Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Friis je s posilami spokojený. García odehrál poločas na Yamala a zvládl to, uvedl Rosický

Aktualizováno
Trenér Sparty Lars Friis chválil nové posily.
Trenér Sparty Lars Friis chválil nové posily.Profimedia
Trenér fotbalové Sparty Lars Friis (48) je spokojený s kádrem, s nímž český mistr zahájí obhajobu ligového titulu. Na středeční tiskové konferenci dánský kouč uvedl, že si hodně slibuje od dvou posil, které letenský klub představil až v úterý večer. Sportovní ředitel Tomáš Rosický řekl, že angažování dánského stopera Mathiase Rosse (23) a španělského levého beka či křídla Imanola Garcíi (24) je výsledkem dlouhodobého sledování a složitého vyjednávání. Kádr ještě nepovažuje za uzavřený.

Dvě poslední posily dorazily na Letnou na poslední chvíli. Ross přišel z Galatasaraye Istanbul na roční hostování s opcí, García na přestup z Athleticu Bilbao. Otázkou je, zda budou připraveni již na páteční utkání prvního ligového kola proti Pardubicím.

"Oba už dnes s námi trénovali a podali poměrně solidní výkon. Také se podrobili testům a rovněž je slušně zvládli. Uvidíme, jestli už budou nachystaní na Pardubice, nebo třeba na předkolo s Shamrockem. Nasadíme je hned, jak si budeme jistí, že je pro ně správný čas. Je realita, že přišli až teď. Je to složité, klub na příchodech tvrdě pracuje a je běžné, že se jednání táhnou. Zásadní je, že jsou oba tady. S tím jsem moc spokojený, což se týká i celého kádru," řekl Friis.

Ross se stal dalším Dánem v mužstvu. Rosický ale nesouhlasí s tvrzením, že Sparta razí při posilování skandinávskou cestu. "Bereme přece hráče z různých míst, nejen z této oblasti. Sledujeme ligy, kde jsou pro nás hráči dostupní. Máme dobrou zkušenost třeba s fotbalisty, kteří jako velmi mladí odešli do velkého klubu, ale pak měli problém se v něm naplno prosadit. O Mathiasovi jsme dobře věděli ještě dříve, než k nám přišel Lars. Ale že ho dříve trénoval a zná jeho charakter, samozřejmě hrálo roli. Trenér je vždy součástí přestupových plánů," poukázal Rosický.

Španělská La Liga je nicméně výjimečná. García v uplynulé sezoně odehrál za Bilbao devět zápasů v lize a jednou nastoupil v domácím poháru, který Athletic vyhrál. V předchozích ročnících hostoval ve druhé lize v Mirandésu a Eibaru. "Imanol má typologii obránce, která se nám líbí. Když vidíte, že hraje proti Barceloně poločas na Rafinhu, druhý pak na Yamala a zvládne to, je předpoklad, že to zvládne i u nás," dodal Rosický s úsměvem.

"Málokdo si asi uvědomuje, jak těžké je dostat sem hráče z Bilbaa nebo předtím třeba Preciada, který hrál na mistrovství světa. Jak těžká jednání to jsou, kolik času zaberou. Získat hráče za týden možná jde na PlayStationu, ale ne v reálném životě. Musíte v tom hráči být hodně dlouho a přesvědčit ho, že Sparta je pro něj dobrý krok," poznamenal sportovní ředitel.

Kromě navrátilců z hostování byl první posilou kosovský reprezentant Ermal Krasniqi z Rapidu Bukurešť. "V této fázi je těžké říct, zda se jedná o konečnou podobu kádru. Dveře před nikým nezavítáme, trh budeme nadále sledovat. Teď jsme postavení tak, jak jsme být chtěli, což ale neznamená, že někdo ještě nepřijde. Momentálně jsme spokojení s tím, s čím do sezony jdeme," uvedl Rosický.

Další přestupy a spekulace