Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Cizinci, kteří rozsvítí ligu? Slavii se vrací ztracený syn, Liberec věří reprezentantovi Kosova

Sparťanský obránce Imanol García de Albéniz má zkušenosti z La Ligy.
Sparťanský obránce Imanol García de Albéniz má zkušenosti z La Ligy.Profimedia
Bitva o přímý postup do Ligy mistrů vybičovala kluby k investicím do zahraničních hráčů. Cizince přivedla Slavia, Sparta, Plzeň i třeba Liberec. Který z nich bude v Chance Lize nejvíce válet? Livesport Zprávy vybraly pětici cizokrajných posil, které se vyplatí v průběhu sezony sledovat.

Peter Olayinka 

28 let, křídlo, Nigérie 

z CZ Bělehrad do Slavie 

Bilance v minulé sezoně: 42 zápasů / 13 branek / 4 asistence

Návrat ztraceného syna i tak trochu bizarní situace. Před rokem opustil vršovický celek jako volný hráč. Nyní ho Slavia bere zpátky za částku kolem dvou milionů eur. Během první éry v sešívaném dresu vyhrál třikrát českou ligu a třikrát národní pohár. Nezahálel ani v Srbsku – za CZ Běleherad naskočil do 35 ligových zápasů s bilancí 11 branek a čtyř asistencí. V Edenu by měl pomoct vyřešit absenci rozdílového hráče v křídelních prostorech.

Ermal Krasniqi 

25 let, křídlo, Kosovo

z Rapidu Bukurešť do Sparty 

Bilance v minulé sezoně: 22 zápasů / 6 branek / 3 asistence 

Vytáhlé kosovské křídlo má dodat Spartě na rychlosti. Alespoň s takovým záměrem ho na Letnou kupoval sportovní ředitel Tomáš Rosický. Je evidentní, že se jedná o hráče, který bude dýchat na záda dvojici Lukáš Haraslín a Veljko Birmančevič. Má totiž stejné vlastnosti jako sparťanské opory: rychlost, souboje jeden na jednoho, driblink a zakončení. Slabinou zpočátku bude jeho adaptace na český fotbal. Byla to jedna z věcí, na kterou poukazoval trenér Lars Friis, když hodnotil jeho první vystoupení v rudém dresu proti Trnavě. 

Ricardinho 

23 let, útočník, Brazílie 

z Levski Sofia do Plzně 

Bilance v minulé sezoně: 39 zápasů / 11 branek / 5 asistencí

Náhrada za Tomáše Chorého? Západočeši měli sáhnout do pokladny a poslali za něj do Sofie přes milion eur. V minulé sezoně nastřílel 11 gólů a na pět přihrál. Charakteristika je zřejmá: produktivní, silný v zakončení a umí být i kreativní. Od rodáka ze Sao Paula však nečekejte zázraky na počkání. V přípravě stihl za Plzeň jen 45 minut proti Karabachu a půlku generálky s Kodaní. Je tak velmi pravděpodobné, že se bude rozjíždět ve vlažnějším tempu.

Qëndrim Zyba

23 let, záložník, Kosovo

z Ballkani do Liberce 

Bilance v minulé sezoně: 20 zápasů / 3 góly 

Kosovský reprezentant pod Ještědem. To má zvuk. Jedná se o středopolaře, který zvládne nastoupit jako osmička či desítka. Na jaře oblékal dres Legie Varšava, kde hostoval z Ballkani. Slovan si od něho slibuje velké věci. Sportovní ředitel Theo Gebre Selassie o něm pronesl, že se jedná o hráče, který má nadstandardní fyzický fond a správnou mentalitu. Pod novým koučem Radoslavem Kováčem si však zatím moc nezahrál, v přípravě naskočil jen na 13 minut.

Imanol García de Albéniz 

24 let, obránce, Španělsko 

z Athletiku Bilbao do Sparty 

Bilance v minulé sezoně: 10 zápasů

Nenápadná posila, kterou Sparta získala do svých řad na tvrdý přestup za necelých 13 milionů korun. Baskický celek si však ponechal ve smlouvě klauzuli o zpětném odkupu. V minulé sezoně odehrál v La Lize pouze devět zápasů, ale byl například u cenné remízy 0:0 s Barcelonou, kdy na lajně bránil Raphinhu a Lamineho Yamala. Letenští v něm získávají rychlostního leváka, který má velmi dobrý centr do šestnáctky, čili podobný herní profil, jako má například Matěj Ryneš.

Program Chance Ligy