Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Po pohárech výhry i v lize: Baník porazil Jablonec, Boleslav díky Marečkovi Slovácko

Aktualizováno
Střídající Ewerton zařídil jedinou brankou vítězství Baníku nad Jabloncem.
Střídající Ewerton zařídil jedinou brankou vítězství Baníku nad Jabloncem.Profimedia
Po vítězstvích v úvodních utkáních druhého předkola Konferenční ligy zvládli čeští pohároví zástupci i ligové zkoušky. Domácí výhru Ostravy nad Jabloncem 1:0 zařídil Ewerton, jenž chvíli po nástupu z lavičky vsítil jediný gól duelu a potvrdil skvělou formu – kapitán Baníku se v posledních dvou zápasech přímo podílel na čtyřech gólech. Mladá Boleslav nedala šanci Slovácku, když v herně poměrně vyrovnaném utkání trestala chyby soupeře a předvedla výrazně kvalitnější koncovku. Zazářil záložník Daniel Mareček, který vstřelil svůj první ligový hattrick.

Baník Ostrava – Jablonec 1:0

Výsledky Baníku v nové sezoně byly jako nebe a dudy. Zatímco v lize Ostrava nestačila na Bohemians, v rámci druhého předkola Konferenční ligy nadělila arménskému Urartu pět branek. Podobně dobře naladění cestovali do Slezska fotbalisté Jablonce, kteří porazili Mladou Boleslav. Na výkonech obou týmů to však v úvodu znát nebylo.

Po mdlém začátku mohl ve 23. minutě nebezpečně zakončovat Tomáš Schánělec, skluzem na poslední chvíli ale ušetřil gólmanovi práci Matúš Rusnák. Nejvíce zaneprázdněný byl v prvním dějství vzhledem k důraznému stylu hry sudí Karel Rouček. Ve 40. minutě se znovu zjevil ve vápně Schánělec, pokus o dorážku byl ale hned zblokovaný.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Chvíli nato zahrozil z ojedinělé šance Baník. Přetažený centr vrátil Quadri Adediran hlavou na Abdullahiho Tanka, který byl ale okamžitě v obklíčení obránců, a tak první poločas skončil bez branek.

S výměnou stran došlo ke změnám v ostravském útoku. Na trávník se dostal mimo jiné Ewerton, jenž hned v 53. minutě ukázal všem Baníkovcům svou důležitost. Rychlý protiútok s finální přihrávkou Matěje Šína zakončil Brazilec střelou přes gólmana ke vzdálenější šibenici a domácí vedli 1:0. V 65. minutě se měl Jan Hanuš na pozoru při nebezpečné střele Jiřího Bouly zpoza vápna.

Z následného rohu hlavičkoval Uchenna Aririerisim, před brankovou čárou ale pohotově zakročil jeden z obránců.

Ostravané tak úspěšně navázali na vysoký triumf z pohárové Evropy. V dalším ligovém utkání se svěřenci trenéra Pavla Hapala představí 4. srpna v Karviné, Jablonec se o den dříve pokusí doma překvapit Plzeň.

Mladá Boleslav – Slovácko 3:0

Po dvou červených kartách a porážce z Jablonce si Mladá Boleslav spravila chuť v předkole Konferenční ligy proti litevskému Transinvestu (2:0). Posílení výhrou přivítali Středočeši Slovácko, které v úvodním kole Chance Ligy v domácím prostředí vybojovalo překvapivou remízu proti pražské Slavii. Domácím vedle karetních hříšníků scházel také zraněný kapitán Marek Matějovský, a tak musel trenér David Holoubek sestavu výrazně obměnit.

Hosté naopak nastoupili v takřka totožném složení jako před týdnem a určité sehranosti chtěli využít už v šesté minutě, kdy střílel k tyči irácký obránce Merchas Doski. Po chvíli však udeřili domácí, když v 10. minutě po chybě hostující obrany a následné pěkné kombinaci Tomáše Ladry s Vasilem Kušejem vstřelil úvodní gól utkání Daniel Mareček.

Slovácko po inkasované brance zvýšilo aktivitu a více drželo míč, domácí zase čekali na protiútoky. Po většinu času se však hrálo ve středu pole a žádné větší šance ani na jedné straně až do 45. minuty k vidění nebyly. V závěru poločasu se ale domácím podařil další rychlý brejk a po centru Dominika Kostky se podruhé v utkání prosadil Mareček.

Naděje Slovácka na vyrovnání či alespoň zkorigování výsledku utnul hned v úvodu druhého poločasu opět skvěle hrající Mareček, který po zmatcích hostující obrany prostřelil z úhlu Milana Heču a zkompletoval tak svůj první hattrick v kariéře. Navíc hned vzápětí mohli opaření hosté inkasovat počtvrté, tentokrát ale Heča své obránce podržel.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Domácí poté trochu polevili, nechali Slovácko hrát a to se dostalo k několika střelám, žádná však Matouše Trmala vážněji neohrozila.

Utkání se poté spíše už jen z povinnosti dohrávalo, domácí hru kontrolovali a hostující celek už neměl síly s výsledkem cokoliv udělat. Mladá Boleslav se tak po nevydařeném utkání v Jablonci ukázala ve výrazně lepším světle a poprvé si v novém ligovém ročníku připisuje do tabulky tři body.

Tabulka Chance Ligy