Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Komise: Rozhodčí o víkendu vylučovali správně, nastavení na Spartě bylo příliš dlouhé

Rozhodčí o víkendu udělili hned devět červených karet.
Rozhodčí o víkendu udělili hned devět červených karet.ČTK / Glück Dalibor
Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR posvětila tři červené karty v 10. kole první ligy. Sudí podle ní správně vyloučili plzeňského Lukáše Červa, Stanislava Hofmanna ze Slovácka i pardubického Tomáše Solila. Komise zároveň vytkla rozhodčímu Ondřeji Berkovi, že v zápase Sparty s Olomoucí nastavil až příliš mnoho nad rámec avizovaných sedmi minut. Uvedla to v komuniké.

V uplynulém kole dostalo červenou kartu hned devět hráčů. Komise podle manuálu veřejně hodnotí čtyři situace vybrané médii a novináři mezi ně zařadili tři vyloučení. V závěru zápasu mezi Plzní a Mladou Boleslaví domácí Červ v souboji po odehrání míče přišlápl Dominika Kostku. Sudí Lukáš Nehasil nejprve žádný karetní trest neudělil, ale po zásahu videorozhodčího Pavla Orla a přezkoumání situace záložníka Viktoria v 85. minutě vyloučil.

"Šlo o surovou hru. Hráč domácího družstva po odehrání míče zasáhl svojí podrážkou soupeře do lýtka vyšší intenzitou a ohrozil jeho zdraví," uvedla komise k momentu v závěru utkání, v němž Plzeň s Boleslaví remizovala 1:1.

Za podobný zákrok byl v sobotním utkání s Karvinou vyloučen i Hofmann. Kapitán Slovácka ve 20. minutě rovněž nejprve odehrál míč a pak prošlápl nohu Filipa Vechety. "Rozhodčí na základě intervence VAR (videorozhodčího) správně vyloučil hráče domácích za surovou hru. Po odehrání míče zasáhl svojí podrážkou soupeře do lýtka vyšší intenzitou a ohrozil jeho zdraví," uvedla komise.

Těsně před přestávkou sudí Jan Petřík po druhé žluté kartě vyloučil i hostujícího kapitána Jaroslava Svozila, k tomuto momentu se komise veřejně nevyjádřila. Celek z Uherského Hradiště doma zvítězil 2:1.

V zápase Pardubic s Teplicemi dostali červenou kartu tři hráči – dva domácí a jeden hostující. Sudí Dalibor Černý navíc v závěru vyloučil i domácího trenéra Jiřího Saňáka. Novináři vybrali červenou kartu z nastavení první půle pro Solila, jenž šlápl na holeň ležícího Roberta Jukla.

"Rozhodčí na základě intervence VAR správně vyloučil hráče domácího družstva za hrubé nesportovní chování. Mimo souboj o míč úmyslně šlápl podrážkou na soupeřovu holeň," uvedla komise k zápasu, který brankou z penalty v závěru vyhrály Teplice 1:0.

V páteční předehrávce mezi Spartou a Olomoucí sudí Berka nastavil o dvě a půl minuty více, než původně po uplynutí základní hrací doby avizoval. Zápas tak skončil až ve 100. minutě. Pražané v závěru hráli přesilovku a snažili se o vyrovnání, což se jim ale nepovedlo a Sigmě nečekaně podlehli 2:3.

Červené karty v předních evropských ligách.
Červené karty v předních evropských ligách.Livesport

"V nastavených sedmi minutách došlo mimo běžných přerušeních hry ke dvěma situacím, za které měla být hra nastavena. Střídání dvou hráčů hostujícího družstva – 61 sekund. Zdržování brankáře hostujícího družstva při kopu od branky, při němž byla udělena žlutá karta – 42 sekund," uvedla komise.

"Dle názoru komise by bylo správné ukončit utkání v čase 98:50 v takzvané neutrální zóně, když se míč dostal k brankáři domácích. Rozhodčí ještě nechal brankáře provést dlouhý nákop a poté již dle instrukcí komise musel nechat útočnou akci dohrát. Rozhodčí jsou instruováni neukončovat utkání v momentech při útočných akcích v blízkosti pokutového území," dodala komise.

Tabulka Chance Ligy