Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligová navigace: Teplický strašák, úchvatná série Plzně a Krmenčíkova nostalgie

Minulá ligová výhra Plzně nad Českými Budějovicemi – debakl 5:0.
Minulá ligová výhra Plzně nad Českými Budějovicemi – debakl 5:0.Profimedia
S novou sezonou fotbalové ligy odstartovala i nová rubrika Livesport Zpráv. Ta před každým kolem přináší statistický rozbor všech osmi zápasů víkendu. Komu se proti danému soupeři daří či naopak? A kdo bude svému trenérovi v blížícím se zápase chybět?

Sobota 17. srpna

Hradec Králové – Dukla

Páté kolo odstartuje duel, jenž slibuje nejméně atraktivní podívanou. Utkají se totiž soupeři, kteří jsou podle přesných střel na branku na chvostu ligové tabulky. Hradec Králové jich má 10 a je v tomto ohledu 14., poslední Dukla dokonce za čtyři zápasy vyprodukovala jen polovinu. Není proto divu, že vedení přivedlo do útoku posilu: 36letý Jakub Řezníček má v české lize na kontě 96 branek, víc jich nikdo z aktuálních soupisek klubů nedal.

Absence: Juliš (disc. trest), Kučera (trest za ČK), Heidenreich, Krejčí, Pilař, Pudhorocký (všichni zranění), Čmelík, Petrášek (oba nejistý start) – Matějka (disc. trest), Šebrle (nejistý start).

Statistika zápasu: Co chybí Hradci v ofenzivě, to dohání tvrdostí. Se 14 žlutými a dvěma červenými kartami je v obou ukazatelích nejméně disciplinovaným týmem ligy. Obě vyloučení přišla v minulých dvou zápasech, obě se navíc udála už před 25 minutou.

Karviná – Bohemians

Příští soupeři mají na dresech dominantní zelenou barvu a vyrovnané jsou i jejich vzájemné souboje v Karviné. Z minulých čtyř jich tři skončily nerozhodně, a ten zbývající dopadl vítězně pro domácí jen díky proměněné penaltě v závěru utkání. Karviná i Bohemians inkasovali v sezoně jako první jen jednou, Slezané k tomu šli ve dvou případech do 25 minuty do vedení. "Klokani" naopak odehráli všechny čtyři první poločasy nerozhodně.

Absence: Čavoš (trest za ČK), Bergqvist (zranění), Endl (nejistý start) – Hála, Valeš (oba zranění), Kovařík, Pleštil, Soukup, Vondra (všichni nejistý start).

Statistika zápasu: Martin Hyský je mezi ligovými trenéry nováček a i fanoušci jeho styl teprve poznávají. Už teď je ovšem jasné, že dbá na co nejčistší hru. Karviná má nejméně faulů ze všech (29), což má výpovědní hodnotu i přesto, že odehrála jen tři zápasy.

Slavia – Teplice

Sešívaní mají mezi náročnými zápasy předkol Ligu mistrů oddechového soupeře v podobě Teplic. Ty sice po třech porážkách minule zabraly s Libercem, ovšem cesta do Edenu v nich nevyvolává pozitivní emoce. Prohrály tam totiž osmkrát v řadě, navíc s drtivým celkovým skóre 2:26. Z toho v předchozích čtyřech duelech inkasovaly 18krát. Slavia nyní v lize ještě nedostala gól a brankář Kinský svou neprůstřelnost patrně prodlouží o dalších 90 minut.

Absence: Staněk, Vlček, Zmrzlý (všichni zranění), Chaloupek, Tomič (oba nejistý start) – Horský, Labík (oba dohoda klubů), Jásir, Knapík, Takács (všichni zranění), Beránek, Mareček, Švanda (všichni nejistý start).

Statistika zápasu: Zajímavý je pohled na útočníky Slavie. Nejlepší střelec Eura Ivan Schranz a největší letní posila Tomáš Chorý jako jediní zasáhli do všech čtyř odehraných kol, ani jeden se však zatím nezapsal mezi střelce.

Jablonec – Sparta

Sparta má vzhledem k zápasu na půdě Jablonce před klíčovými souboji sezony proti Malmö daleko náročnější úkol než Slavia. Shodou okolností však loni byla v podobné situaci, kdy jela na Střelnici před domácí odvetou předkola Ligy mistrů proti FC Kodaň. Kouč Priske se rozhodl postavit především do ofenzivy náhradníky – a vůbec to nebylo znát. Letenští v poločase vedli 5:0 – Priskeho nástupce Friis se nyní může směle nechat inspirovat…

Absence: Polidar (dohoda klubů), Černák, Hurtado – García (všichni zranění), Suchomel (nejistý start).

Statistika zápasu: Jablonec zatím patří k nejpříjemnějším překvapením sezony, v tabulce je hned za nejsilnějším domácím triem, Plzeň už dokonce obral doma o body. Těží hlavně z obrany, kterou má s jedinou inkasovanou brankou nejlepší po Slavii.

Neděle 18. srpna

Olomouc – Mladá Boleslav

Souboj o páté místo (potenciálně i o čtvrté) může být bohaté na góly. Mladá Boleslav má po čtyřech utkáních skóre 8:4, což dává průměrný výsledek 2:1 na zápas. Většinu (sedm) gólů sice vstřelila doma, ale čtvrteční vystoupení proti Beer Ševě (4:2) naznačilo zlepšení i venku. V Olomouci vzájemný duel těchto dvou soupeřů přináší vždy hodně branek – jen jednou z minulých devíti střetnutí na Hané nepadly alespoň tři.

Absence: Fiala, Vraštil (oba zranění), Růsek (rekonvalescence), Sláma, Uriča, Vodháněl (všichni nejistý start) – Jawo, Kozel (oba zranění).

Statistika zápasu: Středočeši jsou zatím týmem s nejpřesnějšími přihrávkami (úspěšnost 83,1 %), z jednotlivců pak vyčnívají obránci Marek Suchý a Tomáš Král, podle efektivity nejlepší dva hráči (93,3 % a 91,7 %) s počtem pasů vyšším než 100 (164 a 205).

České Budějovice – Plzeň

V české lize není delší jednostranná série než ta mezi těmito soupeři. Viktoria totiž s Dynamem prohrála naposledy před dlouhými 18 lety (v říjnu 2006 byl u výsledku 2:1 na straně vítězů ještě jako mladý talentovaný obránce i nedávno odvolaný kouč Jihočechů Jiří Kladrubský). Celkem se tahle šňůra táhne dlouhých 25 zápasů, posledních sedm z nich Západočeši zvládli bez ztráty bodu.

Absence: nikdo – Séne (trest za ČK), Baier, Durosinmi, Hejda, Kabongo, Sýkora, Souaré (všichni zranění), Jedlička, Paluska, Valenta (všichni nejistý start).

Statistika zápasu: Plzeň má nejlepší koncovku z ligy, do sítě doputuje přibližně každá šestá její střela (17,3 %). Naopak Dynamo je v tomto směru druhé nejhorší (2,4 %), na svůj jediný zásah potřebovalo 42 střeleckých pokusů.

Liberec – Pardubice

Ani jednomu z týmů se nedaří a především od Liberce se čekalo víc. Po mohutném letním posilování je zatím jedna výhra v Karviné a průběžná 10. příčka málo. Třebaže majitel klubu Ondřej Kania se po prohře v Teplicích, kterou zapříčinila trefa v 94. minutě, snažil na sociálních sítích fanoušky ubezpečit, že je v absolutním klidu, i on jistě měl jiné představy. Pardubice vypadají jako snadné sousto, nicméně všechny čtyři góly v sezoně daly venku.

Absence: Rabušic (zranění), Eneme, Plechatý (oba nejistý start) – Kissiedou (vyřizuje si vízum), Solil, Sychra, Zifčák (všichni nejistý start).

Statistika zápasu: Kováč, Hlavatý Icha… Trenér a dva klíčoví záložníci půjdou v barvách Slovanu proti klubu, jehož barvy ještě na jaře hájili. Hlavatý s Ichou se pod Ještědem stali nepostradatelnými a dosud dohromady vynechali jen 10 minut.

Slovácko – Ostrava

Neuběhly ještě ani tři měsíce od potupné prohry Slovácka 0:6, kterou si Baník zajistil předkolo Evropské konferenční ligy (první gól dal tehdy mimochodem Ewerton z penalty) a oba protivníci na sebe narazí znovu. Jihomoravský celek má spolu s Českými Budějovicemi nejhorší útok (jeden vstřelený gól), klub na to reagoval příchodem někdejšího reprezentanta Michaela Krmenčíka, který by už měl být k zápasu připraven.

Absence: Daníček (rekonvalescence) – Lischka, Šudák (oba zranění).

Statistika zápasu: Právě nová posila má na Baník nostalgické vzpomínky. Vždyť právě v jeho dresu se Krmenčík dočkal svého prvního ligového gólu v kariéře. V dubnu 2014 přišel na poslední čtvrthodinu zápasu s Duklou a v 90. minutě zvýšil na konečných 2:0.