Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sudí v sobotu poškodili Plzeň. VAR měl intervenovat, uvedla komise k jablonecké ruce

Jan Kopic se v sobotu společně se svými spoluhráči marně dožadoval pokutového kopu.
Jan Kopic se v sobotu společně se svými spoluhráči marně dožadoval pokutového kopu.Profimedia
Sudí v sobotním utkání 3. kola první ligy v Jablonci poškodili fotbalisty Plzně. Viktoria měla v zápase, v němž na severu Čech remizovala bez branek, podle dnešního vyjádření komise rozhodčích FAČR zahrávat ve 45. minutě penaltu za ruku domácího útočníka Tomáše Schánělce (22) ve vápně. Videorozhodčí Dalibor Černý chybně nezasáhl.

Hlavní sudí Jan Všetečka měl nařídit penaltu, ale nenařídil. Šlo o první vážnější chybu v nové sezoně, kterou komise zatím zveřejnila. "Rozhodčí chybně nenařídil pokutový kop pro hostující družstvo za Schánělcovu hru rukou. K dotyku ruky s míčem došlo nad hlavou hráče. Videorozhodčí měl intervenovat," uvedla komise.

Všetečka naopak v 7. minutě na základě intervence mužů od videa správně neuznal branku Plzně pro ofsajd. Kalibrovaná čára prokázala ofsajd o 54 centimetrů. "VAR nejprve zkoumal, zda je míč blíže k brankové čáře než útočící hráč. Když viděl, že za míčem se ještě nachází bránící hráč, ofsajdovou čáru posunul k tomuto obránci. Následně správně rozhodl, že se jednalo o ofsajd. Do televizního přenosu se omylem nejdříve dostala kalibrovaná čára zkoumající postavení míče, až poté byla zobrazena správná čára s postavením obránce, na základě které došlo k vyhodnocení situace," vysvětlila komise.

V 75. minutě utkání Českých Budějovic s Pardubicemi (1:3) rozhodčí Jan Petřík správně nenařídil pokutový kop pro domácí za hru rukou hostujícího Emila Tischlera. Míč zasáhl z blízkosti horní část paže pod ramenem. "Ruka bránícího hráče směřovala k tělu a byla zasažena v hraniční poloze z hlediska přirozenosti vzhledem k pohybu těla hráče. Z těchto důvodů videorozhodčí (Jana Adámková) správně neintervenoval. Pokud by rozhodčí nařídil pokutový kop, VAR by také neintervenoval, protože se jednalo o hraniční situaci," posoudila komise.

Potvrdila také, že v 21. minutě utkání Hradce Králové s Mladou Boleslaví (2:1) byl domácí Petr Juliš správně vyloučen za surovou hru. "Vyloučený hráč zasáhl podrážkou soupeře do oblasti kotníku, který se následně prohnul, bylo ohroženo zdraví faulovaného hráče," zněl verdikt.

Komise rozhodčích se podle schváleného manuálu vyjadřuje ke čtyřem situacím, jež vyberou média. Další situace z víkendových zápasů nekomentuje.

Program Chance Ligy