Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hoffenheim má první ligovou výhru od srpna. Tři body Leverkusenu zařídil Boniface

Hoffenheim má první ligovou výhru od srpna. Tři body Leverkusenu zařídil Boniface
Hoffenheim má první ligovou výhru od srpna. Tři body Leverkusenu zařídil BonifaceUWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Hoffenheim s Adamem Hložkem v základní sestavě přemohl v domácím zápase sedmého kola Bundesligy Bochum 3:1 a v německé nejvyšší soutěži zaznamenal první vítězství od srpnového úvodního kola. Tři body bere i Leverkusen, o jehož triumfu nad Frankfurtem rozhodl Victor Boniface. Nigerijského útočníka vystřídal na závěrečnou desetiminutovku Patrik Schick. Stejný časový úsek byl svěřen i Tomáši Čvančarovi, který s Mönchengladbachem slaví výhru 3:2 nad Heindeheimem. Mohuč padla s Lipskem 0:2 a Freiburg si poradil s Augsburgem 3:1.

Hoffenheim – Bochum 3:1

Domácí před mezinárodní přestávkou zažehli po nepovedeném startu do ligové sezony plamínek naděje, když v Evropské lize porazili Dynamo Kyjev a poté v Bundeslize remizovali se Stuttgartem. Na tento impuls navázali Die Kraichgauer dominantním výkonem v prvním poločase, kdy se již po 11 minutách dostali do vedení zásluhou stále spolehlivého Andreje Kramariče.

Chorvatský reprezentant využil volného prostoru, utekl obráncům a suverénně skóroval. Kramarič byl před přestávkou u všeho, ale k šoku domácích fanoušků nedokázal svůj gólový účet rozšířit. Pouhých pět minut po otevření skóre nepochopitelně minul cíl poté, co ho našel Alexander Prass. Před přestávkou ho navíc zastavilo břevno i brankář Bochumi Patrick Drewes.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stasts Perform

Hosté toho do přestávky nabídli jen velmi málo, když Koji Miyoshi obešel Olivera Baumanna, ale nedokázal se prosadit. Po pauze Hoffenheim dostal míč do sítě podruhé, ale oslavy Mariuse Bültera byly přerušeny, když sytém VAR odvolal gól pro ofsajd. Bülter se však nenechal rozhodit a po úžasném průniku Toma Bischofa zdvojnásobil náskok svého týmu.

Hoffenheim opět neudržel čisté konto, když se střídající Cristian Gamboa prosadil poprvé od února 2022. S domácími mohlo být ještě hůř, v 89. minutě totiž kopala Bochum penaltu. Hoffenheimu ale přišel na pomoc Baumann, který zlikvidoval slabý pokus Lukase Daschnera a zajistil tak Hoffe třetí vítězství nad Bochumí po sobě. V závěru triumf pečetil Haris Tabakovič.

Leverkusen – Fankfurt 2:1

Leverkusen po dvou remízách nutně potřeboval před vlastními fanoušky zvítězit. Šanci jít do vedení dostal hned v deváté minutě poté, co Amine Adli ve vápně fauloval mladíka Dina Ebimbeho, spolehlivý střelec Victor Boniface ale k údivu všech selhal. Zahozenou šanci domácích hosté potrestali.

Omar Marmoush potvrdil skvělou střeleckou formu a z přímého kopu poslal Eintracht do vedení. Ještě do přestávky však znovu zavládl nerozhodný stav. Martin Terrier zakombinoval s Robertem Andrichem a druhý jmenovaný krásnou střelou pravačkou vyrovnal.

I druhý poločas nabídl množství šancí. Za hosty zahrozil Hugo Ekitike, na druhé straně Boniface hlavičkoval mimo. O slovo se přihlásil i střelec Andrich, jedovatou ránou orazítkoval jen brankovou konstrukci. Domácí Bayer stupňoval tlak, a nakonec se dočkal.

Zmatku v obraně využil Boniface, který se nejrychleji zorientoval v nepřehledné situaci a prostřelil všechno, co mu stálo v cestě, včetně brankáře Kevina Trappa. V 80. minutě se ještě na hřiště právě místo nigerijského snajpra podíval Schick, na skóre už se ovšem nic neměnilo.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Druhý z Čechů Matěj Kovář zůstal jen na lavičce. Zajímavostí je, že žádné z posledních 20 střetnutí těchto celků neskončilo remízou.

Mönchengladbach – Heidenheim 3:2

V Borussia-Parku se ve 12. minutě dostali do vedení hosté. Brazilský útočník Léo Scienza si naběhl na odražený míč a dal svůj druhý ligový gól v sezoně poté, co brankář Moritz Nicolas zlikvidoval pokus Jana Schöppnera. Náladu v domácím táboře však razantně zlepšil Ko Itakura, který po rohovém kopu srovnal ve 22. minutě na 1:1.

Když měli domácí převahu, byl Robin Hack velmi blízko tomu, aby poslal svůj tým do poločasového vedení, ale Kevin Müller jeho hlavičku konečky prstů vyrazil. Mönchengladbach dokonal obrat v 62. minutě díky bývalému útočníkovi Heidenheimu Timu Kleindienstovi, jenž se prosadil po elegantní zpětné přihrávce, kterou vymyslel Alassane Pléa.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ještě horší to pro hostující tým bylo, když německý reprezentant Kleindienst dostal šanci skórovat podruhé z pokutového kopu. Tentokrát už zkušený forvard zachoval klid a vstřelil svůj pátý bundesligový gól této sezony. Když už si však hosté mysleli, že je veškerá naděje ztracena, byla nařízena další penalta po zákroku Juliana Weigla.

Zodpovědnost na sebe vzal Marvin Pieringer, penaltu proměnil a připravil Borussii v Borussia-Parku nervózní závěr. Domácí však nakonec hostujícímu tlaku i za přispění Tomáše Čvančary, jenž se dostal do hry v 81. minutě, odolali a připsali si třetí ligové vítězství v sezoně, díky čemuž se posunuli na 10. místo tabulky a vyrovnali se na devíti bodech devátému Heidenheimu.

Freiburg – Augsburg 3:1

Augsburg dosud v ligovém ročníku nezaznamenal na hřišti soupeře ani bod, domácí naopak chtěli zaznamenat pátý triumf v sezoně. Augsburg však překvapivě začal lépe a málem se brzy ujal vedení, když Phillip Tietz dostal v pokutovém území dostatek prostoru, ale vystřelil těsně vedle. Freiburg hrozil stále častěji, po pěkné akci pálil Christian Günter těsně mimo.

Obrana hostů byla dále nejistá a Nediljko Labrovič mohl děkovat paní Štěstěně za to, že neinkasoval už pošestnácté v sezoně, když se skvěle natáhl a vytáhl střelu Maximiliana Eggesteina vedle tyče. Chorvatský brankář však nemohl nic dělat s brilantním pokusem Vincenza Grifa z hranice pokutového území, který letěl nechytatelně k tyči.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

O pár minut později našel Grifo z rohu u bližší tyče hlavu Philippa Lienharta, jenž zvýšil na 2:0. Freiburg ukončil první půli parádním zásahem Güntera, který se trefil ze 30 metrů a zvýšil na 3:0. Domácí po přestávce pochopitelně ubrali plyn a snížili tempo a krátce po hodině hry Tietz elegantním zakončením v pokutovém území snížil.

Hosté po gólu ožili a mohli zápas zdramatizovat, když se Dimitris Giannoulis ocitl sám před brankou, ale svůj pokus poslal přímo do brankáře Noaha Atubolua. I přes závěrečný tlak Augsburgu se hostům nepodařilo najít cestu zpět do utkání, a utrpěli tak sedmou venkovní prohru v řadě, což je jejich nejhorší série v Bundeslize.

Mohuč – RB Lipsko 0:2

Poklidný začátek utkání narušil krásným gólem ve 20. minutě Xavi Simons. Nejprve si rychle zpracoval míč, otočkou se uvolnil od bránícího hráče a skrze nohy dalšího beka vystřelil. Brankář domácích Robin Zentner viděl střelu na poslední chvíli a zareagovat už nestihl.

V dobrém rozmaru hrající Lipsko navíc do poločasu stihlo udeřit i podruhé. Tvrdou střelu Loise Opendy vyrazil Zentner před sebe, kde ovšem číhal Willi Orban a lehkou dorážkou se zapsal do listiny střelců. V závěru poločasu domácí sice zvýšili aktivitu, trápila je ovšem nepřesnost. Z 10 pokusů šel totiž na branku Pétera Gulácsiho jen jeden.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Druhý poločas ke zklamání fanoušků moc akce nenabídl. Mohuč se jevila, jako by už zápas vzdala a Lipsko se s dvoubrankovým polštářem nemuselo nikam hnát. Náladu si spravil ještě brankář Zentner, který několikrát v situaci jeden na jednoho vychytal Benjamina Šeška. Lipsko udrželo na ligové scéně pátou nulu v řadě.

Tabulka Bundesligy