Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fotbal nabídne růžovou kartu. Na Copě América bude v případě zranění hlavy možné šesté střídání

Na fotbalové Copě América bude možnost šestého střídání.
Na fotbalové Copě América bude možnost šestého střídání.Profimedia
Týmy na fotbalovém šampionátu Copa América budou mít možnost dodatečného střídání v případě podezření na otřes mozku nebo při zranění hlavy. Zavedení pravidla pro turnaj, který od 20. června budou hostit Spojené státy americké, ve středu oznámilo vedení jihoamerické fotbalové konfederace CONMEBOL.

"Vedle pěti střídání povolených pravidly bude týmům přidáno případné šesté v zájmu zdraví hráčů," uvedla CONMEBOL v prohlášení. "Půjde o dodatečné střídání v případě podezření na zranění hlavy nebo otřes mozku. O jeho uplatnění bude muset být informován hlavní rozhodčí nebo čtvrtý sudí a bude použita růžová karta," dodal.

Možnost střídání v případě podezření na otřes mozku zakotvila ve fotbalových pravidlech letos v březnu mezinárodní pravidlová komise IFAB. Jeho využití ale nechala na pořadatelích jednotlivých turnajů. CONMEBOL hodlá šesté střídání ponechat v platnosti i na další své akce.

Šestnáctičlenná Copa América, jež je tradičně mistrovstvím Jižní Ameriky, bude pro USA testem před mistrovstvím světa 2026. Na turnaji doplní deset týmů zóny CONMEBOL šest "hostů" konfederace CONCACAF, jež sdružuje země Severní a Střední Ameriky a Karibiku. Úřadujícím jihoamerickým i světovým šampionem je Argentina.