Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fotbal má více a více diváků, ale hra je stále méně atraktivní, varoval populární trenér Bielsa

Bielsa je hlavním trenérem Uruguaye.
Bielsa je hlavním trenérem Uruguaye.AFP
Ještě před tím, než Marcelo Bielsa (68) dovedl v zápase s Brazílií Uruguay do semifinále Copy América, hovořil respektovaný trenér na páteční tiskové konferenci o tom, že fotbal přestává být tím, co z něj udělalo světový sport číslo jedna. Varoval, že mu hrozí úpadek, pokud neomezí svůj apetit po výsledcích, kontroverzích a finančním zisku.

"Fotbal má více a více diváků, ale hra je stále méně atraktivní," začal svou rozpravu Bielsa a dodal: "To, co z fotbalu udělalo sport číslo jedno, se z něj vytrácí."

"Jednou přestane záležet na tom, kolik lidí fotbal sleduje. Pokud nebude vaším cílem nabídnout jim dobrou podívanou, bude z toho jen byznys. Hráčů, kteří si zaslouží být sledováni, bude méně. Hra nebude zábavná. A fanoušků přestane přibývat," predikoval El Loco, jenž s hlavou sklopenou vážil každé slovo, které směřovalo k přítomným novinářům.

"Fotbal není jen pětiminutový sestřih nejlepších momentů. Fotbal je mnohem víc. Je to kulturní projev, způsob sebevyjádření," má jasno opěvovaný trenér, který v minulosti vedl například Athletic Club Bilbao, Marseille, Lazio, Lille nebo Leeds a na živo i na videu sledoval už tisíce zápasů.

Situaci, kterou se snažil popsat, vztáhl i na národní tým, jehož je v současné době šéfem. "I v Uruguayi jsou určitě lidé, kteří se dívají jen sestřihy reprezentačních zápasů. To má ale s podstatou, díky které jsme se do fotbalu zamilovali, pramálo společného," pronesl.

"Všichni bychom měli odmítnout tento scénář, který je nám nabízen, kdy se kontroverze, diskuse, obviňování a hledání viníků stávají posedlostí, která zhoršuje klima, v němž by se měl fotbal hrát," zakončil svou rozpravu Argentinec Bielsa.