Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co neminout před derby "S": Faktor Diouf, souboje s Olatunjim i delegace Szikszaye

V derby půjde především o postavení na čele tabulky.
V derby půjde především o postavení na čele tabulky.Radek Vebr / MFDNES + LN / Profimedia
V pořadí 312. derby pražských "S" je tady. Slavia od 18:30 přivítá na domácí půdě Spartu a v souboji dvou aktuálně nejlepší celků Chance Ligy půjde o hodně – prestiž, sebevědomí i bodový rozestup tabulce. Jak dopadnou potenciální souboje Davida Zimy s Victorem Olatunjim? Co přináší Slavii faktor El Hadji Diouf? Proč se lavičky v derby podle bývalých reprezentantů neumí chovat? A jak nahlíží někdejší evropský sudí na delegaci Ladislava Szikszaye? Nejen na tyto otázky přináší před úvodním hvizdem odpovědi Livesport Zprávy.

Nejočekávanější duel podzimní části Chance Ligy je logicky pod drobnohledem fotbalové veřejnosti. Speciální pozornost věnovala prvnímu derby "S" této sezony i redakce Livesport Zpráv, která přináší exkluzivní materiály, jež se věnují zásadním tématům třaskavého souboje Slavie a Sparty (18:30).

Szikszay? Nesmysl

Volba komise rozhodčích delegovat na derby pražských "S" po roce opět jako hlavního sudího Ladislava Szikszaye je naprosto nesmyslná. Myslí si to Václav Krondl, někdejší špičkový evropský rozhodčí, který byl nasazován v 90. letech na nejlepší zápasy Ligy mistrů a jako hlavní arbitr si zapískal i na Euru 1996 v Anglii. Během dvouleté vlády Michala Listkiewicze nad českými sudími byl jeho pravou rukou a staral se o delegace, i proto je mu smutno z toho, jak šlo během posledních let renomé českých mužů s píšťalkou dolů nejen v Evropě, ale i v tuzemské nejvyšší soutěži.

Nedělní derby mezi Slavií a Spartou bude řídit rozhodčí Ladislav Szikszay, expert z toho radost nemá.
Nedělní derby mezi Slavií a Spartou bude řídit rozhodčí Ladislav Szikszay, expert z toho radost nemá.Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Diouf střílí jako Stanciu

Chytil parádní formu a patří mezi komety současného ročníku Chance Ligy. Dozadu působí El Hadji Malick Diouf velmi sebejistě a jeho nadstavba v podobě příspěvku do ofenzivy je nadstandardní. S pěti góly z pozice wingbeka se dělí o druhé místo v tabulce střelců. Jestli má Slavia účinnou zbraň, která může rozhodnout nedělní derby, je to právě senegalský obránce na levé straně hřiště.

Lavičky? Buranství

Čtyři zápasy stop a pokuta 40 tisíc korun za protesty a nadávky sudím ve 4. minutě utkání s Plzní. Takový je trest pro slávistického asistenta trenéra Zdeňka Houšteckého za jeho chování v utkání proti Plzni. Loni na podzim v bitvě o Prahu zase bylo k vidění 11 žlutých karet, čtyři červené včetně členů realizačního týmu za strkanice a urážky. Proč se lavičky dvou největších týmů neumí ve vypjatých bitvách chovat? Na dotaz Livesport Zpráv odpovídali bývalí reprezentant se zkušenostmi ze zahraničních soutěžích.

Preview utkání Slavia – Sparta.
Livesport

Zima vs. Olatunji

Sto milionů korun. Zhruba tolik Slavia v lednu poslala do italského Turína za Davida Zimu. Z olomouckého rodáka udělala nejdražší posilu klubové historie a očekávala od něj okamžitý přínos. Ten se však nedostavil. Zima se pral s tlakem a pod tíhou očekávání často chyboval. Nyní je zpět a při zranění Igoha Ogbua se stal srdcem obrany sešívaných. Právě na něj proto v derby připadne klíčový úkol – uhlídat rozjetého Victora Olatunjiho.

Victor Olatunji v aktuálním ročníku Chance Ligy.
Victor Olatunji v aktuálním ročníku Chance Ligy.Livesport / Chance Liga / Michal Cizek / AFP

Kinský je nejlepší v Česku

V devíti zápasech udržel osmkrát čisté konto. Inkasoval jedinou branku. Těžko byste v Chance Lize hledali lepšího brankáře, než je Antonín Kinský. Nyní sebevědomý brankář podstoupí zátěžovou zkoušku jménem derby. "V krizových chvílích se toho o vás ukáže nejvíc," říká Rostislav Horáček, vyškovský trenér brankářů a muž, kterému se Kinský dostal do rukou ještě jako osmnáctiletý kluk z Prahy.

Brankář Antonín Kinský je oporou Slavie.
Brankář Antonín Kinský je oporou Slavie.Slavek Ruta/ZUMA Press Wire/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nejtěžší zápas pro komentátora

Jaký bude duel, který rozděluje fanoušky po celém Česku? Na koho se budou Slavia se Spartou nejvíc spoléhat? Kde je aktuálně lepší atmosféra? A jak moc může právě tenhle duel ovlivnit zbytek sezony? To všechno jsme v podcastu Livesport Daily probrali s komentátorem stanice O2 TV Sport Janem Homolkou.

Livesport Daily #360: Derby? Nejtěžší zápas i pro komentátora. Mírný favorit je Slavia, říká Homolka
Livesport