Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligová navigace: Ostravský komplex, Budějovice kousek od černého rekordu a Havlík ve formě

Baníku se proti Plzni vůbec nedaří.
Baníku se proti Plzni vůbec nedaří.Petr Eret / MFDNES + LN / Profimedia
S novou sezonou fotbalové ligy odstartovala i nová rubrika Livesport Zpráv. Ta před každým kolem přináší statistický rozbor všech zápasů víkendu v nejvyšší soutěži. Komu se proti danému soupeři daří či naopak? A kdo bude svému trenérovi v blížícím se zápase chybět?

Sobota 19. října

Hradec Králové – Olomouc

Na východě Čech se stále obtížně vyrovnávají s letním odchodem Daniela Vašulína do Plzně, se sedmi trefami nejlepšího střelce Hradce v minulé sezoně. Bez něj vyšel tým naprázdno v polovině z 10 utkání, doma však jen proti Spartě. Minule měl v Karviné smůlu, když celkem čtyřikrát trefil brankovou konstrukci. Sigma na druhé straně nemá nejpevnější obranu, inkasovala devětkrát za sebou, víc gólů dostaly jen Teplice a České Budějovice.

Absence: Pilař (disc. trest), Heidenreich, Šašinka (oba zranění), Spáčil (nejistý start) – Kliment (trest za ČK), Juliš (zranění), Růsek (rekonvalescence), Leibl, Navrátil (oba nejistý start).

Statistika zápasu: Slabým místem Hanáků je gólman. Tadeáš Stoppen má úspěšnost zákroků pouze 65 % a z jedniček je tak horší už jen budějovický Fendrich. Totožné je to ve statistice zabráněných gólů, kde Stoppen inkasoval o téměř čtyři góly víc, než měl (-3,65).

Ostrava – Plzeň

V jednom z nejpřitažlivějších duelů kola se ve Vítkovicích utkají čtvrtý a třetí tým tabulky, na němž je s tříbodovým náskokem na svého soupeře Viktoria. Domácí na ni neumějí, od roku 2009 ji porazili v 31 střetnutích v nejvyšší soutěži pouze jednou! Osmkrát skončilo jejich klání nerozhodně, z toho ovšem pětkrát (překvapivě) v Plzni. Baník doma v této sezoně vyhrál všechny čtyři zápasy, přičemž inkasoval jediný gól (od posledních Budějovic).

Absence: Klíma (zranění) – Červ (disc. trest), Durosinmi, Kabongo, Souaré, Sýkora (všichni zranění), Panoš (nejistý start).

Statistika zápasu: Plzni bude kvůli vyloučení proti Mladé Boleslavi chybět hrdina reprezentačního souboje s Ukrajinou Lukáš Červ. Minule v Ostravě (těsně po přestupu z Liberce) přišel až na závěrečných 35 minut a teprve v nich vstřelil jeho tým jediný gól utkání.

Dukla – Pardubice

Oba soupeře dělí v tabulce pouze bod, hůř jsou na tom hosté, jimž aktuálně patří předposlední příčka. Půjde o dost, porážka by pro kterýkoliv tým znamenala výrazné uvíznutí u dna. Od historicky prvního vzájemného duelu v nejvyšší soutěži lze očekávat opatrnou hru, tyto celky se soustředí především na obranu. Pardubice dosáhly vůbec nejméně přihrávek na útočné polovině i doteků s míčem v soupeřově šestnáctce ze všech.

Absence: Hora (zranění) – Solil (disc. trest), Fousek, Kalabiška (oba zranění).

Statistika zápasu: Dukla má s pouhými 18 přesnými střelami na branku vůbec nejhorší útok v lize. Na druhé straně lze obdivovat její efektivitu. Z toho mála vytěžila osm branek, což je úspěšnost 44,4 %. Nikdo z jejích soupeřů neeviduje vyšší.

Sparta – Liberec

Ani jeden z týmů nemůže mít ze svých současných výkonů radost. Obhájce titulu prohrál dvakrát za sebou, což se mu v základní části ligy stalo naposledy v dubnu 2021, a na vedoucí Slavii se dívá s povážlivým odstupem šesti bodů. Navíc má v týdnu před sebou cestu na stadion Manchesteru City. Liberec si pořád líže rány z ponižujícího debaklu 0:5 v severočeském derby s rivalem z Jablonce, po němž uzavírá v tabulce až elitní desítku.

Absence: Cobbaut, García (oba zranění), Kairinen, Ryneš, Zelený (všichni nejistý start) – Frýdek (trest za ČK), Ševínský (dohoda klubů), Koželuh, Plechatý, Rabušic (všichni zranění).

Statistika zápasu: Liberec se prosadil na Letné už šestkrát za sebou, nicméně jeho kouč Radoslav Kováč má z návštěv svého bývalého působiště jen bolení hlavy. S Opavou a Pardubicemi tam ve třech utkáních inkasoval 14 gólů.

Neděle 20. října

Bohemians – Mladá Boleslav

Domácí výsledky Bohemians sice vypadají žalostně (zelenobílí tam získali jen tři z 12 možných bodů a jsou v tomto ohledu předposlední v lize), měli však také těžké soupeře. Sparta, Jablonec a Slavia patří v aktuálním ročníku do elitní pětky. Klokani na svém stadionu neprohráli v lize s Mladou Boleslaví sedmkrát v řadě, dva ze tří posledních duelů ovšem skončily dělbou bodů. Středočeši nyní remizovali třikrát po sobě.

Absence: Matoušek (4 ŽK), Dostál, Hála, Jánoš, Valeš (všichni zranění), Čermák (nejistý start) – Donát (disc. trest), Kozel, John (oba zranění), Král (nejistý start).

Statistika zápasu: Mladá Boleslav ukazuje v útoku systém. Její hráči skórovali po cílených přihrávkách 10x (víc má jen Sparta se 13 takovými góly), zároveň se hojně prosazuje v šestnáctce. Z ní udeřila 14x (stejně jako Plzeň, Slavia má 16 a Sparta 19 branek).

Karviná – České Budějovice

Ještě nikdy se nestalo, aby vzájemný ligový duel těchto dvou celků ovládl hostující tým. Nyní je na pořadu ovšem teprve jubilejní desátý. Karvinou dokázalo v posledních šesti ligových kolech přemoci jen Slovácko. Slezané jsou specialisty na bezbrankové remízy, skončila tak polovina z jejich šesti domácích duelů. Naposledy na vlastním stadionu inkasovali uprostřed srpna od Bohemians, čisté konto už tam drží 412 minut, což je historický klubový rekord.

Absence: Bergqvist (trest za ČK), Raspopovič, Regáli – Ondrášek (všichni zranění), Skalák (přeřazen do B-týmu), Zíka (nejistý start).

Statistika zápasu: Pokud České Budějovice v Karviné prohrají, postarají se o smutný rekord soutěže. Dosud měla po 11 kolech nejméně bodů pražská Dukla, jež si v sezoně 1993/94 připsala pouhé dva.

Slovácko – Teplice

Domácí čeká třetí soupeř z chvostu tabulky v řadě, s Karvinou i Budějovicemi si předtím poradili, přičemž v obou případech vstřelili dva góly. I Teplice dvakrát po sobě bodovaly, díky výhře a remíze s konkurenty v boji o sestup opustily předposlední příčku. V Uherském Hradišti se jim však nedaří, prohrály tam čtyřikrát v řadě. Svěřenci Romana Westa navíc v této sezoně inkasovali doma jediný gól.

Absence: Hofmann (disc. trest), Daníček, Souček (oba zranění) – Radosta (trest za ČK), Knapík, Svatek, Takács (všichni zranění).

Statistika zápasu: Záložník Slovácka Marek Havlík se trefil dvakrát po sobě (pokaždé se jednalo o vítěznou branku), což se mu stalo naposledy loni v listopadu. Pro druhého nej střelce ligy (mimo hráčů klubů velké trojky) minulé sezony to byly první zásahy v ročníku.

Jablonec – Slavia

Šlágr kola uvidí jablonecká Střelnice. V nejvyšší soutěži nemá aktuálně nikdo lepší formu než tyto dva týmy, které jí vládnou i co se týče inkasovaných branek (Slavia dvě, Jablonec pět). Oba soupeře sice dělí propastných 11 bodů, jenže domácí se umějí proti sešívaným vytáhnout. V posledních čtyřech vzájemných duelech s nimi na vlastním stadionu vždycky skórovali a dvakrát z toho remizovali.

Absence: Černák (zranění), Hurtado (nejistý start) – Oscar (trest za ČK), Douděra (4 ŽK), Masopust, Ogbu, Schranz, Staněk, Vlček, Vorlický (všichni zranění), Fila, Holeš, Zima (všichni nejistý start).

Statistika zápasu: Hostům bude nezvykle chybět Oscar, jenž pyká za červenou kartu v derby. Liberijský záložník je nejvytíženějším slávistou tohoto kalendářního roku, nenastoupí po 32 soutěžních zápasech v řadě. Bez něj je Slavia vzadu podstatně zranitelnější.