Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hlavatý dvěma góly skolil Pardubice, Plzeň bez problémů vyhrála na hřišti Budějovic

V Liberci bylo brzy o výsledku jasno.
V Liberci bylo brzy o výsledku jasno.Profimedia
Začátek sezony si dost možná představovali úplně jinak, i tak musí být v Liberci po pátém kole Chance Ligy spokojení. Severočeši totiž zvládli souboj s Pardubicemi, které porazili na domácí půdě 3:1. Výhru Slovanu režíroval dvěma góly Michal Hlavatý (26), jenž oblékal dres Východočechů čtyři roky. Bez problémů vyhrála Plzeň na hřišti Českých Budějovic, tři body veze po vítězství 3:0.

Liberec – Pardubice 3:0

Z Pardubic se trenér Radoslav Kováč odrazil k angažmá do Liberce, od svého posledního zaměstnavatele se chtěl odrazit také k lepším zítřkům. Začátek sezony mu totiž pod Ještědem nevyšel ideálně. Aktivní začátek jeho svěřenců ho tak musel potěšit, stejně jako brzké otevření skóre. Hned po 15 minutách totiž Christian Frýdek napřáhnul z hranice šestnáctky a trefil se přesně pod břevno.

Po 20. minutě mohly litovat oba celky, jelikož svou nadějnou příležitost spálil jak domácí Michal Hlavatý, tak pardubický Jan Kalabiška. Hosté se postupně začali osmělovat, ale jejich jakoukoliv snahu utnul v 37. minutě Hlavatý, jenž ve vápně zužitkoval práci svých spoluhráčů po dlouhém vhazování. Domácí pak neměli větší problém udržet vedení až do konce prvního poločasu.

Hlavatý v utkání zazářil.
Hlavatý v utkání zazářil.Opta by Stats Perform

O tom, že se i druhá půle ponese dle libereckých not, svědčila situace ze 48. minuty, kdy Aziz Kayondo trefil konstrukci brány. Snaha se Pardubicím nedala upřít, ale domácí měli jednoduše větší kvalitu a hostům nedali žádnou šanci utkání zdramatizovat. Naopak, v 64. minutě utkání de facto ukončil svou druhou brankou v utkání Hlavatý, který se ve vápně nacházel na správném místě.

Situaci nezměnilo ani vyloučení Ahmada Ghaliho, který na mokrém terénu 15 minut před koncem základní hrací doby podklouznul a nešikovně spadl na nohu Kalabišky, jenž to odskákal zraněním, po němž musel hned střídat.

Pardubice svou přesilovku nedokázaly využít, byť měly díky penaltě výsostnou šanci, nicméně Vojtěch Patrák neproměnil. Liberec si tak dokráčel pro zaslouženou výhru, která ho vynesla mezi elitní šestku. To Pardubice zabředávají do problémů, na kontě mají stále pouze tři body.

České Budějovice – Plzeň 0:3

Proti favoritovi se domácí hráči radovali už ve 4. minutě, kdy brankáře Mariána Tvrdoně překonal Marcel Čermák. Jako by však nebylo domácím dáno vstřelit teprve druhou branku v tomto ročníku nejvyšší české ligy. Gólové situaci totiž předcházela ruka Quadriho Adedirana a rozhodčí Marek Radina po intervenci videorozhodčího oslavy ukončil.

Budějovičtí se nenechali odvolaným gólem rozhodit a s Plzní nadále hráli vyrovnaný zápas, navíc mohli znovu otevřít skóre. V 19. minutě si na centr Vincenta Trummera na malém vápně naskočil Samuel Šigut a jistou branku vytáhnul na čáře Tvrdoň. Aktivní domácí znovu zpražil ve 28. minutě sudí Radina. Cadu nastřelil ve vápně ruku Šiguta a hlavní sudí nařídil penaltu. K té se o chvíli později postavil Erik Jirka a střelou k levé tyči překonal brankáře Viléma Fendricha. Domácí se ve zbytku prvního poločasu ještě snažili vyrovnat, ale Plzeň je k ničemu vážnému nepustila, a tak se šlo do kabin za příznivějšího stavu pro Západočechy.

Cadu vstřelil druhý gól zápasu.
Cadu vstřelil druhý gól zápasu.Opta by Stats Perform

Úvod druhého dějství zastihl lépe připravené svěřence Miroslava Koubka. Centr Jirky z pravé strany našel na zadní tyči nehlídaného Cadua, jenž propálil i druhého budějovického gólmana a nového muže na hrací ploše Martina Janáčka.

Srdnatý výkon domácím gólovou radost nevynesl, naopak zase udeřili hosté. Janáček vyrazil v 81. minutě centr zprava jenom ke Caduovi, který vrátil přihrávkou na penaltu, odkud definitivně pojistil výhru Plzně Lukáš Kalvach.

Svěřenci trenéra Františka Straky tak stále zůstávají jediným týmem v lize, který v probíhajícím ročníku nebodoval. Příští utkání odehrají na Dukle, kde pro odvrácení blamáže už musí bodovat. Naopak Plzeň se na kvalifikační utkání Evropské ligy proti Hearts naladila vítězně a je na druhém místě tabulky, o skóre před pražskou Slavií.

Tabulka Chance Ligy