Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chance Liga táhne. Uplynulé kolo mělo druhou nejvyšší návštěvnost v tomto tisíciletí

Fanoušky ligový fotbal baví.
Fanoušky ligový fotbal baví.Profimedia
Uplynulé druhé kolo Chance Ligy patřilo k nejnavštěvovanějším za posledních 15 let. Celkový počet fanoušků na osmi stadionech se teprve podruhé v tomto tisíciletí přehoupl přes 65 tisíc a průměr 8273 je druhým nejvyšším od roku 2000. Absolutní rekord samostatné nejvyšší soutěže drží podle specializovaného statistického webu CS Fotbal 8. kolo sezony 1996/97, kdy na jeden duel průměrně dorazilo 10.554.

Ligový fotbal o víkendu táhl a průměr na utkání se teprve potřetí v tomto tisíciletí dostal nad 8000 fanoušků. Více příznivců přišlo na jedno kolo od roku 2000 jen na začátku minulé sezony. Ve třetím dějství nejvyšší soutěže před rokem dorazilo do hledišť na osm zápasů 70.022 diváků, což je průměrně 8753 lidí na jeden duel.

K vysokým číslům o víkendu pomohlo, že tři ze čtyř největších českých klubů Slavia, Plzeň a Ostrava hrály doma. Obhájce titulu Sparta se navíc představila na stadionu s velkou kapacitou v Teplicích, kam dorazilo téměř 16 tisíc lidí. Nejvyšší návštěvu o víkendu zaznamenali v Edenu, na zápas Slavie s Českými Budějovicemi se přišlo podívat 17.839 fanoušků.

Výsledky 2. kola.
Výsledky 2. kola.Livesport

Nad 10 tisíc se dostali i v Plzni při utkání s Hradcem Králové, téměř osm tisíc příznivců sledovalo ve Vítkovicích výhru Baníku Ostrava nad Jabloncem. Celková návštěva za kolo mohla být ještě vyšší, pokud by v Pardubicích na souboj s Karvinou nebylo v hledišti jen 2136 lidí. Pod čtyři tisíce diváků dorazilo i v Liberci na Olomouc a v Mladé Boleslavi na Slovácko.

Nejvyšší návštěvy v samostatné historii nejvyšší soutěže byly k vidění v 90. letech, kdy průměr výrazně zvedala Zbrojovka Brno, která hrála v Lužánkách. Někdejší legendární stadion drží se 44.120 diváky na utkání proti Slavii dosavadní český rekord. Právě díky němu je 8. kolo z října 1996 dodnes nejnavštěvovanějším od rozdělení federace.

V tehdejší sezoně 1996/97 zároveň chodilo na první ligu nejvíce fanoušků, průměr na jedno utkání byl 7155. Ligová fotbalové asociace před začátkem nového ročníku vyhlásila pokus o překonání rekordu. Minulá sezona 2023/24 měla průměr 6435 diváků, což bylo druhé nejvyšší číslo v samostatné historii.