V ligovém výboru nechybí zástupci elitních klubů v čele s Tvrdíkem, překvapilo jméno z jihu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

V ligovém výboru nechybí zástupci elitních klubů v čele s Tvrdíkem, překvapilo jméno z jihu

Jaroslav Tvrdík se stal členem ligového výboru.
Jaroslav Tvrdík se stal členem ligového výboru.Profimedia
Výkonným ředitelem Ligové fotbalové asociace (LFA) zůstane Tomáš Bárta, jenž bude mít od 1. července rozšířené kompetence. V sedmičlenném ligovém výboru bude mimo jiné i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, mistrovskou Spartu bude zastupovat dosavadní předseda LFA Dušan Svoboda. Rozhodlo o tom čtvrteční zasedání ligového grémia v Praze, během něhož se uskutečnilo i losování první a druhé ligy pro novou sezonu.

Grémium počátkem dubna schválilo změnu stanov LFA. Od nové sezony se zruší post předsedy i obou místopředsedů a všech sedm členů ligového výboru bude mít stejné postavení. Zasednou v něm zástupci prvních čtyř klubů nejvyšší soutěže a nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy. Obě soutěže si navíc zvolily po jednom členovi.

Vedle Tvrdíka a Svobody budou v ligovém výboru Adolf Šádek (Plzeň) a Václav Brabec (Ostrava), z druhé ligy pak Ladislav Minář (Olomoc B). Zástupci nejvyšší soutěže jako dalšího člena vybrali Dariuzse Jakubowicze (Bohemians 1905), z druhé ligy pak Martina Vozábala (Táborsko).

"Jako nový člen ligového výboru LFA dnem 1. 7. jsem ligové grémium LFA dnes informoval o svém pohledu na používání pyrotechniky v českém fotbalu nebo o nutných změnách disciplinárního řádu (například nemožnost zavírání tribun/sektoru - děláme fotbal pro fanoušky, bez nich to nedává smysl)," uvedl Tvrdík na sociální síti X.

"Otázka používání pyrotechniky je velké téma. Hodně fanoušků to považuje za součást fotbalové kultury, že to dotváří atmosféru utkání. Proti tomu jdou zákonné normy v České republice ohledně používání pyrotechniky. Z toho vychází, jakým způsobem je nastavený disciplinární řád," prohlásil Svoboda.

Mandát současného ligového výboru LFA vyprší 30. června. Posílena bude pozice výkonného ředitele, který bude řídit profesionální soutěže. Nadále ho jmenuje ligový výbor.

Kontrolní výbor LFA zůstal ve tříčlenném složení a dál bude mít čtyřletý mandát. Jeho členy zůstávají Richard Jukl z Hradce Králové, Libor Kleibl z Liberce a Lukáš Vaculík z druholigové Jihlavy.

V čele asociace od jejího vzniku stojí jako předseda funkcionář Sparty Svoboda. Členové ligového výboru byli dosud jednou za čtyři roky voleni, nově se bude orgán obsazovat vždy po sezoně podle pořadí v obou soutěžích. LFA od léta 2016 řídí první a druhou ligu poté, co profesionální soutěže získaly nezávislost na Fotbalové asociaci ČR (FAČR).

Ligové grémium dnes také jednalo o přerozdělení financí pro následující sezonu. LFA mezi kluby první a druhé ligy rozdělí minimálně 660 milionů korun. Přibližně 85 procent poputuje mezi týmy první ligy, zbylých zhruba 15 procent připadne druholigovým klubům. "Rozdělení finančních prostředků zůstalo zachováno. Je tu poměrně velký solidární prvek, protože komerční hodnota druhé ligy je velmi nízká," prohlásil Svoboda.

Kompletní program nové sezony