Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Lídr druhé španělské ligy v krizi i záludnost v Argentině

Další gól v síti Luky Zidaneho (ve světle modrém dresu), Eibaru se v poslední době nedaří.
Další gól v síti Luky Zidaneho (ve světle modrém dresu), Eibaru se v poslední době nedaří.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Bröndby – Randers, neděle 16:00

Přestože podle sázkových kanceláří vstupují Randers do vzájemného utkání s Bröndby Kodaň v pozici jasných outsiderů, těší se momentálně mnohem lepší herní pohodě. Pod novým trenérem Rasmusem Bertelsenem nejprve remizovali s Aarhusem, následně získali cenný skalp vedoucího FC Kodaň a v minulém kole o body obrali také druhý Nordsjaelland. 

Analytické modely navíc ukazují, že tyto výsledky nebyly dílem náhody, nýbrž pramenily z velmi dobrých výkonů, především v defenzivě. Bröndby naopak z posledních čtyř utkání prohrálo tři, přičemž vždy tahalo za výrazně kratší konec. Společně se dvěma venkovními duely proti Nordsjällandu nezvládlo také ten domácí s Viborgem a svým soupeřům nabídlo šance v průměrné hodnotě 2,5 očekávaných branek na zápas.

V rámci právě probíhající sezony povolují oba týmy shodně 1,3 xG na zápas, jasným defenzivním trumfem v rukou Randers je pak jejich brankářská jednička Patrik Carlgren. Ten společně s Martinem Hansenem z Odense vévodí většině gólmanských modelů hodnotících kvalitu chytání. Data říkají, že obdržel o osm branek méně, než kolik by podle kvality umístění střel soupeřů měl.

Hlavní ofenzivní zbraň Randers je zcela evidentní. Bröndby už v letošní sezoně inkasovalo 12 gólů ze standardních situací, což je nejvíc v celé lize. Zranitelné je především z rohových kopů, z nichž už nebezpečnější šance povoluje pouze Odense. Randers si ze standardek zatím vytvořili čtvrtý největší objem šancí, a právě z rohů hrozí nejvíc.

Pořadí dánské ligy podle povolených šancí z protiútoků.
Pořadí dánské ligy podle povolených šancí z protiútoků.11Hacks / Livesport

Obrovské problémy má Bröndby také s bráněním protiútoků. Společně s Aalborgem z nich dopustilo nejkvalitnější střely a má i druhý nejvyšší počet inkasovaných gólů. Randers naopak patří mezi jedny z nejvíc protiútokových týmů ligy a vytvářejí si z nich velmi nebezpečné střelecké příležitosti.

Bertelsenově výběru by mohla pomoct také možná absence nejvytíženějšího hráče Bröndby Mathiase Greveho, který kvůli zranění vynechal poslední dvě utkání. Dánský střední záložník je pro svůj celek velmi důležitý tím, že je díky dobrému driblinku schopen pravidelně zavážet míč do finální třetiny hřiště a následně spoluhráčům přihrávat do střeleckých pozic. Pokud bude chybět, jeho tým přijde o velkou část kreativity.

Eibar – Zaragoza, pátek 21:00

S vrcholícími boji o dvě přímá postupová místa do španělské LaLigy dostihla vedoucí tým druhé nejvyšší soutěže Eibar výsledková krize. Po sérii čtyř utkání bez výhry už má na barážové pozice náskok pouhých tří bodů a nyní na svém hřišti navíc přivítá Zaragozu, která v lize nepoznala porážku už osm duelů v řadě. A to se přitom v poslední době střetla třeba s druhou Granadou, pátým Levante nebo šestým Albacete. 

Navzdory tomu, že je v tabulce dělí devět míst a závratných 18 bodů, jsou si oba týmy ve vzorku celé sezony velmi podobné co do kvality vytvořených i povolených šancí. Dobře to odráží tabulka očekávaných bodů, v níž je Zaragoza šestým týmem LaLigy 2, pouze o dva body za Eibarem. Hlavním důvodem lepšího postavení domácích je vysoká efektivita jejich ofenzivních hráčů společně s fantastickými brankářskými výkony Luky Zidaneho, syna francouzské legendy Zinedina Zidaneho.

Utkání bez Juana Berrocala. Červená = soupeři mají proti Eibaru vyšší úspěšnost pasů a náběhů do daných zón než průměrný tým, modrá = nižší úspěšnost.
Utkání bez Juana Berrocala. Červená = soupeři mají proti Eibaru vyšší úspěšnost pasů a náběhů do daných zón než průměrný tým, modrá = nižší úspěšnost.11Hacks / Livesport

Eibar musí zvítězit, a proto se bude Zaragoze pravděpodobně otevírat prostor pro rychlé brejky, což je disciplína, ve které exceluje. Žádný jiný ligový tým si z nich nevytvořil větší objem šancí. Do karet jí hraje také zranění klíčového stopera Eibaru Juana Berrocala, jenž vynechal poslední tři zápasy a na hře jeho týmu to bylo znát. 

V prostorech, v nichž Berrocal obvykle operuje, měl Eibar v době jeho absence problémy se zachytáváním přihrávek i náběhů soupeřů a dopustil z nich velké množství střel. Zaragoza je navíc v průnicích do těchto prostorů dlouhodobě úspěšná, přičemž nespoléhá pouze na centry, ale často se dostává také k přihrávkám do vápna ze strany, z cutback zón nebo z centrálního prostoru před vápnem. Eibar nečeká nic jednoduchého.

Lanús – Sarmiento Junin, sobota 20:30

Do svého 13. kola o víkendu vstoupí nový ročník argentinské Liga Profesional, v jehož rámci se utká sedmý Lanús se sedmnáctým Sarmientem. Oba soupeře však od sebe vzhledem k brzké fázi soutěže dělí jen čtyři body. Podle matematických modelů si tvoří takřka stejný objem šancí, a to samé platí také pro ty povolené. Lanús zatím lépe zakončuje, zatímco Sarmiento méně inkasuje, z části i díky zatím velmi dobře chytajícímu Sebastiánu Mezovi.

Utkání dost možná rozhodnou standardní situace, v jejichž bránění je Lanús až na 19. místě z celkem 28 ligových týmů, což Sarmientu hraje do karet. Jeho hráči si z nich totiž zatím vytvořili páté nejvyšší xG a nebezpečnější střely z rohů produkuje už pouze tým Rosario Central. 

Velké problémy má Lanús také s bráněním centrů ze hry. Analýza přihrávek ukazuje, že po nich pouští protivníky do největších šancí, naproti tomu hráči Sarmienta jsou velmi efektivní a mají jednu z nejvyšších úspěšností hlaviček ve finální třetině. Navíc je tým v útočné fázi skvělý ve sbírání odražených míčů, což je další slabina Lanúsu – ve vlastní třetině má dokonce čtvrtou nejmenší úspěšnost z celé ligy.