Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

FIFA vyšetřuje Argentince Fernándeze kvůli videu z oslav, Francouzi si stěžují na rasismus

FIFA vyšetřuje záložníka Chelsea Fernándeze.
FIFA vyšetřuje záložníka Chelsea Fernándeze.AFP
Světová fotbalová federace FIFA zahájila disciplinární řízení s argentinským záložníkem Enzem Fernándezem (23). Důvodem je video, které zveřejnil po vítězství ve finále Copy América a v němž argentinští fotbalisté rasisticky urážejí francouzské hráče afrického původu. FIFA ve středu potvrdila, že se případem začala zabývat.

Fernández se za video už sice omluvil, francouzský svaz přesto podal stížnost k FIFA. Video navíc mimo jiné ostře zkritizoval i Fernándezův francouzský spoluhráč z Chelsea Wesley Fofana, který jej označil za "čirý rasismus".

"Je mi to upřímně líto. Pokřik je velmi urážlivý a pro to není žádná omluva. Jsem proti jakékoliv formě diskriminace a omlouvám se, že jsem se nechal při oslavách titulu unést. Video ani pokřik neukazují, jaký opravdu jsem," litoval Fernández.

FIFA zahájila vyšetřování. "O videu, které koluje na sociálních sítích, víme a celou záležitost vyšetřujeme. FIFA je proti jakékoliv formě diskriminace," citovala prohlášení mezinárodní federace agentura AFP.

Fernándezovi navíc hrozí i trest od Chelsea. "Víme o tom, že se omluvil, a oceňujeme to. Přesto jsme zahájili interní disciplinární řízení a využijeme situace k jeho (Fernándezovu) dalšímu vzdělání," uvedl klub.

Argentina v nedělním finále Copy América porazila 1:0 po prodloužení Kolumbii. Podobné urážlivé pokřiky o francouzských fotbalistech byly k slyšení od fanoušků už před finále mistrovství světa v roce 2022. Argentina tehdy Francii porazila na penalty.