Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligová navigace: Nejhorší výjezd pro Spartu, probuzený útok Baníku i Vlkanovův čas odplaty

Červená karta pro Ladislava Krejčího a minulý zápas Sparty v Teplicích.
Červená karta pro Ladislava Krejčího a minulý zápas Sparty v Teplicích. Profimedia
S novou sezonou fotbalové ligy odstartovala i nová rubrika Livesport Zpráv. Ta před každým kolem přináší statistický rozbor všech osmi zápasům víkendu. Komu se proti danému soupeři daří či naopak? A kdo bude svému trenérovi v blížícím se zápase chybět?

Sobota 27. července

Dukla – Bohemians

První derby sezony se odehraje na pražské Julisce a podle všeho to bude zápas plný soubojů s málem souvislé hry. Oba týmy v prvním kole strávily většinu času bez míče. Dukla byla s 38 % druhá nejhorší (po Slovácku proti Slavii), Bohemians si proti Ostravě nevedli o moc lépe (41 %) a po Liberci a Pardubicích (oba 40 %) byli v tomto ohledu pátí od konce. Přesto jim to s Ostravou stačilo na výhru.

Absence: Ludvíček (nejistý start) – Hála, Valeš (oba zranění), Soukup (nejistý start).

Statistika zápasu: Oba kluby patřily na přelomu 70. a 80. let minulého století k absolutní domácí špičce. Spolu se utkaly v 89 případech, přičemž nejčastějším výsledkem je remíza 1:1. Skončilo tak 11 utkání včetně toho zatím posledního v květnu 2019 na stadionu Dukly.

Pardubice – Karviná

Přestože oba týmy patřily v minulé sezoně ke dvěma ze tří nejméně produktivních týmů soutěže (Pardubice poslední s 29 brankami, Karviná třetí od konce se 30), jejich vzájemné duely jsou gólově nadprůměrné. Ve všech z dosud devíti odehraných soubojů v lize byly k vidění alespoň dvě trefy, sedmkrát dokonce padly nejméně tři. Minule ve skupině o udržení triumfovali Východočeši 4:0.

Absence: Kissiedou (vyřizuje si vízum), Fousek, Sychra – Bergqvist (všichni zranění), Endl (nejistý start).

Statistika zápasu: Hrdinou zmíněného předchozího vzájemného duelu byl útočník Ladislav Krobot. Karvinou pokořil hattrickem a navázal na svou trefu z únorového duelu na hřišti soupeře (3:0). Z marodky se tak nyní vrací v pravý čas...

Teplice – Sparta

Jestli se někde Spartě dlouhodobě nedaří, jsou to teplická Stínadla. Letenští tam mají vůbec nejhorší bilanci ze všech soupeřů v lize. Vyhráli tam pouze v osmi z 28 utkání, tedy v průměru jednou za tři a půl zápasu. Tyto počty odpovídají i bilanci z posledních 10 let, kdy Pražané v Teplicích uspěli jen třikrát z 11 pokusů. Loni v srpnu se na remíze 1:1 zásadně podepsala červená karta pro Ladislava Krejčího.

Absence: Knapík, Kričfaluši (oba zranění), Takács (rekonvalescence), Jásir, Jukl (oba nejistý start) – Kairinen (zranění), Preciado (nejistý start).

Statistika zápasu: Jen dva hráči (brankář Vindahl a obránce Zelený) absolvovali za Spartu v nové sezoně kompletních 180 minut. Spolu s nimi se ještě Vitík, Wiesner a Birmančevič objevili v obou utkáních v základní sestavě.

Slavia – České Budějovice

Červenobílí si chtějí spravit sebevědomí po bezbrankové remíze a nevýrazném výkonu na Slovácku v úvodním kole. A nemohli si k tomu přát lepšího soupeře než České Budějovice. Doma je totiž porazili 13x za sebou, což je nejdelší šňůra, kterou proti jakémukoliv ligovému soupeři mají. Naposledy s ním na vlastním hřišti ztratili body v květnu 2005, kdy Marek Kulič dvěma góly zařídil hostům vítězství 2:0.

Absence: Chaloupek, Staněk, Vlček, Zmrzlý (všichni zranění), Bužek, Masopust, Zafeiris (všichni nejistý start) – nikdo.

Statistika zápasu: Dynamo čeká na výhru venku už téměř dva roky (celkem 28 zápasů). Naposledy se z ní radovalo v říjnu 2022 v Teplicích, v minulé sezoně nezvítězilo na hřišti soupeře jako jediné v lize.

Neděle 28. července

Liberec – Olomouc

Byly doby, kdy souboje Liberce s Olomoucí platily jako záruka remízy. Přesně mezi listopadem 1998 a zářím 2003, kdy jich nerozhodně skončilo plných osm z 11. Pak se však situace obrátila o 180 stupňů. A z následujících 39 utkání nenašlo vítěze pouze šest duelů. Naposledy se oba celky rozešly smírně celkem nedávno (loni v únoru) a je pikantní, že výsledek 2:2 zařídili svými góly tři hráči, kteří byli na letošním Euru (Tupta, Červ a Chytil).

Absence: Eneme, Halinský, Kulenovič, Rabušic (všichni nejistý start) – Růsek (rekonvalescence), Slavíček, Uriča (oba nejistý start).

Statistika zápasu: Jan Kliment začal své angažmá v Olomouci ve velkém stylu. Dvěma góly pokořil České Budějovice, tak střelecky úspěšný duel přitom odehrál naposledy před víc než dvěma a půl lety. V prosinci 2021 vystřílel Wisle Krakov postup do čtvrtfinále Polského poháru.

Mladá Boleslav – Slovácko

Středočeši byli v minulé sezoně pátým nejúspěšnějším týmem v domácích zápasech, nicméně se Slováckem prohráli oba dva (pokaždé 0:1). To, že jsou pro ně svěřenci Martina Svědíka neoblíbeným soupeřem, dokládá i fakt, že v těchto duelech vyslali na branku pouhé tři střely. Na vlastním stadionu čekají na výhru nad tímto soupeřem už šest let, debakl 1:5 tam zažil jihomoravský celek ještě pod taktovkou Michala Korduly.

Absence: Sakala, Suchý (oba trest za ČK), Jawo, Kadlec, Kozel, Matějovský (všichni zranění) – Juroška (disc. trest), Břečka, Daníček (oba zranění).

Statistika zápasu: Slovácko bodovalo naplno z posledních 18 zápasů jen třikrát. Pozoruhodné je, že ve všech třech případech to bylo venku. A z toho dvakrát v Mladé Boleslavi. 

Ostrava – Jablonec

Baník si v prvním kole odvezl porážku z Ďolíčku, jenže nebylo by zas tak velkým překvapením, kdyby ukořistil tři body. Přesných střel na branku měl totiž víc než domácí Bohemians (5:4), z celé ligy byly v tomto ohledu lepší jen Jablonec (jeho osm pokusů mezi tyče bylo nejvíc), Sparta, Liberec a Olomouc. Kouč Hapal ve čtvrtečním předkole poháru proti Urartu změnil formaci a s Erikem Prekopem na hřišti se jeho tým rozstřílel (5:1).

Absence: Lischka, Šudák (oba zranění) – Puškáč (disc. trest), Černák, Hurtado, Chramosta, Krulich (všichni zranění).

Statistika zápasu: Výše zmíněné spolu s čerstvou vlnou euforie ostravských fanoušků by nyní mohlo změnit fakt, že v poslední době nevyhrává vzájemné duely těchto soupeřů domácí tým. Stalo se to už pětkrát za sebou.

Plzeň – Hradec Králové

Současný plzeňský kouč Miroslav Koubek působil před příchodem do Viktorie v Hradci Králové a na východě Čech si na jeho práci pamatují. A to tak dobře, že se na matadorův současný tým v minulé sezoně vždy dokonale připravili a oba vzájemné zápasy skončily remízou 1:1. V tom v Plzni měl dokonce Hradec k výhře blíž, jenže Daniel Vašulín neproměnil v 87. minutě penaltu. Útočník se shodou okolností v létě stal posilou Viktorie.

Absence: Durosinmi (zranění), Baier, Hejda, Paluska, Sýkora, Valenta (všichni rekonvalescence), Souaré (nejistý start) – Heidenreich, Hlaváč, Kodeš, Krejčí, Kučera (všichni zranění), Pudhorocký (nejistý start).

Statistika zápasu: Oba soupeře nespojuje jen Vašulín, ale i Adam Vlkanova, jenž v létě zamířil opačným směrem. Dva roky poté, co naopak šel z Hradce do Plzně. Trenér Koubek, pod nímž vyrostl na východě Čech ve hvězdu, mu dal ve Viktorii šanci jen v osmi zápasech.