Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Startuje Copa América. Messi jí dal přednost před OH, titul ale chce i Brazilec Vinícius

O titul na turnaji Copa América budou usilovat Messi i Vinicius Junior
O titul na turnaji Copa América budou usilovat Messi i Vinicius JuniorProfimedia
Argentinští mistři světa otevřou zápasem s Kanadou jihoamerický šampionát Copa América. Obhajují přitom triumf z roku 2021. Hvězdný Lionel Messi (36) dal startu na turnaji dokonce přednost před olympijskými hrami v Paříži. Podle bookmakerů je Argentina největším favoritem před Brazílií a Uruguayí. Brazilec Vinícius Junior (23) mluví o tom, že mu zatím chybí velká trofej v národním týmu.

Argentina – Kanada (pátek 2:00)

Argentinci se na obhajobu naladili vítěznou generálkou s Guatemalou (4:1). Lionel Messi přitom dvakrát skóroval a jednu branku připravil dalšímu dvougólovému střelci Lautaru Martínezovi. Bývalá hvězda Barcelony a nyní Miami vstřelila v 182. mezistátním utkání 108. gól. Jen jedna branka nyní Messiho dělí od druhého nejlepšího reprezentačního střelce Aliho Daeího z Íránu. Statistiku vede Portugalec Cristiano Ronaldo se 130 góly.

O kapitána mistrů světa stál i trenér argentinského olympijského týmu Javier Mascherano. Osminásobný držitel Zlatého míče však jeho nabídku odmítl. Koneckonců Messi už zlato z olympiády má, vyhrál ji v roce 2008.

"Mluvil jsem s ním a moji situaci chápe. Hrát na dvou turnajích takhle těsně za sebou by bylo moc. Musel jsem si vybrat, v tomhle věku už nemůžete být všude," řekl Messi v rozhovoru pro ESPN a nahrál spekulacím, že půjde o jeho poslední vystoupení na této akci, kterou hrál poprvé v roce 2007, ale až před třemi lety se dočkal triumfu.

Poslední edici Copy América ovládla před třemi lety Argentina, tehdy šlo o čistě a jihoamerický turnaj. Proto tentokrát doplní 10 jihoamerických týmů šest hostů z konfederace CONCACAF, jež sdružuje země Severní a Střední Ameriky a Karibiku. Letos se turnaje na 14 různých stadionech kromě pořadatelské země zúčastní také Jamajka, Mexiko, Panama, Kanada a Kostarika.

Důvodem je hlavně fakt, že turnaj hostí USA a Copa América poslouží jako test před mistrovstvím světa 2026, které uspořádá společně s Mexikem a Kanadou. 

Poslední šampionát se v roce 2021 konal v Brazílii a poprvé od roku 1991 se turnaje nezúčastnili přizvaní zástupci jiných konfederací. Argentinci získali 15. titul, po finálovém vítězství 1:0 nad Brazílií se radovali po dlouhých 28 letech.

Tahákem budou tradičně velké světové hvězdy. Vedle Messiho třeba Brazilec Vinícius Júnior, který s Realem Madrid vyhrál španělský titul i Ligu mistrů a byl vyhlášen jejím nejlepším hráčem. "Chci tenhle turnaj vyhrát. Stále nemám žádný titul s Brazílií a doufám, že teď přišel ten správný čas. Dám do toho všechno," nechal se slyšet.

Viniho klubový spoluhráč Federico Valverde nastupuje ve středu zálohy za Uruguay. V Premier League se prosazují jeho krajan Darwin Núňez z Liverpoolu či Argentinec Alejandro Garnacho z Manchesteru United.

Program Copy América