Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Martínez během penaltového rozstřelu opět čaroval a zařídil postup Argentiny do semifinále

Hrdinou Argentinců byl Emiliano Martínez.
Hrdinou Argentinců byl Emiliano Martínez.AFP
Argentinci, úřadující mistři světa a vítězové posledního turnaje Copa América, v pátek večer na stadionu NRG v texaském Houstonu porazili Ekvádor 4:2 na penalty a postoupili do semifinále kontinentálního šampionátu. Zápas skončil v normální hrací době remízou 1:1, přičemž brankář Emiliano Martínez (31) musel zachraňovat své spoluhráče až v penaltovém rozstřelu, kde hned v první sérii neuspěl Lionel Messi (37).

Argentina - Ekvádor 2:1 (4:2 po pen.)

Argentinci nenadchli, přestože v prvním poločase vedli poté, co Lisandro Martínez vstřelil svůj první gól za národní tým. Pro Ekvádor to byl dostatečný trest, protože měl několik šancí na otevření skóre.

Parta kolem kapitána Lionela Messiho po změně stran slevila na intenzitě a měla i štěstí. Ekvádor dostal příležitost vyrovnat z pokutového kopu po ruce Rodriga de Pauly. Enner Valencia, nejlepší střelec v historii Ekvádoru, sice oklamal Emiliana Martíneze, míč ale zamířil pouze do pravé tyče.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Když už se zdálo, že pro Ekvádor turnaj skončil, přišlo obrovské překvapení. V nastavení druhého poločasu vyrovnal hlavou Kevin Rodríguez. Gólová trefa vyvolala velké napětí, jelikož situaci analyzoval VAR. Moises Caicedo měl podle opakovaných záběrů zabránit Martínezovi v zákroku, nicméně zhruba po třech minutách byl gól potvrzen a zápas musel rozhodnout penaltový rozstřel. 

Je třeba poznamenat, že ve čtvrtfinále a semifinále Copa América se prodloužení nehraje. Pokud zápas skončí nerozhodně, přichází na řadu penaltový rozstřel.

Penaltovou loterii zahájil Messi, ale lobem ve stylu Antonína Panenky trefil jen břevno. Messiho chybu musel zachraňovat Martínez. Argentinský brankář potvrdil svou pověst experta na pokutové kopy, když chytil dvě penalty, které hrály důležitou roli v postupu jeho týmu. Rozhodující penaltu pak proměnil Nicolas Otamendi a poslal La Albiceleste do semifinále turnaje.

Ekvádor, který ve skupinové fázi Copa América vyhrál první zápas po osmi letech, se se soutěží rozloučil. Nadále tak platí, že kontinentální turnaj ještě nevyhrál.

La Tri neporazilo jihoamerického soupeře v Copa América už 23 let. Všechna tři vítězství v posledních letech přišla proti týmům ze zemí zóny CONCACAF, jako byla nyní ve skupině Jamajka. O finále si obhájci titulu a úřadující mistři světa zahrají proti lepšímu z dvojice Venezuela - Kanada.