Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligová navigace: Síla výsledku 1:0, smolař Heča a temné vyhlídky Budějovic

Východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové bude největším tahákem víkendového programu.
Východočeské derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové bude největším tahákem víkendového programu.ČTK / Josef Vostárek
S novou sezonou fotbalové ligy odstartovala i nová rubrika Livesport Zpráv. Ta před každým kolem přináší statistický rozbor všech zápasů víkendu v nejvyšší soutěži. Komu se proti danému soupeři daří či naopak? A kdo bude svému trenérovi v blížícím se utkání chybět?

Sobota 24. srpna

Bohemians – Jablonec

Jablonec v minulém kole podlehl doma Spartě a do duelu s dalším pražským celkem půjde znovu bez přehnaných vyhlídek. Proti Bohemians se mu totiž nedaří, nezvítězil nad nimi už šestkrát za sebou, z toho čtyřikrát prohrál. Nebylo by překvapením, kdyby z Ďolíčku odjel bez vstřeleného gólu. Jeho hrotový útočník David Puškáč nevyslal ve dvou svých startech přesnou střelu na branku, navíc ho po pětiapůlletém působení v Bohemians soupeř dobře zná.

Absence: Hála, Valeš (oba zranění), Kovařík, Reichl, Vondra (všichni nejistý start) – Černák, Chramosta (oba zranění).

Statistika zápasu: Náhradník zraněné brankářské jedničky Bohemians Lukáš Soukup nosí týmu střelecké štěstí. Za zelenobílé odehrál 10 zápasů (5-2-3) a ti se v nich pokaždé gólově prosadili. Přitom s ním za zády nastoupili proti Spartě, Slavii i Plzni.

Sparta – Slovácko

Tým z Uherského Hradiště nejezdí na Letnou rád. V rámci české ligy tam prohrál 20 z 23 utkání. Jeho jediná dvě vítězství jsou nicméně poměrně čerstvá – zrodila se v červenci 2019 a v květnu 2022. Zajímavé je, že z tehdejší základní sestavy Letenských v ní pravidelně po pouhých 27 měsících nastupuje jediný hráč: Lukáš Haraslín. Ten se mimochodem prosadil v obou následujících domácích duelech proti Slovácku, vždy gólem na 3:0.

Absence: García (zranění), Pavelka (nejistý start) – Souček, Kozák (oba dohoda klubů), Břečka (zranění).

Statistika zápasu: Brankář Slovácka Lukáš Heča, jenž před dvěma lety stál při zmíněné prohře v brance Sparty, byl jen jednou ve vzájemném duelu obou týmů v Praze na straně vítězů. Jinak šestkrát odcházel poražen (pětkrát v dresu Slovácka a jednou ve Spartě).

Teplice – Karviná

Severočeši skončili v minulé sezoně na 10. příčce, což je jejich nejlepší umístění za posledních pět let, a dokonce hráli o účast v předkole Konferenční ligy. V tomto ročníku jim sice zatím patří až 13. pozice s jedinou výhrou a čtyřmi porážkami, to však lze spíš přičíst těžkému losu. Teplice se totiž v úvodních pěti kolech střetly s pěti z devíti soupeřů, kteří v minulém ročníku skončili v tabulce před nimi. Gól daly Spartě i Slavii.

Absence: Jásir, Knapík, Mareček, Švanda, Takács (všichni zranění) – Čavoš (disc. trest), Bergqvist, Endl (oba zranění).

Statistika zápasu: Karviná se zatím trefila třikrát a všechny její góly měly společného jmenovatele – padly v úvodní čtvrthodině zápasu. V ní se shodou okolností prosadili Slezané i při minulé návštěvě Teplic (letos v únoru při remíze 2:2).

Pardubice – Hradec Králové

O dva odložené duely štíhlejší program víkendu bude mít šlágr ve východočeském derby, jehož se chystá sedmé pokračování. Zatím je bilance mezi oběma soupeři zcela vyrovnaná – oba z nich získali po dvou vítězstvích. Zbylé duely skončily nerozhodně, shodou okolností se oba uskutečnily v Pardubicích. Nejen proto budou mírným favoritem duelu hosté, kteří jsou zatím na skvělém pátém místě tabulky. Všechny body ovšem získali doma.

Absence: Kalabiška (zranění), Sychra (nejistý start) – Kučera (disc. trest), Čmelík, Heidenreich, Pilař, Pudhorocký (všichni zranění).

Statistika zápasu: Kompletních pět zápasů nové sezony Hradce Králové skončilo výhrou domácích rozdílem jednoho gólu, čtyři z nich dokonce přesně 1:0. Pardubice tímto skóre naopak oba své domácí duely ztratily.

Neděle 25. srpna

Ostrava – Liberec

Pokud něco v poslední době charakterizuje souboje těchto dvou celků, jsou to nerozhodné výsledky. Dopadlo jich tak celkem pět z minulých sedmi včetně předchozích tří střetnutí v Ostravě. Vzhledem k tomu, že Baník i Liberec patří mezi devět celků, které v této ligové sezoně ještě neměly výhodu pokutového kopu, je zajímavý fakt, že v předešlých dvou vzájemných zápasech těchto soupeřů byla vždy nařízena penalta.

Absence: Buchta (trest za ČK), Lischka, Šudák (oba zranění) – Ghali (trest za ČK), Plechatý, Rabušic (oba zranění).

Statistika zápasu: Tradiční fotbalový výsledek 1:0 je aktuálně velice oblíbený i v případě Baníku. Skončilo jím pět ze šesti jeho posledních vystoupení včetně těch v pohárové Evropě. Že by Ostrava přidala po sérii tří remíz s Libercem na vlastním hřišti jiné skóre?

Dukla – České Budějovice

Na pražské Julisce se odehraje duel, který je nesmírně důležitý pro oba soky. Ti už totiž pochopili, že body pro ně budou ve většině duelů soutěže vzdálené a nyní mají jedinečnou šanci je získat na úkor konkurenta v boji o záchranu. Setkají se nejhorší ofenzivy soutěže – Dukla se zatím v pěti utkáních prosadila dvakrát, Jihočeši jednou. Zlepšení nenaznačila ani středeční příprava proti diviznímu Českému Krumlovu, kterou Dynamo vyhrálo jen 1:0…  

Absence: Moulis (nejistý start) – Skalák (zranění), Fendrich, Keckeisen, Ogiomade (všichni nejistý start).

Statistika zápasu: Obě mužstva na sebe narazí v lize po dlouhých devíti letech, na Julisce se dokonce naposledy v nejvyšší soutěži utkala v listopadu 2014. Dukla tehdy vyhrála 3:1, přičemž o její góly se postarali Beauguel, Nestor a Krmenčík