolerovat," uvedl Costa.

Nejvyšší soutěž byla ukončena po třiadvaceti kolech. Nová zkrácená sezona by podle agentury Reuters měla proběhnout do konce roku. Restart ligového ročníku posvětila jihoamerická fotbalová federace CONMEBOL, která pořádá mezinárodní klubové soutěže.