Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Argentina ve finále Copa América porazila Kolumbii, v prodloužení rozhodl Martínez

Radost argentinských fotbalistů po závěrečném hvizdu.
Radost argentinských fotbalistů po závěrečném hvizdu.AFP
Argentina porazila ve finále Copa América Kolumbii 1:0 po prodloužení a podruhé v řadě se stala celkovým vítězem této soutěže. Výkop utkání byl kvůli nepokojům diváků před stadionem v Miami odložen o téměř hodinu a půl. Zápas navíc protáhla i nezvykle pojatá poločasová přestávka, kterou nafoukl koncert Shakiry. Vystoupení kolumbijské zpěvačky ale jako by paradoxně ublížilo jejím krajanům, kteří v první půli hýřili aktivitou, a ve 112. minutě rozhodl o výhře obhájce titulu Lautaro Martínez (26). Už pouze z lavičky náhradníků jeho trefě tleskal Lionel Messi (37), jenž musel být kvůli zranění střídán krátce po odehrané hodině. Los Cafeteros kvůli trefě nejlepšího střelce turnaje přišli o sérii 28 duelů v řadě bez porážky.

Argentina – Kolumbie 1:0p

Ačkoliv favoritem byla Argentina, svými výsledky oslňovala také Kolumbie, která prohrála naposledy v únoru 2022, shodou okolností právě s úřadujícími mistry kontinentu i celého světa. Parta okolo Lionela Messiho prožila nejkritičtější moment na turnaji ve čtvrtfinále, v němž zvládla penaltový rozstřel s Ekvádorem navzdory zaváhání svého kapitána. Los Cafeteros ukázali sílu zdoláním přemožitelů Brazílie z Uruguaye, přičemž jim celý druhý poločas čelili v oslabení.

Jhon Córdoba po pouhých sedmi finálových minutách orazítkoval svým pohotovým pokusem argentinskou tyč. Jazýčky vah se navíc přesouvaly stále více na stranu Kolumbie, která vynikala svědomitým napadáním argentinské rozehrávky. O jedinou šanci La Albiceleste se postaral ve 20. minutě Messi, když v pokutovém území pálil k pravé tyči. Naneštěstí byla jeho střela zablokována Juliánem Álvarezem a v brance neskončila.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Ihned po změně stran se mohlo měnit skóre. Santiago Arias napálil míč tvrdě bez přípravy a jeho projektil jen těsně minul branku Emiliana Martíneze. Obhájci trofeje se nenechali zahanbit a vydali se na zteč. Ángel Di María nevstřelil úvodní gól finálového utkání jen díky pohotové reakci kolumbijského gólmana.

Tato příležitost byla tou poslední, u níž byl přímo na trávníku Messi, jenž si při jednom ze sprintů přivodil zranění kotníku. Oči legendárního Argentince pak na střídačce zaplavily slzy, jež mohl rozehnat jeho náhradník Nicolás González, jenže toho ke skórování vybídl v ofsajdu stojící Nicolás Tagliafico. Křídelník Fiorentiny byl po nástupu z lavičky velmi aktivní, avšak ani po rohovém kopu z nastavení druhé půle nemířil přesně.

Prodloužení začali lépe bílomodří, přičemž vidět byl znovu González, kterého po přízemním centru Rodriga de Paula z pravé strany obral o radost fantastický zákrok Camila Vargase. Do druhé části nastavené půlhodiny poslal argentinský kouč Kolumbie Néstor Lorenzo trojici odpočatých mužů a ti dělali problém unavené obraně, nicméně s vypětím zbytků sil jim zamezil ve skórování stoper Lisandro Martínez.

Krátce nato navíc na opačné straně hřiště udeřil nejlepší střelec turnaje Lautaro Martínez, který ranou kolem hlavy brankáře rozvlnil síť a utíkal se směrem k lavičce radovat zejména s dojatým Messim. Argentinci tak svou rekordní 30. účast ve finále Copa América proměnili v zisk 16. trofeje. Kolumbie po vydařeném domácím tažení v roce 2001 podruhé kontinentální šampionát nezískala.