Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Oslabené Budějovice na Spartu nestačily. Při výhře Sigmy opět dvakrát skóroval Kliment

Aktualizováno
Albion Rrahamni oslavuje první gól Sparty s jeho střelcem Martinem Vitíkem.
Albion Rrahamni oslavuje první gól Sparty s jeho střelcem Martinem Vitíkem.Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
Pražská Sparta zvítězila v devátém kole Chance Ligy v Českých Budějovicích 2:0 a bodově se dotáhla na vedoucí Slavii. Góly soupeři, který hrál od 40. minuty bez vyloučeného Ubonga Ekpaie, dali Martin Vitík a Ermal Krasniqi. Tři body bere i Olomouc, která si poradila s nováčkem Duklou 2:1. Za Sigmu už počtvrté v sezoně dvakrát skóroval Jan Kliment, za hosty se prosadil Jakub Řezníček a přiblížil se zařazení do Klubů ligových kanonýrů. Na Hané padlo po jedné červené kartě na každé straně.

České Budějovice – Sparta Praha 0:2

Letenští udrželi v předchozích třech utkáních napříč soutěžemi při výhrách čistá konta, posledním duelem navíc byl věhlasný triumf proti Salcburku v Lize mistrů. České Budějovice v minulém kole taktéž neobdrželi gól, bezbranková remíza s Bohemians ale znamenala pro Jihočechy jediný bodový zisk po sedmi zápasech v lize. Hráči Dynama tak mohli alespoň doufat, že sparťané po triumfu v milionářské soutěži usnuli na vavřínech.

Od začátku ovšem bylo zřejmé, že hosté přijeli neméně hladoví po úspěchu. Již v 11. minutě stvrdil dominanci Pražanů Vitík, jenž hlavičkou zúročil přesný centr Kaana Kairinena i nedůslednosti defenzivy Dynama. Následně se domácí osmělili a hned dvakrát byli blízko vyrovnávací trefě. Rychlonohý Quadri Adediran však po průniku do vápna nevyzrál na Petera Vindahla, gólovému zakončení hlavou v podání Marcela Čermáka pak předcházel ofsajd.

Ve 38. minutě pak předčasně skončil návrat Ekpaie na Střelecký ostrov poté, co byl vyloučen za úder loktem do hlavy. Druhá půle začala taktéž pod taktovkou hostů. Brzy se ale prodral na druhé straně až k zakončení Adediran, Vindahl zvládl jeho nadějnou střelu vytěsnit na tyč. V 55. minutě navýšil vedení Sparty Ermal Krasniqi. Tomu připravil míč do vápna na zlatém podnose Veljko Birmančevič, jenž předtím perfektně načasoval náběh za obranu.

Vindahl se musel mít na pozoru i v 73. minutě, kdy vyslal z mírného úhlu prudkou ránu na bližší tyč čerstvý žolík Marvis Ogiomade. Navzdory sympatickým snahám domácích si úřadující mistr mohl dovolit prorotovat kádr. Díky tomu se na hřiště podíval i Kryštof Daněk, jenž prostřelil gólmana z úhlu, předtím se ale nacházel v postavení mimo hru.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Sparta si tak odvezla ze Střeleckého ostrovu tři body. V dalším zápase vyzve 27. září doma Sigmu Olomouc, Budějovice o den později pojedou na hřiště Baníku.

Sigma Olomouc – Dukla Praha 2:1

Sigma po povedeném startu nezažívala úplně zdařilé září. Neměla sice proti sobě jednoduché soupeře, každopádně remíza s Baníkem a porážka v Plzni ji odsunuly na sedmé místo v tabulce. Proti Dukle, která si nesla v zádech vítězství nad Českými Budějovicemi a remízu v Karviné, se Olomouci dařilo. Vždyť Sigma naposledy prohrála s Pražany před osmi lety.

A nemohla začít lépe, jelikož hned v první minutě si našel míč na hranici vápna Kliment a nekompromisně poslal domácí do vedení. Hektický start vyvrcholil o pár minut později, když Adam Dohnálek nedovoleně zastavil protiútok hostů a uviděl červenou kartu. Olomouc ani v oslabení nepolevila a stále si vytvářela šance. Možnost Klimenta po průniku z levé strany však Pražané včas zblokovali.

A tak se příležitosti dočkala také Dukla, která zahrávala volný přímý kop z nebezpečné vzdálenosti od branky. Standardku rozehrál Martin Ambler, jehož střelu vytěsnil skvělým zákrokem Tadeáš Stoppen. Na konci první půle se stav hráčů na trávníku vyrovnal, když dostal červenou kartu za nevybíravý skluz Filip Lichý.

Také do druhé půle lépe vstoupila Sigma. Herní převahu potvrdila v 59. minutě, kdy se po rohovém kopu nejlépe zorientoval ve vápně Kliment a pohotově zvýšil na 2:0. Naděje Dukly vzkřísil zkušený náhradník Řezníček, jenž využil průnikové přihrávky Martina Douděry a přízemní střelou snížil. Byl to jeho 99. ligový gól, do Klubu kanonýrů mu tak schází jediný zásah. Pražané se při závěrečném tlaku snažili vyrovnat, ovšem Olomouc dramatickou koncovku přežila a ubránila těsné vedení.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Sigma tak pošesté v řadě porazila Duklu a hodila za hlavu svá předešlá klopýtnutí. Navázat na své vítězství může 27. září na hřišti Sparty. Dukla zkusí napravit své zaváhání o den později doma s Libercem.

Tabulka Chance ligy