Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bohemians po 14 zápasech dokázali porazit Baník, Kliment dvěma góly zařídil výhru Sigmy

Klokani si na úvod poradili s Baníkem.
Klokani si na úvod poradili s Baníkem.Profimedia
Fotbalisté Sigmy Olomouc v 1. kole Chance Ligy zvítězili na půdě českobudějovického Dynama 2:0 a hlavní zásluhu na tom měl Jan Kliment (30), který se postaral o obě branky hostů, přičemž první z nich zakončil krásnými nůžkami. V souběžně hraném utkání si připsali tři body do tabulky také Bohemians, kteří na domácí půdě zdolali Baník 2:1.

Bohemians – Baník Ostrava 2:1

První poločas se nesl ve znamení zahazování gólových šancí ze strany Baníku. V 16. minutě ztratil uprostřed hřiště míč Vojtěch Smrž, Filip Kubala poslal do šance Davida Buchtu, jeho střelu k levé tyči však dokázal vyrazit brankář Bohemians Michal Reichl.

Na přelomu půlhodiny hry měl Baník tři obrovské šance otevřít skóre. Nejprve agilní Kubala přetlačil Matěje Hybše a křižnou střelou trefil pravou tyč, míč se odrazil ke zcela volnému kapitánovi Baníku Ewertonovi, jehož střelu do odkryté brány vykopl u brankové čáry stoper Jan Vondra. O minutu později odtlačil Kubala před pokutovým územím nedůrazného kapitána domácích Lukáše Hůlku, v tutové šanci však těsně minul bránu.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Enetpulse

Ve 34. minutě pak poprvé zahrozili domácí. Střelu navrátilce do Bohemians Aleše Čermáka nejprve obrana hostí srazila, Čermák si míč doběhl a odcentroval na zadní tyč, kde byl na malém vápně zcela osamocený Drchal, hlavou však branku vysoko přestřelil.

Do druhé půle vstoupili Bohemians jako vyměnění a od její první minuty byli velmi aktivní. Výsledkem toho byla úvodní branka utkání, když Júsuf v 54. minutě vybojoval míč u brankové čáry, předložil ho pod sebe Smržovi, který přízemní střelou k pravé tyči zaznamenal svůj první ligový gól v zelenobílém dresu.

Baník se dlouho nemohl dostat před bránu soupeře, v 76. minutě však po kombinaci střídajících hráčů našel Matěj Šín za obranou Abdullahiho Tanka, Reichl však jeho střelu konečky prstů vyrazil.

A tak to byli zanedlouho zákonitě opět Klokani, kdo se radoval ze zvýšení skóre. V 82. minutě zůstal za obranou Baníku Robert Hrubý, který skóroval podél vyběhnuvšího Markoviče. A přestože sudí Ondřej Berka kvůli ofsajdu Hrubého nejprve gól neuznal, po konzultaci s VAR svůj verdikt změnil.

Ve třetí minutě nastavení vykřesal naději Baníku Tanko, který se střelou z hranice pokutového územi mezi nohama hráče soupeře trefil přesně k tyči. Víc už však Ostravané nestihli, a tak všechny tři body zůstaly v Praze.

České Budějovice – Olomouc 0:2

Ani jeden z týmů se moc nerozpakoval a do svého soupeře se pustil s velkou chutí. Více ze hry měla v úvodních minutách Olomouc, která zapsala první výrazný moment. Filip Zorvan totiž z přímého volného kopu trefil tyč, gólman Martin Janáček už byl překonán. Hra se za pár vteřin ale přesunula na druhou stranu, kde dvojice hráčů Dynama utíkala do protiútoku. Samuel Šigut mířil z úhlu na brankáře Tadeáše Stoppena, ten ale předvedl důležitý zákrok, stejně jako jeden z obránců proti dorážce.

Zbytek prvního poločasu žádnou větší šanci nenabídnul, byť se týmy o vytváření šancí snažily. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Úvodní minuty druhé půle patřily spíše Českým Budějovicím, které hýřily aktivitou a kombinovaly i u vápna Olomouce, ale byli to právě hosté, kterým pak stačilo málo k tomu, aby přidělali vrásky na čele trenérů Dynama. Nejprve aktivní Kliment nestihl doklouznout k centrovanému míči, nicméně už za pár chvil vstřelil výjimečným kopem přes hlavu první gól utkání.

Do útoku se po inkasovaném gólu logicky více tlačili domácí, ale v závěrečné třetině hřiště chyběl nápad, Olomouc navíc velmi pozorně bránila. A když hrozila, tak z protiútoků, nicméně Jan Fiala ani Matěj Mikulenka se neprosadili. Naopak Kliment ano - zužitkoval přihrávku z vlastní poloviny, po které se řítil na stopera Lukáše Havla. Toho lehce obelstil a střelou na bližší tyč rozvlnil síť. Musel si sice počkat na posvěcení od videorozhodčího, ale ten ofsajd nenašel.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Enetpulse

Na Dynamu bylo vidět, jak ho inkasovaný gól zchladil. Elán po vyrovnání byl pryč, byť se domácí stále snažili. Hostům naopak zachutnalo a stále v ofenzivě hrozili, nicméně v posledních fázích akcí vždy ke gólu něco chybělo. Po gólu nejvíce křičela situace z 90. minuty, kdy se do otevřené obrany řítil Mikulenka, střetly se mu ale myšlenky a gólman Janáček mu sebral míč zpod nohou.

Sigma tak neměla problém dohrát utkání do vítězného konce, na úvod sezony si tak připisuje tři cenné body z venku, a to hlavně díky novému střelci. Domácí Dynamo se sice snažilo zlobit, ale kvalita byla na straně hostujícího celku.

Tabulka Chance Ligy