Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligová navigace: Slávistický kulomet, Rynešův paradox i šestá země na trenérské mapě

Matěj Ryneš ještě v dresu Hradce Králové.
Matěj Ryneš ještě v dresu Hradce Králové.ČTK / Josef Vostárek
S novou sezonou fotbalové ligy odstartovala i nová rubrika Livesport Zpráv. Ta před každým kolem přináší statistický rozbor všech zápasů víkendu v nejvyšší soutěži. Komu se proti danému soupeři daří či naopak? A kdo bude svému trenérovi v blížícím se zápase chybět?

Sobota 31. srpna

České Budějovice – Bohemians

Jestli si na někoho mohou Jihočeši i při své současné bídě věřit, jsou to Bohemians. Doma je totiž porazili šestkrát za sebou, naposledy s nimi na vlastním stadionu neuspěli před devíti lety. V pěti případech se zmíněné šňůry se Dynamo radovalo z těsné výhry o gól. Naposledy ji v květnu ve skupině o udržení zařídil dvěma trefami rakouský zadák Vincent Trummer, který je shodou okolností autorem dosud jediné branky týmu v této sezoně.

Absence: Skalák (zranění), Keckeisen (nejistý start) – Dostál, Hála, Valeš (všichni zranění), A. Čermák, Kovařík, Reichl, Vondra (všichni nejistý start).

Statistika zápasu: Liga od tohoto ročníku rozprostřela svůj program do celého dne, přibyl i netradiční čas výkopu ve 14:30. Bohemians potká v sedmém kole už počtvrté a příliš jim nevyhovuje. Z devíti možných bodů uhráli v odpoledních duelech jen jeden.

Slovácko – Jablonec

Duely Slovácka se vyznačují smutným faktem – padá v nich málo branek. Tým má se čtyřmi zásahy v šesti startech po Budějovicích nejhorší útok ligy. Jeho fanoušci zatím doma viděli ve třech duelech týmu jedinou branku, a tu si ještě Chaluš z Baníku musel dát sám. Možné zlepšení však naznačil minulý duel na Spartě a první start útočníka Michaela Krmenčíka. Ten na Jablonec umí, gólem či asistencí se proti němu prosadil v předchozích třech startech.

Absence: Doski (4 ŽK), Petržela, Souček (oba nejistý start) – Černák (zranění).

Statistika zápasu: K příjemným překvapením této sezony patří výkony záložníka Jablonce Dominika Hollého. Mladík už stihl v šesti startech tři góly, trefil se v minulých dvou utkáních venku. Od člena širšího kádru slovenské reprezentace se dají čekat zajímavé věci.

Hradec Králové – Sparta

Úřadující šampioni z Letné se představí v domácí soutěži poprvé od oslav postupu do Ligy mistrů. Myšlenky na Manchester City či Leverkusen však musejí dostat z hlavy, čeká je doma dosud stoprocentní Hradec Králové. Ten získal všechny tři zápasy vítězstvím o gól, nicméně Sparta bude chtít napravit zaváhání z minulého týdne proti Slovácku, s nímž ztratila po remíze 2:2. V Hradci navíc umí, uspěla tam šestkrát za sebou.

Absence: Petrášek (trest za ČK), Kučera (disc. trest), Čmelík, Heidenreich, Pilař, Pudhorocký – García (všichni zranění), Panák, Pešek (všichni nejistý start).

Statistika zápasu: Sparťan Matěj Ryneš odehrál v předminulé sezoně na hostování za Hradec Králové 25 zápasů, v jeho dresu se dočkal i první ligové trefy. Přesto v životě na tamním stadionu nehrál, v té době totiž klub nastupoval kvůli rekonstrukci v Mladé Boleslavi.

Neděle 1. září

Karviná – Dukla

Pražané mají před sebou během týdne už druhý existenční zápas. Po jasné výhře 3:0 nad Českými Budějovicemi nyní vyzvou další celek ze suterénu tabulky – Karvinou. Té se zatím daří spíš venku než doma, kde získala jediný ze sedmi bodů. Vydolovala jej ve středeční dohrávce proti Baníku, jenže byl pro ni spíš ztrátou. Většinu zápasu totiž hrála proti soupeři oslabeného o vyloučeného Prekopa.

Absence: Svozil (trest za ČK), Endl – Pech (oba zranění).

Statistika zápasu: Hosté zatím v této sezoně hráli venku dvakrát, připsali si dvě porážky a nevstřelili ani gól. Naposledy se z vítězství v nejvyšší soutěži na půdě soupeře radovali před 14 zápasy, když v říjnu 2018 uspěli… v Karviné.

Olomouc – Ostrava

Možná nejatraktivnější zápas kola uvidí fanoušci na Andrově stadionu, kde dojde na střet dvou velkých moravských rivalů. Především to však bude duel pátého a šestého týmu tabulky. Oba týmy mají shodně 10 bodů, Sigma však absolvovala o utkání méně. Proti Baníku jí to v posledních letech doma nejde. Nezdolala jej tam už šestkrát za sebou, z pěti porážek navíc byly tři rozdílem tří branek.

Absence: Růsek (rekonvalescence), Fiala (zranění), F. Uriča (nejistý start) – Prekop (trest za ČK), Lischka, Rusnák, Šudák (všichni zranění), Šín (nejistý start).

Statistika zápasu: Aktuálně nejlepší střelec ligy Jan Kliment na Hané pookřál. V pěti zápasech stihl pět gólů, čili stejně jako předtím za celé dvě sezony v Plzni. Na Baník umí – z 10 střel, které v kariéře vyslal směrem k jeho brance, skončily v síti tři.

Slavia – Pardubice

Sešívaní byli jedni z tria pohárových zástupců, kteří si minulý víkend svůj zápas v lize odložili. Na vedoucí Spartu ztrácejí spolu s Plzní shodně tři body, avšak mají zápas k dobru. Proti třináctým Pardubicím budou obrovským favoritem. Z osmi dosud odehraných vzájemných duelů v nejvyšší soutěži s nimi remizovali v tom historicky prvním, pak sedmkrát po sobě zvítězili, a to bez inkasované branky! Celkem to dělá impozantní skóre 26:1.

Absence: Masopust, Staněk, Vlček (všichni zranění), Douděra, Fila, Holeš, Chaloupek, Jurečka (všichni nejistý start) – Kalabiška, Sychra (oba zranění) .

Statistika zápasu: V Edenu ještě Pardubice nikdy nedaly gól, ve čtyřech zápasech tam nasbíraly skóre 0:17. Pokaždé proti nim navíc doma zazářil některý z hráčů Slavie – postupně to byli Kuchta (2 góly), Provod (2), Tecl (3) a Usor (2) a naposledy Chytil (3). 

Teplice – Mladá Boleslav

Situace Teplic začíná být na pováženou. Žlutomodří prohráli pět ze šesti zápasů a jsou se ztrátou tří bodů předposlední. S Boleslaví v lize bodovali třikrát za sebou, v minulé sezoně ji doma porazili 1:0. Střelec jediného gólu, obránce Knapík, je však momentálně na marodce. Oživit sestavu naopak může čerstvá posila – někdejší kapitán mládežnických reprezentací i juniorky Sparty Richard Sedláček, jenž posledních šest let hrál druhou ligu v Nizozemsku.

Absence: Bílek, Jásir, Knapík, Švanda, Takács – Kozel (všichni zranění).

Statistika zápasu: Kouč Mladé Boleslavi Andreas Brännström bude reprezentantem šesté zahraniční trenérské školy v lize. Před ním tu vedle Slováků působili Němec Sundermann (Sparta), Italové Morales (Příbram) a Stramaccioni (Sparta), Nizozemec Pastoor (Slavia) a Dánové Priske a Friis (oba Sparta).

Liberec – Plzeň

Viktoria je v úvodu sezony k nezastavení. Spolu se Slavií má nejlepší obranu v lize, prosadit se proti ní dokázala jen Dukla nic neřešícím gólem v úvodním kole. Od té doby drží Západočeši 369 minut neprůstřelnost a Marián Tvrdoň, jenž nahradil po úvodních dvou zápasech zraněného Martina Jedličku, ještě neinkasoval. V součtu s Evropskou ligou vyhrála Viktoria šestkrát v řadě, z toho v posledních pěti případech s nulou.

Absence: Ghali (disc. trest), Rabušic (zranění) – Séne (disc. trest), Baier, Durosinmi, Kabongo, Souaré, Sýkora (všichni zranění).

Statistika zápasu: Kouč Plzně Miroslav Koubek oslaví v den zápasu 73. narozeniny. Historicky nejstarší trenér ligy tak opět posune věkovou hranici. Do rekordu Roye Hodgsona, jenž do února vedl v Premier League Crystal Palace, mu však ještě tři a půl roku schází…