Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligová navigace: Sraz kanonýrů v Edenu. Plzeň dál čeká na gól ze hry, Slovácko na první trefu

Jan Kliment míří s Olomoucí na hřiště Slavie, která zřejmě nasadí na hrot útoku Mojmíra Chytila.
Jan Kliment míří s Olomoucí na hřiště Slavie, která zřejmě nasadí na hrot útoku Mojmíra Chytila.Profimedia
S novou sezonou fotbalové ligy odstartovala i nová rubrika Livesport Zpráv. Ta před každým kolem přináší statistický rozbor všech osmi zápasů víkendu. Komu se proti danému soupeři daří či naopak? A kdo bude svému trenérovi v blížícím se zápase chybět?

Sobota 10. srpna

Dukla – Jablonec

Dukla už má za sebou zápasy se Spartou i Plzní, ale protože získala tři body z malého derby s Bohemians, tak se jí v ligové tabulce dýchá relativně dobře. Nyní přivítá na Julisce tým Jablonce, který nově vede její bývalý dlouholetý trenér Luboš Kozel. Když se v české nejvyšší soutěži Pražané naposledy potkali s Jabloncem, prohráli vysoko 2:6 a tým ze Střelnice naopak vedl současný kouč Dukly Petr Rada.

Absence: Matějka (disc. trest) - Černák, Hurtado, Chramosta, Krulich, Štěpánek (všichni zranění).

Statistika zápasu: Jablonec už pět zápasů v lize na venkovním hřišti nezvítězil, to ale může nyní napravit, neboť nad Duklou vyhrál tři poslední zápasy včetně dvou hraných na Julisce. Jablonečtí jsou také druhým nejčastěji faulujícím týmem první ligy. Tomáš Vondrášek z Dukly ještě letos nechyběl ani v jediném zápase a pokud nastoupí i v sobotu, připíše si 350. ligový start.

Bohemians – Sparta

Letenští zatím prochází ligovou soutěží bez zaváhání a usadili se na čele tabulky. Trenér Lars Friis i proto točí celý kádr a v dosavadních třech kolech se dostalo na hřiště celkem 22 fotbalistů. Sparta míří do Ďolíčku v mezidobí pohárového klání s rumunským FCSB a i proto se opět zřejmě čekají v ligovém duelu improvizace v sestavě. Klokani zatím z jediného domácího zápasu vytěžili tříbodový zisk, v dalších dvou duelech ale nedokázali skórovat.

Absence: Hála, Valeš (oba zranění), Pleštil, Smrž, Soukup - Panák, Zelený (všichni nejistý start)

Statistika zápasu: Sparta letos dala v novém soutěžním ročníku už osm gólů a dlouhodobě se jí daří i na hřištích soupeřů. Venku v lize vyhrála 10 z posledních 11 zápasů a v minulé sezoně tam byla nejlepším týmem soutěže. Bohemians dokázali porazit Spartu jen jednou z posledních 34 vzájemných zápasů.

Teplice – Liberec

Po třech kolech jsou Teplice bez bodu, i když ve dvou zápasech rozhodně měly velkou šanci na úspěch. V prvním kole v Hradci dostaly rozhodující gól v nastavení jen chvíli poté, co jim VAR odvolal vítěznou trefu. V Olomouci zase věnoval domácím výhru fatální chybou stoper Lukáš Mareček. Liberec je ale také pod tlakem. Z posledních dvou zápasů, které navíc odehrál v domácím prostředí, jen jednou remizoval.

Absence: Cykalo (trest za ČK), Havelka, Jásir, Knapík, Takács, Zsigmond (všichni zranění), Kričfaluši (nejistý start) - Eneme, Rabušic (oba zranění), Halinský (nejistý start).

Statistika zápasu: Navzdory spoustě absencí si mohou Tepličtí v severočeském derby věřit. S Libercem neprohráli pět posledních vzájemných zápasů a doma soupeře třikrát za sebou porazili. V uplynulé sezoně také Slovan vyřadily v semifinále nadstavby o Evropskou ligu. Zápas se bude hrát den po 54. narozeninách teplického trenéra Zdenka Frťaly.

Slavia – Olomouc

Slavii vyšel první evropský zápas s belgickým Royalem Union SG, ve kterém se poprvé v sešívaném dresu trefil útočník Tomáš Chorý. Vzhledem k blížící se odvetě ale Jindřich Trpišovský zřejmě pošle do zápasu se Sigmou trochu jinou sestavu a proti svému bývalému týmu zřejmě nastoupí další exolomoucký forvard Mojmír Chytil. Sigma prožívá jeden z nejlepších startů do ligového ročníku. Nový trenér Tomáš Janotka dokázal probudit útočníka Jana Klimenta, který vede tabulku střelců a Hanáci zatím drží neporazitelnost.

Absence: Chaloupek, Staněk, Vlček, Zmrzlý (všichni zranění), Ševčík (nejistý start) - Růsek (rekonvalescence), Uriča (zranění), Stoppen (nejistý start).

Statistika zápasu: Setkávají se dva týmy s podobně silnou ofenzivou. Oba celky letos ve třech zápasech skórovaly pětkrát. Slavia na to potřebovala 14 střel, Olomouc o jednu méně. Poslední vzájemný zápas skončil smírně 2:2. Sešívaní hrají doma, kde tradičně více drží míč a v minulém utkání s Českými Budějovicemi zahrávali 10 rohů. V tomto ohledu vévodí statistikám celé soutěže, celkově jich zahrávaly už 21.

Neděle 11. srpna

Pardubice – Slovácko

Východočeši přivezli z posledního výjezdu tři body, které si vystříleli na hřišti Českých Budějovic už v první půli. Naopak Slovácko na první gól sezony stále čeká. Trenér Roman West převzal trápící se tým v létě od Martina Svědíka, zatím ale marně hledá správné indicie na restart. V souboji dvou trenérských noviců tak má navrch zatím Jiří Saňák, jenž v minulosti vedl rezervu Slovácka. Kouči Pardubic jistě dělá radost zejména produktivita. Východočeši doposud vystřelili na bránu soupeřů jen sedmkrát, byly z toho ale čtyři branky.

Absence: Kissiedou (vyřizuje si vízum), Zifčák (nejistý start) - Daníček (zranění).

Statistika zápasu: V součtu s loňskou sezonu vyhrálo Slovácko z posledních 15 ligových utkání jen jediné a příliš úspěšné není ani na hřišti Pardubic, kde získalo tří body jen v posledním ze čtyř dosavadních vzájemných zápasů.

Baník – Hradec

Ostrava si kvůli pohárovému vystoupení v Kodani nechala odložit duel s Karvinou, a tak má v lize odehrány jen dva zápasy. Před sezonou musel trenér Pavel Hapal vybrat novou brankářskou jedničku a po odchodu Jiřího Letáčka vsadil na Jakuba Markoviče. To Hradec má otázku brankáře vyřešenou od jara. Adam Zadražil se stal jedním z nejlepších brankářů celé soutěže a Hradec je dlouhodobě týmem s jednou z nejlepších obran ligy. Navzdory tomu skončil poslední vzájemný zápas divokým výsledkem 3:2 pro Baník. Hradec získal v týdnu posilu v podobě stopera Tomáše Petráška, není ale příliš praděpodobné, že by nastoupil hned v Ostravě.

Absence: Lischka, Šudák (oba zranění) - Juliš (trest za ČK), Heidenreich, Hlaváč, Krejčí, Pilař, Pudhorocký (všichni zranění).

Statistika zápasu: Hradec je týmem, který v aktuální sezoně obdržel už 11 žlutých karet a jednu červenou k tomu, což je nejvíce z celého ligového pole. Trenéra Východočechů Davida Horejše čeká 150. zápas na lavičce, domácí zadák Michal Frydrych naopak může zapsat svůj 250. ligový start.

Mladá Boleslav – České Budějovice

Výsledky Mladé Boleslavi jsou v nové sezoně jako den a noc. Venku ztratila všechny body, jediné domácí utkání ale vyhrála. A před vlastními fanoušky je v zápase s Českými Budějovicemi favoritem. Jihočeši totiž už stihli po dvou kolech vystřídat trenéra a úspěšně nevstoupil do nového angažmá ani nový kouč František Straka. Nadějí Dynama může být našlapaný program Boleslavi, která vzhledem k evropskému vystoupení s izralelským Hapoelem Beer Ševa odehraje čtvrtý zápas během 11 dnů.

Absence: Jawo, Kozel (oba zranění) - Keckeisen (nejistý start).

Statistika zápasu: Mladá Boleslav ztratila s Dynamem jediný z posledních 12 vzájemných ligových zápasů a v nejvyšší soutěži sedmkrát po sobě s Českými Budějovicemi neprohrála. Jihočeši táhnou nepříjemnou sérii, venku v lize se už 29 utkání v řadě neradovali z výhry.

Plzeň – Karviná

Jen tři dny po těžkém pohárovém duelu s ukrajinským Kryvbasem (2:1) se musí Plzeň musí soustředit na ligu. Tu má rozehranou velmi solidně. Západočeši ve třech dosavadních zápasech ani jednou neprohráli a jen jednou inkasovali. Nyní se ale musí mít na pozoru, vždyť Karviná v posledních dvou zápasech dokázala Viktorii obrat o pět bodů. Nový trenér Slezanů Martin Hyský měl dost času na to, aby svůj tým na střet s jedním z favoritů připravil, poslední zápas totiž hrála Karviná na konci července v Pardubicích a zvítězila 1:0. Následný zápas s Baníkem měla odložený.

Absence: Baier, Durosinmi, Hejda, Kabongo, Sýkora, Valenta (všichni zranění), Jedlička, Souaré (oba nejistý start) - Bergqvist (zranění).

Statistika zápasu: Karviné se v poslední době daří na hřištích soupeřů a na venkovních stadionech hraje velmi efektivně. V posledním utkání v Pardubicích vyprodukovala šest střel na bránu. Plzeňští mají naopak v lize zatím s ofenzivní činností problémy, z celkových čtyř gólů dali dva z penalt, jeden po rohu a jedna branka byla vlastní. Sedmkrát se také chytili do ofsajdové pasti, a v této statistice jim patří druhé místo v celé soutěži.